Green Deal je správná cesta, je potřeba ho ale upravit, řekl Hamerský kandidující za HLAS

Rozhovor s kandidátem do Evropského parlamentu Milanem Hamerským (zdroj: ČT24)

Zástupci všech stran a hnutí, které letos kandidují do Evropského parlamentu, dostávají postupně prostor na ČT24. Lídr uskupení HLAS za uzákonění EUTANAZIE, HLAS za zrovnoprávnění ŽEN a HLAS za bezpečnou a spolupracující EVROPU! Milan Hamerský řekl, že Green Deal je správná cesta. Bourat by ho nechtěl, ale spíš by se měl podle něj upravit. Zmínil také, že je pro přijetí eura, dodal však, že jedině demokratickou cestou, což je podle jeho slov referendum.

Letos je to dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie. Jak dobrých to bylo dvacet let, co nám Evropská unie dala, co nám vzala?

Děkuji, určitě rád odpovím na všechna tato témata, která tady jsou. Jenom bych chtěl říct, že hnutí HLAS zakládal první český eurokomisař Pavel Telička, souvisí to velmi s Evropskou unií, člověk, který vyjednával vstup České republiky do Evropské unie. Současně naším hlavním tématem pro tyto volby je eutanazie, o tom budeme potom mluvit. A já jsem si tedy dovolil rakvičku takhle pro vás.

Čím jsem si ji zasloužil?

Já myslím, že je to takové dobré odlehčení k tématu eutanazie, které je naše ústřední, protože my nechceme hrát tu hru, že jde o politická témata k evropským volbám, protože víme, že to zajímá jen deset procent lidí. Zbytek volí z jiných důvodů. My chceme oslovit hlavně ty lidi, to je náš demokratický přínos, kteří by k volbám nešli, protože je Evropa nezajímá, těch třicet procent, co chodí k volbám, ale k těmto by nepřišli.

A jestli se teda můžu posunout k vašemu dotazu k Evropské unii. Patříme tam, jednoznačně je správně, že jsme dvacet let v Evropské unii. Já jsem na rozdíl od předsedy Pirátů hlasoval pro vstup do Evropské unie, a myslím si, že je dobré, že se můžeme srovnávat s těmi nejlepšími státy, kam patříme. Zároveň jsme ale nevyužili mnoho příležitostí, je naše chyba, že rozkrádáme eurofondy, stavíme rozhledny v údolích, platíme Čapí hnízda, děláme různé chyby, takže za těch dvacet let jsme mohli být dál. Nepředehnali jsme ani Slovinsko, které na tom bylo lépe, ale využili jsme spoustu věcí. A my chceme, abychom v Evropské unii hráli opravdu první ligu, abychom se srovnávali se zeměmi Beneluxu – nejenom ekonomicky, ale i v oblastech lidských práv, a právě proto chceme uzákonit eutanazii, která tam 22 let dobře funguje.

Máte pocit, že právě uzákonění eutanazie nás postaví na roveň těchto zemí, se kterými vy se chcete srovnávat?

Přesně tak. My tady srovnáváme Nutellu, řešíme potraviny, jestli jsou první či druhé kvality, ale deset evropských států má vyšší kvalitu lidských práv, jejich občané mohou žádat o lepší právo – právo na eutanazii. My v České republice patříme mezi ty státy, které to nemají a je to veliká chyba.

Kromě eutanazie jsou pro vás jaká další témata klíčová? On už leccos naznačuje ten váš název.

Ten náš název ukazuje, že jsme prostě zaměřeni, jsme středová strana, navazujeme, jak už jsem říkal, na Pavla Teličku, to znamená, že chceme spolupracující a bezpečnou Evropu, egoismem nic nezískáme, chceme rovnoprávnost pro ženy. Ale skutečně my chceme z těch voleb udělat referendum o eutanazii, protože třetina lidí by k volbám mohla jít, šla k prezidentským, ale k těmto nechce jít, protože je to nezajímá. Takže my jim říkáme, že pokud jste proti eutanazii, tak volte lidovce nebo SPD, pokud jste pro eutanazii, jsme jediný subjekt, který to nabízí a prezentuje. Já to v České republice prosazuji 17 let, dokonce i Česká televize si toho občas všimne, někdy mě pozve k diskuzi o eutanazii za těch 17 let, nebo Český rozhlas – tři návrhy zákonů, je to zásadní téma, 73 procent lidí to chce řešit, a je to věc, kterou můžeme na rozdíl od spousty evropských témat vyřešit.

Pojďme k dalším tématům, která se řeší na celoevropské úrovni. Měla by se Evropská unie rozšiřovat? Případně pokud ano, koho přijmout a koho ne?

Já se omlouvám, ale já bych chtěl zmínit ještě druhé téma. Většinou jste se ptali na tři témata, já jsem řekl to naše hlavní, to je eutanazie. Já bych chtěl říct ještě druhé téma, a vidíme to díky té aktuální situaci, nemáme ho v programu, protože je to naprosto aktuální. Vidíme, co se děje na Slovensku, vidíme, že v celé Evropě je problém s demokracií. Je naprosto ohrožena důvěryhodnost České televize, politiků, soudů, všeho. Prostě máme obrovské konflikty ve společnosti, které jsou dané tím, že se k sobě chováme neslušně, že tolerujeme v radě ČT neslušného člověka, jako i starostu v Praze – ODS toleruje neslušného člověka, a bohužel tolerujeme i to, že Česká televize a Český rozhlas nedodržují zákony, to tvrdím i jako právník. Výklad volebního vysílání je prostě skandální. A když dovolíte, já bych využil svůj čas na nenásilný minutový protest proti tomu, jak vy si vykládáte volební vysílání. (nasadil si respirátor)

Promiňte, ale pokud takto obviníte Českou televizi a Český rozhlas, tak konkrétně řekněte, v čem máme porušovat zákon podle vás? Říkáte, že jste právník, tak předpokládám, že jako právník si svoje názory umíte vyargumentovat, a teď vás o to ve vysílání ČT prosím.

(mlčí)

Proč protestujete mlčením? Proč nám nevysvětlíte...

Protože vy nám zavíráte pusu neustále.

Čím vám, prosím, zavíráme pusu?

(mlčí)
... dobře, dám půl minuty tichého protestu.

Nicméně čas běží a čas vyhrazený pro náš rozhovor se krátí, tudíž se dost možná nedostaneme k dalším tématům.

Já jsem se rozhodl protestovat nenásilně proti tomu, jak vy si vykládáte zákon.

Tak v čem ho máme podle vás porušovat?

Vyváženost vysílání je skandální. Co se týče spotů, Česká televize aspoň teda něco předstírá...

Promiňte, ale pokud říkáte, že vyváženost vysílání je skandální, máte to podepřeno nějakými daty, sociologickými a mediálními výzkumy?

Ano, vaším vlastním. Česká televize si udělala takový trošku absurdní výzkum volebního potenciálu, kde jste dali lidem dva hlasy, není to volbení potenciál, takže tam je dvě stě procent. A vyšlo několika stranám, že mají sedm a půl, šest, nám čtyři a půl procenta. Děkuji, HLAS pro EUTANAZII má podle vašeho průzkumu 4,5 procenta. Jsme v diskuzích? Nejsme. Sociální demokraté, kteří mají v průzkumech tři procenta, jsou ve všech vašich diskuzích.

Promiňte, ale já tady pro diváky dodám přesně ta kritéria, podle kterých vybíráme do těch velkých diskuzí, které budou. Připomínám, že teď máte prostor tady na ČT24. Klíčem ke zvaní hostů do těchto diskuzí jsou výsledky výzkumu volebního potenciálu, jak jste řekl, dále též váha kandidujících subjektů v hlavních orgánech zastupitelské demokracie, přičemž při posuzování se bere v úvahu tradice politické strany, hnutí či koalice, velikost členské základny, významnost zastupení v některé z komor Parlamentu České republiky. Ta kriteria jsou jasná, jsou striktně nastavená a jsou velmi transparentní.

Jsou naprosto absurdní a jsou nezákonná. Pojďme k dalším otázkám. Já myslím, že jsme řekli, co jsme chtěli.

Další zásadní téma – migrační pravidla. Ten nový pakt, na kterém se dohodla Evropská unie, který má platit od roku 2026, jak ho hodnotíte?

Je to minimum, na kterém se Evropa shodla, my bychom ho nebourali, nejsme prostě egoisti, nejsme destruktivní. Teď se staráme o Ukrajince, je to supr, někdo jiný se stará o Araby ve Španělsku. Určitě jsme pro to, spolupracovat mnohem víc, musíme být drsnější, musíme opravdu vracet lidi, co sem přišli nelegálně, které sem přivedli převaděči. Ale my bychom migrační pakt nebourali, míříme do frakce té středové, liberální, takže chceme zlepšovat to, co v Evropě je, to je cesta do budoucna, střední stát jako my musí spolupracovat s ostatními, ne pokřikovat a blokovat něco jako Maďarsko nebo Slovensko, to nejsou naše vzory.

Já jsem se ptal ještě na to rozšiřování EU, zamluvili jsme to.

Česká republika vždycky podporovala ten západní Balkán, takže určitě máme zájem, aby bývalá Jugoslávie co nejvíc byla v Evropské unii a všechny možné konflikty jsme usmířili. Já si umím představit Moldavsko, Ukrajina je velice daleko, Gruzie – co se tam teď děje, je problematické. Takže ano, nebojme se promyšleného rozšiřování Evropské unie, hlavně o ten západní Balkán. Ještě jsem nezmínil obrovskou zemi Turecko – asi to není reálné.

Měla by Evropská unie dál pomáhat Ukrajině? Pokud ano, jakým způsobem?

Určitě. Jedna z mála věcí, kde můžeme být hrdí na naši vládu, je forma a způsob, jakým pomáháme Ukrajině. Je to v našem zájmu, chceme co nejdřív mír, a mír tam bude, pokud se Ukrajina ubrání, takže podporujeme mír na Ukrajině tím, že se Ukrajina ubrání, ne tím, že ji necháme bezbrannou Rusům napospas.

Podporujete plán Evropské unie na záchranu klimatu, takzvaný Green Deal?

Je to strašlivě složitá agenda. My jsme obecně pro tržní řešení, to znamená, že je potřeba Green Deal upravit, ale zase bychom ho nebourali, jde se správnou cestou. Já mám malé syny a nechci, aby žili v zemi, která bude vystavena nějakým ekologickým šokům a nebude se tady dát žít. Takže určitě pojďme chránit přírodu, ale musíme to dělat rozumně, ne ideologicky. Jsme pro to Green Deal upravit, ty cíle, které má, jsou rozumné.

Má Česká republika přijmout euro?

Musíme být demokrati. Není možné Čechům vnutit euro, pokud je většina proti. My jsme mírně pro, ty výhody mírně převažují, bylo by to pár desítek miliard ročně na správě dluhu. Chápu, že to je hodně emoční záležitost, je to symbol státu – euro nebo měna. Takže my jsme pro to, že až bude většina Čechů pro, klidně může být o tom i referendum, nemůžeme demokracii a evropské hodnoty vnucovat na sílu. Takže pokud je sedmdesát procent lidí proti euru, je to ještě moc. Musíme se k euru přibližovat. My jsme pro, ale opravdu demokraticky. Bavme se spolu slušně, omezme tu agresivitu ve společnosti. Kdo se mnou nesouhlasí, není hned ruský agent a naopak, není to válečný štváč. Pojďme se bavit slušně. I Česká televize by mohla začít dodržovat zákony, a to by byl krok, kterým bychom se posunuli k demokracii, kterou chceme v České republice.

Česká televize zákony určitě dodržuje.

Ne, není to tak.