Forum 2000: Slova mají váhu. Neveďte společnost k nenávisti, vyzval Kiska politiky

O čem bude letošní výroční ročník Forum 2000 (zdroj: ČT24)

Politici by si v současné složité době měli být vědomi své odpovědnosti. Neměli by si zahrávat s ohněm a používat slova, která vyvolávají emoce mezi lidmi a mohou mít dalekosáhlé důsledky. V kostele sv. Anny zvaném Pražská křižovatka to prohlásil slovenský prezident Andrej Kiska, který tady zahájil letošní konferenci Forum 2000. „Mnozí demokratičtí politici sahají po populismu a začínají hrát na mírně extremistické struny, což vyvolává ve společnosti xenofobii, nesnášenlivost a dokonce nenávist,“ sdělil zaplněnému chrámu v projevu, za který sklidil dlouhý potlesk vestoje.

Tématem letošních konferencí na jubilejním dvacátém Foru 2000 je „Odvaha převzít odpovědnost.“ Člen programové rady Nadace Fora 2000 Petr Mucha v České televizi uvedl, že pořadatelé zvolili toto téma s ohledem na skutečnost, že nedostatek vizionářů ve světovém dění způsobuje globální politickou krizi.

„Chybějící vize pak nahrazuje příklon k populismu, nacionalismu a podobným trendům, které jsou téměř opakem odpovědnosti. Proto nám leží na srdci, proč tomu tak je. Kde jsou lidé, jako byli například Havel, Ghándí, kteří tváří v tvář útlaku převzali odpovědnost,“ řekl Petr Mucha.

Vzkaz pro Miloše Zemana

„Slova mají svou váhu a politici by měli velmi zvažovat, kdy je použít,“ uvedl slovenský prezident Kiska také v souvislosti s posledním setkáním Visegrádské čtyřky. Při pátečním jednání se zřejmě Kiska neshodl s českým prezidentem Milošem Zemanem na vnějším pohledu na V4. Podle Kisky má V4 v zahraničí špatný obraz, proto na jejím setkání doporučil nepoužívat skupinu jako štít pro vnitropolitické záměry.

„Naše Evropská unie, naše Evropa, ale i celosvětově potřebujeme být odpovědni k tomu, jak mluvíme a jaké poselství posíláme,“ řekl Andrej Kiska po svém projevu České televizi.

„V naší části Evropy reprezentuje Andrej Kiska morální hlas, v němž zaznívají nejen národní zájmy, ale také politiku zakotvenou na hodnotách, které reprezentoval právě Václav Havel,“ sdělil Petr Mucha.

Mezi hosty je mozaika osobností napříč kontinenty a současně napříč obory. Základní idea Fora 2000, jak ji vtiskl už zakladatel Václav Havel, vychází z dialogu. „Jde nám o to, aby se vedl dialog napříč národy a zeměmi, ale také napříč obory,“ doplnil Petr Mucha.

Dalajláma, Kasparov i Michnik

Zúčastní se proto významné náboženské autority jako Jeho Svatost dalajláma, výrazné osobnosti z politického světa, mezi které patří vedle slovenského prezidenta Andreje Kisky třeba také bývalá viceprezidentka Taiwanu Aneette Lu nebo ruský šachový velmistr Garry Kasparov, představitel ruské opozice.

Prezident Kiska také uvedl, že dalajláma a Havel jej v životě inspirovali svým humanismem jako základem, který má být v každém člověku. „Pochopení, empatie, ochota odpouštět, snažit se porozumět a najít dohodu. To jsou vlastnosti, které nám spolu s dobrou vizí a pojmenováním jevů, které nastávají, dnes chybí. A nám Václav Havel chybí,“ dodal.

Slovenský prezident Andrej Kiska
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Na Foru 2000 budou dále hosté jako například světově uznávaný psychiatr Philip Zimbardo, který se věnuje analýzám společenského dění z hlediska psychologie a psychiatrie. Vystoupí také jedna z výrazných postav evropské mediální scény britský novinář Edward Lucas z listu The Economist nebo Adam Michnik z Polska.

Účastníci konference budou až do středy debatovat o hledání vůdčích osobností v mladé generaci, o výzvách, jimž čelí demokracie, nebo o dialogu mezi světovými náboženstvími. Některé bloky se budou věnovat i jejímu zakladateli a bývalému českému prezidentovi Václavu Havlovi, jehož nedožité 80. narozeniny si svět letos připomíná.

Forum 2000 v doprovodu festivalu

„Bylo mi velkou ctí, že jsem se mohl zúčastnit zahajovacího ceremoniálu, i proto, že letos konference slaví dvacáté výročí založení a její zakladatel a úžasná osobnost československé historie Václav Havel by se dožil osmdesáti let,“ sdělil Andrej Kiska.

Petr Mucha z programové rady uvedl, že Původně bylo Forum 2000 považováno za jednorázovou akci, ale postupně se rozšiřovalo, až se stalo fenoménem. „Kolem samotné konference jsme letos vytvořili festival, který nazýváme Festivalem demokracie. Je to mozaika kulturních akcí, debat, koncertů a přednášek. To vše bude otevřeno veřejnosti a není třeba se registrovat,“ dodal Petr Mucha.