Firmy potřebují jistotu. Pětadvacítka je výsměch, zní z opozice. Vondráček varuje před černými pasažéry

Události, komentáře: Diskuze devíti zástupců parlamentních stran (zdroj: ČT24)

Prodloužení nouzového stavu musí vláda obhájit, potřeba je také rychle podpořit drobné podnikatele a firmy, shodli se v Událostech, komentářích zástupci opozice. Podle představitelů stran vládní koalice kabinet komunikaci zvládá a snaží se pomáhat férově. O současném mimořádném stavu diskutovalo devět představitelů parlamentních stran: Radek Vondráček (ANO), Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti), Tomio Okamura (SPD), Pavel Kováčik (KSČM), Jan Chvojka (ČSSD), Marian Jurečka (KDU-ČSL), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Vít Rakušan (STAN).

Radek Vondráček (ANO) je rád za příznivá data vývoje nákazy v Česku, vládní opatření podle něj prokazatelně zabrala. Sněmovna nyní směřuje k rozumnému kompromisu prodloužení nouzového stavu do konce dubna, tvrdí předseda dolní komory. S takovým trváním souhlasí Kováčik (KSČM) a usuzuje, že komunikace mezi krizovým štábem a veřejností funguje velice dobře.

Podle Chvojky (ČSSD) nouzový stav umožňuje vládě pružně reagovat a prodloužit by se měl ideálně o měsíc. „Pokud se nedohodneme, tak do třicátého dubna a potom můžeme mluvit o prodloužení. Ale určitě to ještě vidím na několik týdnů,“ míní.

Nastává čas na debatu, jak řešit situaci tak, aby omezila co nejméně lidí, soudí Okamura (SPD). „Proto jsme od začátku říkali, že je potřeba zkrátit nouzový stav – na základě návrhu odborníků, nikoliv politiků – jenom na nezbytnou dobu,“ dodává. Varianta prodloužení stavu do konce dubna je pro něj přijatelná, již nyní je ale potřeba postupně uvolňovat opatření, aby kupříkladu lidé mohli do práce.

Rakušan (STAN) oceňuje odbornou práci náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly, opatření přijatá jeho týmem prý fungují. Jestliže nyní Prymula mluví o postupném uvolňování, je třeba ho poslouchat, tvrdí předseda STAN. „Věřme v této situaci odborníkům. Ochránit staré lidi je primární úloha této doby,“ doplňuje.

Vláda komunikuje chaoticky, nouzový stav musí vysvětlit, zní z opozice

Chaotické chování kabinetu a časté změny v různých opatřeních naopak kritizuje Fiala (ODS). Od vlády proto chce slyšet, jaký má plán návratu k běžnému životu. Podobný požadavek má i Pekarová Adamová (TOP 09), která rovněž poukazuje na kusou a protichůdnou komunikaci vlády. Je podle ní otázkou, jestli Česko zvládá krizi tak dobře díky vládě, nebo navzdory ní.

Předsedkyně TOP 09 také apeluje na transparentnost vlády. Důvěryhodnost kroků kabinetu a opatření je podle ní vyšší, když občané dostávají úplné a pravdivé informace.

„Nezapomeňme, že jsme přešli do jiného právního režimu. Očekávám vysvětlení od vlády, očekávám, jaká budou opatření, a očekávám plán, jak se z toho dostaneme ven,“ přidává se Fiala (ODS).

Odůvodnit nouzový stav musí vláda i podle Bartoše (Piráti). „Řada opatření nesouvisí s nouzovým stavem. Dokonce i nákupy podle zákona o výběrových řízeních může vláda dělat podle stávající legislativy. Odůvodnění nouzového stavu je zcela zásadní,“ je přesvědčen šéf Pirátů. Nelze prý očekávat plánování od lidí a firem, když nedokáže své kroky plánovat vláda.

Vondráček (ANO) ale namítá, že Babišův kabinet funguje a zasedá takřka permanentně a flexibilně reaguje na vývoj situace. Je to podle něj přijatelnější varianta, než aby se několik dní debatovalo nad plány. „Opatření byla přijata správně a teď už to sami můžeme pocítit,“ věří šéf sněmovny a upozorňuje, že stále není vyhráno.

Fiala: Pětadvacítka je výsměch

Politický střet Vondráček (ANO) očekává kolem takzvané Pětadvacítky, tedy plánu ministerstva financí na pomoc OSVČ. „Uvědomme si, že pětadvacet tisíc znamená 17,5 miliardy. Jedná se o odpovědnou částku, jsou to peníze daňových poplatníků, žádné jiné nemáme. Pomoc musíme rozvrstvit,“ upozorňuje šéf sněmovny.

Možnost politického střetu potvrzují slova předsedy ODS: „To, s čím vystoupila Schillerová ve prospěch živnostníků, bylo drobnými podnikateli považováno za výsměch.“ Najít peníze a dát je lidem je podle Fialy mnohem levnější než později řešit statisíce nezaměstnaných, zkrachovalé firmy a živnostníky.

Jako nedostatečný hodnotí program vlády na pomoc živnostníkům i Rakušan. „Ve chvíli, kdy stát není schopen říct, kdy skončí tento stav, musíme dát podnikatelům jistotu, možnost plánování,“ konstatuje. Hnutí STAN podle něj navrhovalo podpořit podnikatele částkou 500 korun denně. Plány kabinetu pomáhají především velkým firmám, ale menší a střední živnostníci potřebují podporu mnohem více, zdůrazňuje předseda Starostů a nezávislých.

Nutnost rychlé pomoci zdůrazňuje i Bartoš: „Zapomíná se na lidi, kteří pracují na DPČ a DPP. Vláda se na ně vykašlala už s ošetřovným a ani v tomto balíčku nepřichází nic, co by těmto lidem pomohlo,“ upozorňuje předseda opozičních Pirátů. Na takové případy upozorňuje i Jurečka (KDU-ČSL). Lidovci se podle něj postaví za samoživitelky či osoby na DPP a DPČ, kteří bojují za svou existenci.

Mezi DPP a DPČ jsou černí pasažéři, je třeba být obezřetný, tvrdí Vondráček

Podle Vondráčka (ANO) je pomoc pro tyto lidi provázána s programem Pětadvacítky. Uznává, že mnoho občanů je ve složité situaci, upozorňuje ale na argument ministerstva práce a sociálních věcí, podle kterého je mezi pracujícími na DPP a DPČ „hodně černých pasažérů“. Pomoc se proto musí poskytovat obezřetně, tvrdí předseda Poslanecké sněmovny.

„Snažíme se pomáhat zaměstnavatelům, zaměstnancům, firmám a OSVČ a věci se samozřejmě dělají za pochodu. Nemůžu říct, že by všechno bylo stoprocentní. Učíme se za pochodu,“ hájí kabinet i program Pětadvacítka Chvojka (ČSSD) a konstatuje, že vláda upravuje kritizované návrhy.

Okamura ale podotýká, že vládní podporu nenacházejí ani hotové návrhy z pera SPD. Kabinet podle něj například ignoruje návrhy jeho hnutí na pomoc lidem v exekucích. „Už půl roku ve sněmovně leží návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti. Teď ho chce vláda psát znovu, a stejně ho nepředložila. Jen proto, že politikaří, aby náhodou SPD nemělo pozitivní body,“ myslí si šéf SPD.

Pokud chce stát zachránit podnikatele a udržet pracovní místa, musí pomoci. Nejde jen o přežití živnostníka, ale také jeho živnosti, zdůrazňuje Pekarová Adamová (TOP 09). S ohledem na ohrožená pracovní místa volá po pomoci malým a středním firmám také Kováčik (KSČM), podle kterého jsou v současnosti tikající bombou.