EuroOil a Robin Oil by se mohly spojit, státní Čepro chce konkurenta koupit

Státem vlastněná společnost Čepro chce koupit šíť čerpacích stanic Robin Oil. Obchod ale čeká na posouzení Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Čepro již má své benzinky, které provozuje pod značkou EuroOil. Po sloučení by státní společnosti mohlo patřit zhruba 270 benzinek.

O chystaném prodeji Robin Oil informoval antimonopolní úřad, který zároveň upozornil, že ještě nerozhodl. „K navrhovanému spojení soutěžitelů má dojít zejména v oblastech maloobchodního prodeje pohonných hmot a doplňkového zboží na čerpacích stanicích a velkoobchodního prodeje pohonných hmot na území České republiky,“ shrnul úřad.

Čepro je dnes po Orlenu a Molu třetím největším provozovatelem benzinových čerpacích stanic v Česku, má jich dvě stovky. Robin Oil, která vznikla v roce 1994 a patří podnikateli Jiřímu Zůbkovi, vlastní přes sedm desítek dalších.

ÚOHS může do 30 dnů rozhodnout, že spojení firem nebude mít za následek porušení hospodářské soutěže a fúzi povolit. Druhou možností je, že bude řízení pokračovat, potom by úřad mohl nejpozději do pěti měsíců stanovit pro spojení firem podmínky. Transakce bude platná až po rozhodnutí úřadu.

Čepro je akciová společnost ve stoprocentním vlastnictví státu. Zabývá se především přepravou, skladováním a prodejem ropných produktů. Podle výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin, mělo Čepro v roce 2022 obrat 91 miliard korun, zisk po zdanění dosáhl 1,6 miliardy korun. Robin Oil měl loni obrat 5,5 miliardy korun a čistý zisk 83 milionů korun.