Dahlgren je příčetný, rozhodli znalci. Policie ho může obvinit

Kevin Dahlgren podezřelý ze zabití svých příbuzných v Brně byl podle znaleckého posudku v době vraždy příčetný a schopný chápat důsledky svého jednání. Znamená to, že ho policisté mohou stíhat.

Američanovi podezřelému z vyvraždění čtyřčlenné rodiny v brněnských Ivanovicích hrozí až doživotní vězení. Policisté předpokládají, že do konce měsíce dokončí svoji práci a předají státnímu zástupci návrh obžaloby. „V polovině března by mělo proběhnout seznámení se se spisem a pak by již nic nemělo bránit podání návrhu,“ uvedl kriminalista Antonín Hrdlička z jihomoravské policie.

Kriminalisté v minulosti opakovaně uvedli, že mají dost důkazů, aby Kevina Dahlgrena usvědčili z vraždy. Motiv ale není známý a ani Hrdlička jej zatím blíže nekomentoval.

Pro dokončení vyšetřování byl znalecký posudek o Dahlgrenově příčetnosti klíčový. Pokud by ho lékaři prohlásili za nepříčetného, nemohl by ani být trestně stíhán. Nyní, když jej psychiatři prohlásili za příčetného, již nejspíše nic nezabrání soudu, nikdo si však netroufá odhadnout, kdy začne. 

Dahlgren je zatím ve vazbě v bohunické věznici. Po činu sice odcestoval do Spojených států, ty ho ale vydaly zpět do Česka. Stal se tak prvním Američanem, kterého Spojené státy vydaly české justici ke stíhání.

Američan je podezřelý z toho, že v roce 2013 v Ivanovicích zavraždil svoji sestřenici, jejího manžela a dva syny. Po činu založil v rodinném domě požár. Mrtvé objevili při likvidaci požáru. Dahlgren zatím odcestoval do Ameriky. Již na letišti po příletu jej ale zadržela americká policie. O vydání potom Spojené státy a Česká republika jednaly dva roky.

  • Kevin Dahlgren je podezřelý, že v květnu 2013 zavraždil v Brně-Ivanovicích svoji sestřenici, jejího manžela a jejich dva syny. U rodiny bydlel několik týdnů, v Česku se živil jako učitel angličtiny. Po činu odjel do Vídně na letiště a vrátil se za oceán, kde ho krátce po přistání zadržela FBI.
  • Vrah rodinu zabil obzvlášť brutálním způsobem, všechny oběti měly ve tváři desítky bodných a řezných ran. Pachatel se pokusil těla zapálit. Na místo činu proto přijeli jako první hasiči, které zavolali sousedé.
  • Podle české policie jsou důkazy proti Dahlgrenovi jasné – na jeho šatech se našla krev obětí, na místě činu ho v přibližné době vraždy viděla pošťačka i paní na úklid. Pochybnosti panují ohledně motivu. Podle policejního spisu však v rodině před vraždou panovaly neshody a strach.
  • Dahlgren vinu odmítá. Tvrdí, že si šel zaběhat a příbuzné po návratu našel mrtvé. Podle svých slov zpanikařil, a proto utekl.