ČSSD chce na Vysočině vládnout sama, bude vyjednávat podporu

Praha – Vítězná ČSSD chce na Vysočině příští čtyři roky pokračovat v menšinové jednobarevné vládě. O její podpoře bude vyjednávat s komunisty a také s lidovci. Dnes o tom rozhodl krajský výbor strany. „Čtyři roky jsme měli možnost prosazovat vlastní volební program a chtěli bychom v tom pokračovat,“ uvedl předseda sociálních demokratů na Vysočině Zdeněk Chlád.

Pro KDU-ČSL byl návrh na podporu jednobarevné menšinové vlády ČSSD překvapivý. Podle krajského předsedy Štěpána Komárka byli lidovci připraveni jednat o otevřené koalici s ČSSD, případně i s účastí sdružení Pro Vysočinu. „Já osobně si naši tichou podporu sociálních demokratů neumím představit,“ řekl Komárek. Komunisté budou o návrhu ČSSD jednat v užším stranickém vedení. „Osobně bych na pokračování menšinové vlády ČSSD zřejmě přistoupil, jde nám hlavně o vládu levice, byť s naší jen tichou podporou,“ podotkl krajský šéf KSČM Pavel Kalabus.

Sociálním demokratům se po volbách nabízela možnost vytvořit otevřenou koalici s KSČM s pohodlnou většinou 28 hlasů. Ve hře byla i otevřená koalice s lidovci a sdružením Pro Vysočinu celkem s 27 mandáty. Zástupci ODS a TOP 09 už předem oznámili, že na základě volebních výsledků jsou připraveni být v opozici. 

Rozložení mandátů v Kraji Vysočina
Zdroj: ČT24

Ve středních Čechách TOP 09 menšinovou vládu nepodpoří

Ve Středočeském kraji také vyjednává vítězná ČSSD o podpoře své menšinové vlády. TOP 09 a Starostové ji však nepodpoří – i tak se chtějí zúčastnit čtvrteční schůzky s ČSSD, mluvit chtějí hlavně o práci výborů a komisí v novém zastupitelstvu. „My jsme schopni se vyjádřit už za této situace, že nejsme připraveni podpořit menšinovou vládu sociální demokracie. Ne proto, že je to sociální demokracie, ale proto, že to je středočeská sociální demokracie, která nebyla schopna jakékoliv reflexe,“ uvedla krajská volební jednička TOP 09 a Starostů Helena Langšádlová. 

Vítězná ČSSD už má za sebou první kolo jednání s KSČM a ODS. Komunisté trvají na místech v krajské radě, což je pro sociální demokraty za současné situace nepřijatelné. Občanští demokraté by krajskou vládu ČSSD podpořili pouze v případě, že by se rozhodla plnit volební program ODS.