ČSSD a KSČM oslabily, Zemanovci ve sněmovně předstihli lidovce

Praha - Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny by v současné době pravděpodobně překročilo šest politických stran. ČSSD a KSČM podle srpnového průzkumu agentury ppm factum research oslabily, Strana práv občanů ZEMANOVCI (SPOZ) by ve sněmovních volbách předstihla KDU-ČSL. ODS se přiblížila k první příčce sociálních demokratů. Pozice TOP 09 se nezměnila. Průzkum proběhl ve dnech 9. 8. až 21. 8. 2012 na reprezentativním vzorku 928 občanů ČR ve věku od 18 let.

Podpora Věcí veřejných klesla pod jedno procento

ČSSD by podle průzkumu nyní volilo 21 procent oprávněných voličů, ODS 17,3 a komunisty 15,7 procenta lidí. TOP 09 by aktuálně podle volebního modelu dosáhla na 11,9 procenta hlasů, SPOZ na 7,6 procenta a KDU-ČSL na 5,6 procenta. Pod pětiprocentní hranicí skončila Strana zelených s 3,7 procenta, Strana svobodných občanů s 2,5 procenta a dále se shodným výsledkem strana LEV 21 a Suverenita s 2,3 procenta. Věci veřejné klesly pod jedno procento.

Sociální demokracie by tak podle volebního modelu pravděpodobně získala 56 mandátů, ODS o deset méně. KSČM by měla 41 poslanců, TOP 09 společně se Starosty a nezávislými 30. Zemanovci by získali 17 křesel ve sněmovně, v porovnání s červencovým průzkumem by si o osm křesel polepšili. Zbývajících deset mandátů by připadlo na lidovce.

Průzkum ppm factum
Zdroj: ČT24/ppm factum

Většinu ve sněmovně by tak měly ČSSD se SPOZ a podporou komunistů, a to 114 křesel. Deset lidoveckých hlasů by sociálním demokratům a Zemanovcům k většině nestačilo. ODS a TOP 09 by většinu 103 mandátů daly dohromady v případě, že by se k nim připojily jak KDU-ČSL, tak SPOZ.

Podle průzkumu by se nyní zúčastnilo voleb do Poslanecké sněmovny 58,5 procenta oprávněných voličů. Na konci května 2010 přišlo k urnám 62,6 procenta oprávněných voličů.