ČR a Jordánsko chtějí rozšířit spolupráci i na hospodářství

Praha - Prezident Václav Klaus přijal na Pražském hradě jordánského krále Abdalláha II., který je v Česku na dvoudenní návštěvě. V době hospodářské krize je podle Klause veliký zájem hledat nové trhy a Jordánsko je jedním z nich. Česká republika a Jordánsko chtějí proto výborné vztahy na politické úrovni rozšířit i do ekonomické oblasti. Oba státníci se také shodli, že si rozumí v otázce blízkovýchodního konfliktu.

„Vztahy mezi našimi zeměmi jsou vynikající na politické úrovni, rozumíme si i v otázce Blízkého východu a skutečně doufám, že rok 2009 bude rokem, kdy mezi Izraelci a Palestinci budou probíhat vyjednávání,“ řekl na tiskové konferenci po setkání s Klausem Abdalláh II.    

Jordánský král prohlásil, že je v Praze kvůli dalšímu posílení dobrých vztahů s Českem. Podle něj je třeba zejména v době globální hospodářské krize přetavit tyto vztahy v synergie mezi jordánským a českým soukromým sektorem. „Máme velký zájem hledat vzájemně nové trhy a nacházet je. A já doufám, že Jordánsko bude také jedním z těchto trhů (pro české výrobce) a naopak,“ dodal Klaus.

Abdalláh II. poděkoval také za roli, kterou Česko jako předsednická země Evropské unie hraje, když se snaží přimět všechny blízkovýchodní země k jednání o míru a stabilitě v regionu. Jordánský král se s Klausem v minulosti setkal už v letech 2004 a 2005.