Čína zvýšila kapacitu letiště v tibetské Lhase

Peking - Letiště v tibetské Lhase nyní bude moci přijímat i noční lety a jeho kapacita se zvýší o čtyřicet procent. Čína tam investovala 99 milionů jüanů (220 milionů Kč) do instalace osvětlení přistávací a vzletové dráhy. Loni letiště, které patří mezi nejvýše položené na světě, odbavilo jeden milion cestujících, informovala státní tisková agentura Nová Čína.

Čína před třemi lety otevřela v Tibetu již třetí civilní letiště. Počet turistů v zemi stoupl také po zahájení provozu vysokorychlostní železniční tratě z Číny před dvěma lety. Peking se snaží přimět své obyvatele k cestám a přestěhování do Tibetu.

Peking uvádí, že nová letiště, silnice a železnice přispějí k rozvoji Tibetu a zvýší životní úroveň místních obyvatel. Aktivisté však tyto kroky kritizují. Podle nich vedou k devastaci místní kultury a tradic, napsaly agentury AP a Reuters.

Čína ve středu po třech měsících opět otevřela Tibet pro zahraniční turisty. Tibet byl pro turisty uzavřen v reakci na vlnu protičínských demonstrací.

Tibet loni navštívily čtyři miliony turistů, což podle agentury Nová Čína bylo o šedesát procent více než ve stejném období před rokem. Příjmy z turistiky činily 687 milionů dolarů (10,5 miliardy Kč), což představovalo asi 14 procent hrubého domácího produktu Tibetu.