Česko má za sebou rekordně teplou noc

Noc ze čtvrtka na pátek byla v Česku rekordně teplá. Na třetině stanic, které měří více než třicet let, byl překonán rekord pro celý březen. Nejtepleji bylo v Bohumíně-Záblatí, a to 13,5 stupně Celsia. Pro konec března jsou normální noční minimální teploty kolem plus jednoho stupně. Informovala o tom Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Dnešní (páteční) ráno bylo rekordně teplé. Ze 161 stanic, které měří třicet a více let, byl rekord pro dnešní den zatím zaznamenán na 81 procentech. Z toho 51 stanic překonalo rekord pro celý březen,“ řekla Valachová. Konečný počet teplotních rekordů se podle ní ještě může snížit, do statistik se totiž budou započítávat i údaje z pátečního večera až do půlnoci.

Nejvyšší teplotu evidovala stanice v Bohumíně-Záblatí. Naměřili tam 13,5 stupně, čímž překonali rekord pro celý březen z 29. března 1980. Tehdy tam bylo 10,5 stupně. Na nejdéle měřící stanici v pražském Klementinu bylo 13,2 stupně. Tím byl překonán celoměsíční rekord z 4. března 1998, který činil 12,7 stupně.

Podle Valachové byly rekordy překonány významně, na mnoha místech o několik stupňů. Pro konec března jsou minimální noční teploty dlouhodobě normální v průměru kolem jedno stupně nad nulou.

Meteorolog ČT Pavel Borovička o výhledu počasí (zdroj: ČT24)

O víkendu se ochladí

Výrazně nadprůměrné teploty meteorologové očekávají i během pátečního dne, vystoupají většinou na patnáct až devatenáct stupňů. Chladněji bude na západě a severu Čech, tepleji na východě republiky, kde může být i dvacet stupňů.

V pátek dopoledne už podle meteorologa ČT Pavla Borovičky pršelo na severu a severovýchodě Čech a také na Českomoravské vrchovině. V průběhu odpoledne bude deště přibývat. „V nižších polohách mimo hory očekáváme, že spadne většinou do pěti milimetrů srážek, na horách to může být i k deseti milimetrům. Déšť zasáhne většinu území Česka, postupně doputuje až na východ a v noci na sobotu bude pokrývat hlavně jihovýchodní polovinu území České republiky,“ řekl meteorolog.

O víkendu se mírně ochladí, očekávají se četné přeháňky a čerstvý vítr. S příchodem nového týdne má dorazit výrazné ochlazení a s ním i sněhové srážky, které se přechodně objeví zřejmě i v nížinách.