Česko by mohlo od Německa získat tanky Leopard, řekla Černochová

Černochová a Dyčka o modernizaci armády (zdroj: ČT24)

Česko jedná s Německem o dodávce tanků Leopard výměnou za zbraně, které Česká republika poslala Ukrajině, uvedla v Událostech, komentářích ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Jednání je podle ní na dobré cestě. Prozradila, že armáda by měla získat některou z verzí tanků mezi starším typem Leopard 1 a modernějším Leopard 2.

„Potřebujeme silnou armádu a armádu dobře vybavenou, modernizovanou. Pořád ještě v tom máme co dohánět,“ upozornila Černochová ve vysílání ČT. Od začátku války na Ukrajině prý se svými kolegy řeší, jak všechny tyto procesy urychlit.

Černochová připustila, že za současný stav české armády mohou také ministři bývalých vlád ODS. „O to víc budeme já a můj tým dělat všechno pro to, abychom některé chyby z minulosti napravili. A kdy jindy než teď a kdo jiný než my, když na východě od nás šílenec Putin zabíjí civilisty? Na to si nejde zvyknout,“ uvedla ministryně.

Česko Ukrajině, Německo Česku

Z nedávného jednání premiéra Petra Fialy (ODS) s německým kancléřem Olafem Scholzem vyplynulo, že když Česko poskytne Ukrajině vojenskou techniku, Německo ji na oplátku dodá Česku. „Pan premiér nabídl mému týmu, aby s ním do Německa odjel, aby mohlo proběhnout jednání s německou stranou o výměně některé těžké techniky. Myslím, že jsme na dobré cestě se domluvit. Teď je to jen o tom, abychom to zprocesovali do právní a technické podoby,“ sdělila ministryně obrany s tím, že se konkrétně jedná o tanky Leopard. 

Bezpečnostní analytik Baltic Defense College Lukáš Dyčka řekl, že by se nemělo jednat o tanky Leopard první generace, které pocházejí zhruba ze šedesátých let. „Ve chvíli, kdy Polsko i Maďarsko získávají tanky Leopard 2, tak Česká republika by neměla jinou možnost než jít touto cestou,“ míní. 

Princip „vy Ukrajině, my vám“ přijde Dyčkovi zajímavý. „V současné době poptávka výrazně navyšuje nabídku. Jsou státy, které mají poměrně vysoký rozpočet na obranu, jako je třeba i Německo, které nejsou schopné peníze utratit, protože není možné zbraně nakoupit. Pro ně je tím pádem alternativa rozpustit výdaje na obranu tím, že pomůžou někomu jinému, poměrně výhodná,“ řekl analytik. A právě tento způsob by mohl modernizaci české armády urychlit. „Je to jedna z mála cest, která by mohla fungovat,“ dodal.

Vzdušné síly

V běhu je nyní také například nákup vrtulníků ze Spojených států amerických. „Tam už minulá vláda rozhodla o pořízení dvanácti víceúčelových vrtulníků, ale víme, že dvanáct je málo. Budeme muset minimálně dalších dvanáct pořizovat i my,“ vytyčila Černochová plány současné vládní koalice. 

Podle ministryně je ale nutné vyřešit i otázku nadzvukového letectva. „V tuto chvíli máme smlouvu do roku 2027 na pronájem letounů Gripen, tuto smlouvu můžeme ještě o dva roky prodloužit. Pak ale budeme bez této schopnosti. Ztratit ji nechceme, protože máme i jiné ambice,“ uvedla, podrobnosti ovšem sdělit nechtěla. Prozradila ale, že se kloní k počtu 24 letounů. 

„Jediná věc, na kterou bych bral ohled, je provozní cena letounů. Jedna letová hodina letounu Gripen vychází asi na pět tisíc dolarů, jedna letová hodina letounu F-35 ze Spojených států by vycházela asi na 35 tisíc dolarů. Pokud peníze na resortu jsou, já bych s tím problém neměl, ale je to věc, kterou je třeba zvážit dopředu,“ upozornil Dyčka.

Dvě procenta HDP na obranu

Černochová hovořila také o plánech dávat na obranu dvě procenta HDP, jak zemi zavazuje členství v NATO. Zatím nedokáže odhadnout, kdy by toto mohlo být v Česku realitou. „Kvůli vysoké inflaci mohou být čísla různá. Můžu ale garantovat občanům České republiky a našim spojencům, že udělám všechno pro to, aby výdaje na modernizaci armády vzrostly,“ ujistila.

Ministryně také zdůraznila, že Česko musí mít co nakupovat. „Víme, co chceme nakupovat, ale problém je, že jak začaly závody ve zbrojení, stavíme se do nějakých slotů na pořadí. Než se kontrakt uzavře, uběhnou měsíce, možná roky,“ upozornila.

„Projektů, které musíme v krátkém čase realizovat, je hodně. Je to rozhodnutí o nadzvukovém letectvu, je to pořízení tanků, bojových vozidel pěchoty, protože v aliančních podmínkách máme těžkou brigádu, ke které jsme se zavázali. Tu máme splnit do roku 2026,“ uzavřela.