Německo pomůže Česku nahradit zbrojní techniku, kterou Praha poskytne Ukrajině

Tisková konference premiéra Petra Fialy a německého kancléře Scholze (zdroj: ČT24)

Německo pomůže Česku nahradit zbrojní techniku, kterou poskytne Ukrajině. Na tiskové konferenci v Berlíně s českým premiérem Petrem Fialou to ve čtvrtek oznámil německý kancléř Olaf Scholz. Podrobnosti uvést nechtěl, podle Fialy je ale podoba budoucí dohody velmi konkrétní a týká se těžké techniky. Fiala se Scholzem jednal také o rozšíření kapacity ropovodu TAL, který považuje za klíčový pro budoucí distribuci ropy do střední Evropy, a využití terminálů na zkapalněný plyn. Premiér se sešel i s německým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem.

„Domluvili jsme se na modernizaci obrany. Naše týmy budou dál jednat o podobě spolupráce,“ řekl Fiala. Uvedl dále, že Německo s Českem tak mohou využít svého potenciálu, kdy Praha může dodat Kyjevu zbraně, které ukrajinská armáda přímo potřebuje.

„Podrobnosti nebudu říkat,“ uvedl Scholz s odkazem na bezpečnostní opatření. „Týká se to konkrétních věcí, týká se to těžké techniky,“ poodhalil Fiala. Zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš tvrdí, že by mohlo jít o dodávky obrněných transportérů, jako tomu bylo v případě dohody se Slovinskem, nebo německých tanků Leopard.

„Pokud jde o dodávky zbraní, chceme úzce spolupracovat. Česko může dát k dispozici zbraně, které mají původ v ruské produkci a které by Ukrajina bezprostředně využila, a my můžeme pomoci české armádě, aby si udržela potřebnou sílu. Nazýváme to řetězovou výměnou,“ popsal Scholz.

Podle českého velvyslance v Berlíně Tomáše Kafky byla vytvořena pracovní skupina, která ladí poslední detaily. „Tipnul bych si, že do několika týdnů může být celá věc hotová,“ odhaduje velvyslanec.

Rozhovor s premiérem Petrem Fialou při návštěvě Berlína (zdroj: ČT24)

Německá vláda, která se dlouho zdráhala dodávat těžké zbraně na Ukrajinu, se rozhodla více zapojit do hromadných výměn zbraní a vybavení. Německo by tak spojencům ze svých vojenských zásob kompenzovalo to, co poskytnou Ukrajincům.

Německá ministryně obrany Christine Lambrechtová nedávno k takové možnosti výslovně zmínila, že tato výměna se bude týkat východoevropských spojenců, kteří Ukrajině přenechávají své vybavení sovětské výroby.

Navýšení kapacity ropovodu TAL

Schůzka v Berlíně je Fialovou první návštěvu Německa v roli českého premiéra. Odehrává se však ve specifické situaci. „Za normálních okolností bychom se bavili o česko-německých vztazích a mělo by to oficiální a možná trochu obecný charakter. Dnes něco takového není možné,“ prohlásil premiér před jednáním s kancléřem.

Jednou z příčin je i energetika a otázka dodávek surovin; pod tlakem válečného konfliktu na Ukrajině hrozí, že ropa a plyn z Ruska přestanou do Evropy proudit. Fiala považuje otázku energetiky v souvislosti s ruskou agresí za další klíčové téma své návštěvy v Německu.

Podobně jako před týdnem ve Varšavě premiér jednal o možnosti využití německých terminálů na zkapalněný plyn pro zásoby, které by byly Česku k dispozici. Se Scholzem také hovořil o rozšíření kapacity ropovodu TAL (Transalpinský ropovod) z italského Terstu, kam tankery přivážejí ropu z celého světa. Na TAL je Česko napojeno přes produktovod IKL.

„Je v podstatě klíčový pro to, abychom se mohli zbavit závislosti na ruské ropě tak rychle, jak si to přejeme my a jak to má v úmyslu i celá EU,“ řekl o ropovodu Fiala.

„Za úspěch budu považovat, když bude Německo ochotné otevřít konkrétní jednání o těchto věcech a pak můžeme ustanovit pracovní skupinu a začít naplňovat ty politické kroky konkrétními cíli,“ prohlásil v rozhovoru pro ČT. Příslib, že se začne o dodávkách plynu a ropy jednat, nakonec český premiér získal.

Ropné společnosti jsou většinou soukromé nebo polostátní, a německá vláda proto není všemocná, vysvětluje český velvyslanec. Svůj vliv na rozšíření ropovodu TAL ale může uplatnit, myslí si. Scholz podle Kafky není deklaratorní politik a když něco řekne, tak to splní.

Velvyslanec v Německu Tomáš Kafka o česko-německých vztazích (zdroj: ČT24)

Česko podle Fialy potřebuje mít jistotu, že v případě omezení či ukončení dodávek z Ruska bude surovin dost. „Jsme schopni kompenzovat zastavení dodávek ruské ropy za předpokladu, že se zvýší kapacita ropovodu TAL. Kdyby zůstala na úrovni, na jaké je teď, tak té ropy nemůže protéct dost,“ doplnil.

Scholz prohlásil, že pro Německo, Česko a celou Unii má rozhodující bezpečnostní význam co nejrychlejší snížení energetické závislosti na Ruské federaci. „Německo už s ropou a uhlím (z Ruska) velmi pokročilo, na plynu usilovně pracujeme. Česko stojí na jiných výchozích pozicích, ale náš cíl je společný,“ potvrdil kancléř.

Evropská komise navrhuje do konce letošního roku úplně zakázat dovoz ruské ropy do EU. Fiala ve středu řekl, že Česko je připraveno zákaz podpořit, pokud bude mít odklad do té doby, než bude navýšena kapacita ropovodů, které mohou do ČR ropu dopravit.

Německo se k nezávislosti na ruských surovinách přiblížilo během několika týdnů. V případě ruského plynu snížilo jeho podíl z pětapadesáti na nynějších pětatřicet procent. Dalšího snížení chce dosáhnout díky LNG terminálům, a především podporou přechodu na obnovitelné a čisté zdroje. Bez plynu z Ruska by se tak Berlín mohl obejít v roce 2024.

Lipavský jednal o dodávkách z Polska

Český ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) se také ve čtvrtek ve Varšavě setkal s jeho polským protějškem Zbigniewem Rauem. Polská strana podle Lipavského představila nabídku, jak by bylo možné dopravit ropu do dvou českých rafinerií držených polskou společností PKN Orlen v dřívějším termínu než za dva či tři roky.

Události: Premiér Fiala navštívil Německo (zdroj: ČT24)

„Nicméně to je nabídka, která byla pouze vznesena. Teď se musíme zabývat tím, nakolik je realizovatelná, co to všechno znamená,“ upřesnil český ministr. Rafinerie jsou v Kralupech nad Vltavou a Litvínově.

Zajistit dostatečné dodávky ropy od alternativních dodavatelů mimo ropovod Družba by podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely trvalo přibližně třicet až čtyřicet dní. Takové období by pokryly zásoby Správy státních hmotných rezerv, které vydrží zhruba čtyřiadevadesát dní. 

Pieta v Plötzensee

Fiala po příletu do německé metropole uctil ve věznici Plötzensee památku obětí, které tam popravili nacisté. Od roku 1933 sloužila věznice převážně k zadržování politických odpůrců. Ti byli v zařízení od roku 1936 také popravováni gilotinou a oběšením. Mezi popravenými bylo 701 československých občanů, z nichž 611 za protinacistický odboj.

Premiér poté navštívil Německou společnost pro zahraniční politiku (DGAP) a následně ho ve svém sídle na zámku Bellevue přijal prezident Steinmeier.

Premiér Fiala na tiskové konferenci při návštěvě Berlína (zdroj: ČT24)

„Pan prezident Steinmeier mě přijal velmi srdečně. Jak víme, je přítelem České republiky, mnohokrát naši zemi navštívil. A já jsem měl možnost s ním hovořit velmi otevřeně o řadě otázek. Nejen o tom, jak jsou kvalitní česko-německé vztahy a jak je chceme ještě zlepšovat, ale i o některých konkrétních věcech, jako je energetická politika a možná spolupráce v této oblasti s Německem, výzvy, které čekají Evropskou unii,“ prohlásil Fiala na brífinku na českém velvyslanectví po úvodním jednání.

„Bavili jsme se také o tom, jak účinně pomáhat Ukrajině a co by mohlo zastavit tu brutální válku na Ukrajině. A hovořili jsme samozřejmě o českém předsednictví (v Radě EU) a o tom, co od něho očekáváme a jaké priority jsou pravděpodobné a jakým výzvám bude při tom Česká republika čelit,“ dodal.

„O této návštěvě lze říct, že byla velmi konkrétní,“ hodnotí český velvyslanec v Berlíně, premiér Fiala s ní byl podle něj spokojen. „Pan kancléř se dokonce i usmíval, což je, myslím, velmi netradiční,“ dodává.