České aerolinie omlazují flotilu

Praha - Děti z dětského domova v Novém Strašecí pokřtily 3. října pět nových letadel ČSA. Cestující se s nimi mohou setkat především na nejžádanějších evropských linkách například do Paříže, Madridu nebo Londýna. Nové airbusy ponesou jména českých pohoří. Dosud se letadla ČSA vždy pojmenovávala podle českých měst.

Pohodlnější cestování dnes nabízí tzv. letadla nové generace. Podle vedení ČSA to splňují i nové airbusy, které obstály v tendru vypsaném v roce 2004. Mají nižší spotřebu paliva, o 1200 kilometrů delší dolet, jsou rychlejší a ekologičtější. Pětici nových letadel typu Airbus A320 a Airbus A319 obdržely ČSA letos jako součást dodávky 12 strojů. Tři letadla koupily aerolinky už v loňském roce, čtyři dostanou příští rok. Pět nových strojů bude po různých kontrolách a zkušebních letech zařazeno do provozu během 1–2 týdnů.

Flotilu nyní tvoří 50 letadel s průměrným stářím 8,2 roku. Dalších osm nových letadel chce společnost získat v letech 2011 - 2012. Cena celé zakázky je deset až 12,5 miliardy korun. Nové stroje nahradí ve flotile boeingy 737.