Češi mapují přírodu Špicberk, pomůže jim nová výzkumná stanice

Praha – Čeští vědci budou mít na Špicberkách brzo svou vlastní stálou výzkumnou stanici. Od konce června budou po dobu čtyř let v centrální části ostrovů zkoumat sinice, lišejníky, mechy, vyšší rostliny a ryby, ale i tání ledovců a jeho vliv na okolní arktickou přírodu. Polární expedice Jihočeské univerzity tam také nainstaluje dvě meteorologické stanice.

„Koupili jsme rodinný dům, který sloužil k ubytování jedné rodiny a potom k malému podnikání. Vyslali jsme tam četu našich řemeslníků, kteří tento dům předělali a vybudovali tam laboratoře,“ říká k počátkům České arktické výzkumné stanice na Špicberkách vedoucí Centra polární ekologie Josef Elster, který výzkumnou expedici vede. 

Výstavba polární stanice na Špicberkách stála 30 milionů korun. V minulosti si však vědci museli kupovat ubytování od Norů, což prý bylo mnohonásobně dražší. „Teď se logistický systém snažíme vytvářet tak, aby byl co nejlacinější a čeští vědci a studenti tam mohli jezdit za rozumné finanční náklady,“ dodává Elster.

Touha více poznat Arktidu

Ovšem proces kolem vybudování stanice nebyl zrovna jednoduchý. „Bylo velice náročné a zdlouhavé vyjednávání s norskou vládou – jak náš systém bude fungovat, kde bude stanice lokalizovaná, jaké technické podmínky budeme nabízet atd.,“ popisuje Elster. 

Výzkum je součástí velkého mezinárodního arktického projektu Biologická a klimatická diverzita Arktidy. Koordinuje jej Norský polární institut a probíhá ve všech oblastech Arktidy od Aljašky po Sibiř. Výsledkem čtyřletého projektu by měla být komplexní databáze poznatků o klimatu a biologické diverzitě Arktidy a jejích proměnách. Čtyřletý projekt financuje české ministerstvo školství. 

Kontejnery české expedice na Špicberkách - rok 2012
Zdroj: ČT24/Centrum polární ekologie

Josef Elster, vedoucí Centra polární ekologie 

„Chtěli bychom do budoucna přilákat i vědce, kteří se zabývají studiem neživé přírody. Už teď nám pomáhají kolegové, kteří studují glaciologii, klimatologii, geologii, geomorfologii, limnologii a hydrologii.“ 

Celý projekt vede a garantuje Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, konkrétně Přírodovědecká fakulta. Dále byl ke spolupráci přizván Botanický ústav AV ČR v Třeboni a Masarykova univerzita v Brně. Expedice se zúčastní celkem 12 vědců. 

Jihočeská přírodovědecká fakulta provádí dlouhodobý výzkum na české vědecké základně na souostroví Špicberky (Svalbard), spravovaném Norským královstvím, už od roku 2007. První dlouhodobý výzkumný projekt se tam uskutečnil v letech 2007 až 2010. Současný výzkum na něj navazuje, ale vedle biodiverzity a klimatologie nově připojuje i bádání v oblasti neživé přírody.

Více informací o expedici najdete ZDE

Na Špicberky budou každoročně jezdit desítky českých vědců (zdroj: ČT24)