Ceny škol v přírodě se zvýšily o desetinu. Někde reagují zkrácením pobytu

Ceny týdenních škol a školek v přírodě stouply průměrně o 500 korun. Rodiče tak za jedno dítě zaplatí přibližně pět a půl tisíce korun. České televizi to potvrdili vybraní ředitelé základních škol z většiny krajů v republice. Základní školy takto reagují na zdražování od dodavatelů. Aby eliminovaly finanční dopady na rodiny, mnohé školy zkracují pobyty v přírodě ze šesti na čtyři dny. Díky tomu zájem o školy v přírodě mezi rodiči neklesá.

„Loňský rok jsme platili asi tři tisíce za týden a letos to bude stejné za čtyři dny,“ sdělila České televizi Renata Nováková ze Základní školy v Přistoupimi. Podobnou situaci řešil i ředitel základní školy v Českém Těšíně Michal Nešporek. „Jedeme na dva týdny se čtyřmi skupinami dětí, které se na škole v přírodě prostřídají,“ vysvětlil.

„Všechny ty výjezdy konzultujeme s rodiči, aby měli finanční prostředky na uhrazení zájezdu,“ přiblížila Jana Kindlová, ředitelka Základní školy Petřiny. I tak některé školy své pobyty musely zdražit jako například Základní škola Mendelova v Praze. Tam podle ředitelky Martiny Thumsové zvýšili cenu školy v přírodě o deset procent.

Pro Masarykovu základní školu v Bohumíně bylo zdražování natolik zásadní, že kvůli nedostatku financí mohou na školu v přírodě vyjet pouze děti z mateřských škol. Na ty se totiž vztahuje dotace. „Těm zřizovatel přispívá tisíc korun, zbytek doplácí rodič,“ zmínil ředitel Miroslav Rosík. „Nyní čekáme, jestli stát vyhlásí dotační výzvy na další roky,“ doplnil. Ze základní školy tak vyjede pouze šestá třída na každoroční adaptační pobyt, který se zkrátil o jeden den a na který zde také využili příspěvek zřizovatele.