Bouřka lámala v Brně stromy a ničila střechy. Na desítkách míst v Česku padly teplotní rekordy

Na východě země hrozily do půlnoci silné bouřky s přívalovým deštěm a nárazy větru, informoval v úterý Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Silná bouřka se okolo šesté večer přehnala přes Brno. Vyvracela stromy, zničila několik střech a zastavila vlaky na trati z Brna do Chrlic. Bouře se vytvořila také na Znojemsku. V celém Česku nadále platí výstraha před vysokými teplotami. Ty se v úterý opět vyšplhaly nad 35 stupňů Celsia. Nejtepleji, a to 35,6 stupně, bylo v Brodě nad Dyjí na Břeclavsku. Na desítkách míst padly teplotní rekordy.

Jihomoravští hasiči evidovali od úterní čtvrté odpoledne do osmé večer asi 65 událostí, kde si lidé vyžádali jejich pomoc, řekl mluvčí Štěpán Komosný.

„Naprostá většina hlášených událostí je na území Brna, nejčastěji jde o spadlé stromy. Postupně ale začínáme řešit i poškozené střechy, silně poškozená je přízemní budova v Hájecké ulici, kde hasiči čekají na příjezd statika, aby posoudil celkový stav,“ přiblížil. Dodal, že další hlášení o škodách operační středisko po šesté večer stále přijímalo. Dům v Hájecké ulici nakonec poškozenou statiku neměl, hasiči pouze použili výdřevy, aby mohli provizorně nahradit zničenou střechu. 

Kvůli poruše na trakčním vedení po pádu stromu přestaly jezdit vlaky z brněnského hlavního nádraží do Chrlic, je zavedena náhradní autobusová doprava. „Nejedná se o hlavní koridor,“ uvedl mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Později doplnil, že spadlé stromy trakční vedení poškodily a provoz bude obnoven v nočních hodinách.

Okolo sedmé večer se vytvořila další silná bouře na Znojemsku, postupovala směrem na severovýchod k jižní části Brna. V souvislosti s touto bouří hasiči k 20:00 zaznamenali jednotlivé výjezdy na Znojemsku a Brněnsku, škody ale mohou lidé nahlásit i později. Obavy z další silné bouře se nicméně nepotvrdily, výjezdů hasičů už pak nepřibývalo.

Varování před bouřemi platilo od úterní patnácté hodiny do půlnoci pro kraje Olomoucký, Moravskoslezský, Zlínský, Jihomoravský a části Vysočiny a Pardubického kraje. Bouře měly být lokální.

Teploty kolem 35 stupňů Celsia

ČHMÚ varoval také před vysokými teplotami, které jsou vysokou zátěží pro lidský organismus, hrozí přehřátí a dehydratace.

Tropické teploty přesahující třicet stupňů Celsia se v Česku objevují vytrvale už déle než týden. Nad 35 stupňů se dostaly kromě úterka i v neděli a pondělí. Úterní teplota v Brodě nad Dyjí 35,6 stupně překonala tamní dvanáct let starý rekord pro tento den, který činil 33,7 stupně.

Rekordy padly na 63 stanicích, které zaznamenávají teploty aspoň třicet let. Kromě Brodu nad Dyjí byl překonán například i rekord 33,2 stupně z roku 2012 v Kuchařovicích na Znojemsku, kde v úterý meteorologové naměřili 34,9 stupně. V Doksanech na Litoměřicku zase padl rekord 32,5 stupně z roku 2010, když tam nyní teplota dosáhla 34,5 stupně.

Tropy v Česku podle předpovědi ČHMÚ nekončí. Ve středu mohou teploty hlavně na jihu Moravy vystoupat až na 33 stupňů, ve čtvrtek až na 32 stupňů a v pátek až na 34 stupňů Celsia. I v sobotu má být na většině území Česka až třicet stupňů a jihovýchodě a východě země až 33 stupňů. Ochladí se pravděpodobně v neděli, kdy se podle předpovědi nedostanou teploty nad 26 stupňů.