Babiš láká do vlády ODS, ta ale míří do opozice. Pohřbili bychom se, míní Němcová

Události: Babiš láká do vlády ODS, ta ale míří do opozice (zdroj: ČT24)

Občanští demokraté vyšli z voleb jako druhá nejsilnější strana. S hnutím ANO by ve sněmovně měli dohromady většinu 103 poslanců, připomněl šéf ANO Andrej Babiš. Společnou koalici s trestně stíhaným Babišem ale ODS odmítá a raději chce být v opozici.

„ODS odchází do opozice, protože nezískala dostatek hlasů, aby mohla sestavovat vládu nebo do toho nějakým výrazným způsobem mluvit,“ řekl po vyhlášení výsledků nově zvolený poslanec Václav Klaus mladší (ODS). Mluvil o nevyužité příležitosti a dalších letech, které čekají stranu mimo vládní lavice.

Sám získal z třetího místa pražské kandidátky 22 635 hlasů – nejvíc ze všech kandidátů ODS a celorepublikově druhý nejvyšší počet hned po Andreji Babišovi. Dříve Klaus uvedl, že se ziskem nad 15 procent by strana měla usilovat o účast ve vládě, třeba i s hnutím ANO.

„Vedení strany odmítalo velice silně během kampaně spolupráci, takže předpokládám, že v tom setrvají a ODS odejde do opozice. To znamenají tyto výsledky,“ potvrdil Klaus. Jaký je teď jeho názor na možnou koalici, odmítl komentovat jako „irelevantní“.

Šéf ANO Andrej Babiš po pondělním jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech naznačil, že by se mu koalice s občanskými demokraty zamlouvala. „S ODS máme 103 mandátů. Z těch zkušeností, které jsem získal ve vládě, čím míň partnerů, tím je to lepší,“ uvedl Babiš.

Možná koalice ANO a ODS by měla 103 hlasů
Zdroj: ČSÚ/ČT

Kupka: Problém je obvinění i program

Občanští demokraté ale tuto variantu znovu vyloučili, stejně jako před volbami. „Spolupráce na vládní úrovni s hnutím ANO je nepřijatelná a nepřipadá v úvahu,“ řekl místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

„Pro nás je samozřejmě důležitý argument, že by se premiérem měl stát člověk, který je obviněný. A je pro nás významným argumentem také celá řada vážných programových neshod,“ prohlásil místopředseda ODS Martin Kupka.

„Představa, že by ODS, která znovu dobývá důvěru občanů, ji promarnila tím, že by vystavila Babišovi bianco šek? Tím bychom sami sebe pohřbili,“ podotkla Miroslava Němcová, která odmítla i skrytou spolupráci. „Názor Václava Klause na tom nemůže nic změnit a žádný takový názor zevnitř ODS od mých kolegů například tady na Vysočině jsem vůbec nezaznamenala,“ poznamenala.

Zareagovala také na Klausův výrok, podle něhož zlepšení volebního výsledku o tři procenta není důvodem k oslavám. Němcová na to má opačný pohled, třebaže si je vědoma, že volební výsledek nestačí na to, aby ODS hrála důležitější roli.

„Ten signál dovnitř i navenek, že jsme opravdu prožili restart a vracíme se s dobrým programem a dobrými lidmi, je pro mě úžasně cenný a určitě bych ho takhle nedevalvovala,“ řekla Němcová.

ODS chce být ve vedení sněmovny

Nejdříve chce ODS vyřešit uspořádání sněmovny. V tom se jednáním s hnutím ANO ani dalšími stranami nebrání. Strategii určí ODS během úterý, kdy se mimo jiné poprvé sejde poslanecký klub strany. Večer se její zástupci potkají s týmem hnutí ANO.

„Jsme druzí na pásce, takže bychom ve vedení sněmovny měli mít řádně svého představitele,“ řekla místopředsedkyně strany Alexandra Udženija. Zda půjde o post místopředsedy nebo předsedy, podle ní bude ještě diskuse.