Armáda spásy v mrazech ubytuje přes dva tisíce lidí bez domova, chystá i ordinaci pro nepojištěné

Druhým rokem pokračuje i projekt Nocleženka (zdroj: ČT24)

Armáda spásy se chystá na nadcházející zimu – i letos je připravena poskytnout přístřeší lidem bez domova, jestliže venkovní teploty klesnou pod nulu. Její celková denní kapacita přesahuje dva tisíce míst, k dispozici jsou azylové domy, denní centra i noclehárny, kde zaplatí bezdomovci za přespání jen symbolickou částku.

„Naším každoročním cílem je, aby kdokoli, kdo z ulice přijde požádat o pomoc Armádu spásy, získal v našich zařízeních prostor přečkat mrazivé dny nebo i noci,“ uvedl národní ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan František Krupa.

Ve všech azylových a denních centrech se mohou lidé bez domova schovat před mrazem, zároveň se v zimních měsících prodlužuje i doba provozu denních center a nocleháren. Za přespání v teple lidé zaplatí symbolickou částku, která se pohybuje mezi 20 a 45 korunami za noc.

Druhým rokem pak Armáda spásy nabízí poukaz nocleženka, jehož zakoupením lidé věnují noc v noclehárně jednomu člověku bez domova: dostane jídlo i možnost se osprchovat. V loňském roce se do projektu zapojilo 6 tisíc dárců. Minimální cena poukazu je 100 korun, pokud dárce pošle vyšší částku, další peníze organizace využije na vybavení zařízení.

Mimo ubytovny fungují i terénní programy

Armáda spásy poskytuje také terénní program lidem, kteří přečkávají zimu venku na ulici nebo ve svých provizorních přístřešcích. Zde je navštěvují terénní pracovníci, kteří klientům nosí potraviny a poskytují jim základní ošetření.

V Praze funguje čtvrtým rokem také noční terénní program, kdy dva pracovníci v čase od 19:00 do 7:00 hodin objíždějí město a nabízejí lidem na ulici přespání v některé z nocleháren.

Humanitární organizace chystá jednu novinku i na začátek příštího roku. Od ledna totiž začne v Ostravě fungovat ordinace praktického lékaře, která bude sloužit bezdomovcům i lidem ze sociálně vyloučených lokalit. Ordinace bude poskytovat pomoc i nepojištěným lidem, kvůli tomu ale bude muset nalézt peníze na dofinancování péče.

Právě v Moravskoslezském kraji je počet lidí bez domova v přepočtu na tisíc obyvatel nejvyšší v Česku.