Žluté týdny mají upozornit na očkování proti žloutence

Olomouc - V Olomouci, Kladně a Hradci Králové dnes odstartovala preventivní kampaň na ochranu před žloutenkou s názvem Žluté týdny. Do neděle se mohou lidé nejen informovat o nemoci, ale mohou získat také kupon, který zaručuje slevu na očkování. Jen na Olomoucku se loni nakazilo hepatitidou A nebo B 20 lidí.

Osvětový tým ve žlutých oblecích a výrazný žlutý stan v centru Olomouce má přilákat lidi, aby se informovali o závažné infekční nemoci. Kolemjdoucí mají možnost získat i slevu na očkování proti hepatitidě typu A i B. „Nabízíme zpřístupnění té služby, to znamená očkování proti virové hepatitidě A i B kombinovanou vakcínou. Zpřístupnění spočívá v tom, že nabízíme slevu 10% na každou dávku,” vysvětluje Silvana Jakubalová ze Zdravotního ústavu v Olomouci.

Žloutenka typu A je známá také pod názvem nemoc špinavých rukou a projevuje se slabostí, nevolností a žlutým zabarvením kůže. K nakažení hepatitidou typu B může dojít během běžných aktivit například při používání společných hygienických potřeb nebo při styku s jakoukoli tělní tekutinou. Pokud nemoc naplno propukne, může končit i smrtí. „Do 5 procent případů pak může přecházet do chronicity,” dodává primářka Infekční kliniky Prostějovské nemocnice Jana Kleinerová.

U nákazy žloutenkou typu B je také výrazné riziko vzniku cirhózy a rakoviny jater. Podle odborníků je její virus stokrát nakažlivější než HIV.

Preventivní vakcinační kampaň Žlutý týden potrvá v Olomouci, Kladně a Hradci Králové až do pátku. V květnu pak bude pokračovat v dalších 9 městech.