Rádio Česko končí. Nahradí ho Český rozhlas Plus

Praha – V pátek 1. března začne od 16 hodin do půlnoci vysílat nová stanice mluveného slova Český rozhlas Plus. Vystřídá tak Rádio Česko, které své vysílání ukončí o den dřív. Český rozhlas Plus bude vysílat na střední vlně sdílené s ČRo Dvojkou. Český rozhlas přitom podle šéfredaktora ČRo 1 – Radiožurnál Jana Pokorného, který byl hostem Hyde Parku na ČT24, dlouhodobě usiloval o to, aby vznikla stanice pouze mluveného slova, která by vysílala dvanáct hodin denně. Na spolupráci se prý domlouval se společností BBC Radiocom Praha, která jeho žádosti nakonec nevyhověla. I tak je ale podle Pokorného program nové stanice sestaven tak, aby posluchačům vyhovoval.

Český rozhlas Plus vychází z programu stanice Českého rozhlasu 6. Ve funkci moderátora posluchači uslyší Tomáše Pavlíčka a zprávami je bude provázet Eva Ziliziová. Náplní nové stanice bude kromě zpravodajství i publicistika, analytika a některé pořady, které doposud vysílaly stanice ČRo 6, Leonardo a Rádio Česko. V programu se objeví třeba i pořad Rádia Česko Příběhy 20. století, který se bude vysílat každou neděli od 21 hodin.

Nová stanice bude vysílat na střední vlně sdílené s ČRo Dvojkou i na internetu

Změnu vysvětluje Český rozhlas tím, že chtěl spustit analyticko-publicistickou stanici bez hudby, která by byla postavená na základech Rádia Česko, Českého rozhlasu 6 a ČRo Leonardo. Nová stanice měla být šířena vedle středních vln též v síti VKV vysílačů stanice BBC. Zamítavé rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) v červenci 2012 ale vznik této stanice na VKV prozatím znemožnilo.

„Dlouhodobě jsme usilovali o to, aby vznikla stanice pouze mluveného slova, která by vysílala dvanáct hodin denně. Český rozhlas se na této spolupráci domlouval se společností BBC Radiocom Praha, která drží licenční podmínky, na základě nichž u nás vysílalo Rádio Česko. Ta dohoda nakonec nedopadla, nikoli ale vinou Českého rozhlasu,“ vysvětlil šéfredaktor ČRo 1 – Radiožurnál Jan Pokorný. Stanice Českého rozhlasu podle něj nevznikají samy o sobě. „Všechno je komplementárně propojené tak, aby se odstínila programová schémata jednotlivých okruhů Českého rozhlasu a abychom nenabízeli posluchači na několika okruzích totéž. Od 16 do 24 hodin je program Českého rozhlasu plus modelován tak, že si tam posluchač opravdu vybere,“ dodal.

Nová stanice bude vysílat na střední vlně sdílené s ČRo Dvojkou, v digitálních platformách (televizní multiplex DVB-T, DVB-S, DVB-C a rozhlasový multiplex DAB+) a také na internetu. Tady najdete i její webové stránky.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)