Muži podceňují problémy s erekcí, hrozí jim infarkt

Brno – Porucha erekce podle lékařů ukazuje na mnohem závažnější zdravotní problémy, jako je třeba vysoký tlak, cukrovka nebo nemoci srdce. Týká se to zvláště mužů starších padesáti let. Potvrdil to nový výzkum sexuologů z Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Problémy s erekcí ale muži často zanedbávají a k lékaři nejdou. Do tří let jim pak ale hrozí například infarkt.

„Do výzkumu jsme zahrnuli 150 mužů. Zjistili jsme, že je u nich vysoké procento přítomnosti rizikových faktorů onemocnění srdce. Ze zátěžových testů vyplynulo, že čeští muži mají velmi nízkou fyzickou trénovanost,“ uvedla Taťána Šrámková ze sexuologického oddělení nemocnice. Dvě třetiny sledovaných mužů měly vysoký tlak a zvýšený cholesterol, asi čtvrtina z nich byli kuřáci a diabetici, víc než třetina byla obézní.

Erektilní dysfunkce přitom souvisí s rizikem infarktu myokardu. „Mezi erektilní dysfunkcí a prvním infarktem většinou uplynou tři roky,“ řekl přednosta Interní kardiologické kliniky Jindřich Špinar. Poruchy s erekcí u mužů přibývají s věkem. Zatímco u dvacetiletých mužů se objevují u méně než deseti procent a bývají spíše psychického původu, u mužů nad padesát let erekce nefunguje zhruba polovině. Stojí za tím podle Špinara příčiny fyziologické. Chce tak vyvrátit mýtus, že poruchy erekce souvisí s psychikou. 

Slabá erekce souvisí s cévními onemocněními

„Erektilní dysfunkce je v mládí problém psychiky. U starších mužů je to normální onemocnění cév, které je stejné na srdci jako na mužském přirození. Cévy se zužují, a když se ucpou, projeví se jako infarkt nebo porucha erekce,“ řekl Špinar.

Sexuoložka Taťána Šrámková hovoří o problémech s erekcí (zdroj: ČT24)

„Pátrali jsme po příčině poruchy erekce u padesátiletého muže. Měl vysoký tlak, dalšími testy jsme zjistili, že má i zvýšenou hladinu cholesterolu a že jeho srdeční tepny jsou špatně prokrvené. Na kardiologii prošel dalšími vyšetřeními – odhalilo se významné zúžení tepen srdce. Pacient dostal by-pass a vyhnul se infarktu. Teď si užívá sexuálního života a je v pořádku,“ popsala Šrámková. Nabádá proto muže, aby se nestyděli přijít s problémem k lékaři.

Počet rizikových mužů lékaři odhadují na jeden milion. Shodují se na tom, aby návštěvu lékaře neodkládali. Odhalí se totiž jejich další nemoci a budou se moct léčit. „Erekce je barometrem mužského zdraví. Spokojený sexuální život ovlivňuje kvalitu života, udržuje mládí a vitalitu,“ řekla Šrámková. Jak problémům s erekcí předcházet? Lékaři doporučují přestat kouřit, mít dostatek pohybu, zdravě se stravovat a hlavně zavčas léčit přidružené nemoci.