Hájek z opice nepochází

Praha - Podle Bible Bůh stvořil vše živé během šesti dnů, sedmý den odpočíval. Tento výklad stvoření světa již dávno nahradila Darwinova evoluční teorie. Nicméně druhý muž prezidentské kanceláře Petr Hájek se dodnes domnívá, že „svět a člověk vznikl stvořitelským aktem Božím.“ V Česku momentálně je tak Hájek první takto vysoce postavený muž, který se veřejně přihlásil k tzv. kreacionismu. Navíc také považuje evoluční teorii za blud, a darwinismus dokonce přirovnal k marxismu. Takový názor nenechal české vědce v klidu, a to i přesto, že se podle Hájka jedná o jeho soukromý názor.

„Jako katolík, jako křesťan se dívám na vznik světa biblicky. To znamená, že jsem hluboce přesvědčen o tom, že Genesis nás informuje správně, i když metaforicky, a že člověk a svět, respektive svět a člověk vznikl stvořitelským aktem Božím,“ tvrdí pro pořad 168 hodin zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Petr Hájek a dodává: „Je to něco, čemu můžete věřit, anebo nemusíte. Víra předpokládá rozum stejně jako srdce, zatímco darwinismus předpokládá pouze rozum.“

„Nevím, jak vy, ale já z opice nepocházím. Vím to tak jistě, jakože je živý Bůh nade mnou.“ (Petr Hájek)

Konference CEP (Centrum pro ekonomiku a politiku) na téma: Darwin a darwinismus - věda nebo ideologie. (20. dubna 2009)

Reportáž Nory Fridrichové (zdroj: ČT24)


Čeští vědci ani nebyli schopni na Hájkův projev na místě reagovat. „My jsme se dlouho rozpakovali, co z toho bude a jestli je to míněno vážně, protože do poloviny projevu, který nebyl až tak dlouhý, to opravdu vypadalo, že možná je to celý vtip…A v podstatě než jsme se vzpamatovali z toho, že tohle opravdu myslí vážně, tak už bylo pozdě na asi jedinou přiměřenou reakci, což by bývalo bylo vstát a odejít,“ okomentovala Hájkova slova pro pořad 168 hodin Fatima Cvrčková, bioložka, Přírodovědecká fakulta UK. 

Evoluční vysvětlení je v podstatě jediné, které dává smysl

Zatímco Darwinovi předchůdci se snažili v přírodě odhalovat boží zákony, on je svojí evoluční teorií zrušil. Již před 150 lety přišel s tím, že organismy se nevyvíjejí díky vyššímu zásahu, ale díky změnám při přirozené selekci. Podle bioložky Cvrčkové je evoluční vysvětlení v podstatě jediné, které dává smysl, aniž bychom si neustále museli vymýšlet nějaké zásahy zvenčí. 

Vatikán se k Darwinovi staví umírněně. I tak ale proti němu stojí semknutá fronta - tzv. kreacionistů, podle kterých svět stvořil Bůh. A zastánců tzv. inteligentního plánu, kteří zase věří v zásah vyšší inteligence. Například i bývalý americký prezident George Bush chtěl, aby se i o těchto teoriích americké děti učily ve školách.

Hájek: Darwinismus a marxismus - mají totiž mnoho společného

Hájek na konferenci CEPu dokonce darwinismus přirovnal k marxismu. „Hnutí, která svým dílem oba vědci a reformátoři přivedli na svět - darwinismus a marxismus - mají totiž mnoho společného,“ tvrdil ve svém vystoupení. Pro pořad 168 hodin k tomu dodal, že „darwinismus je teorie, která je uchopena primárně levicovými intelektuály, levicovými vědci.“ Podle socioložky Jiřiny Šiklové obě dvě tyto teorie mají společné jen skutečnost, že jsou od svého základu materialistické. 

Bioložka Fatima Cvrčková se s Hájkovým vystoupením nakonec nesmířila a písemně si stěžovala až u prezidenta Václava Klause. „Dostala jsem odpověď, že až bude mít pan prezident čas na věci méně naléhavé, než bylo tehdy třeba jmenování vlády, že odpoví,“ řekla Cvrčková k výsledku svého snažení.

  • Petr Hájek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/869/86835.jpg
  • Obrazový model lidské evoluce autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/7/678/67709.jpg
  • Petr Hájek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/869/86834.jpg