Košt „O najlepší kysané zelé na Slovácku I“ se uskutečnil uplynulou neděli na tvrzi v Hluku. O akci byl mimořádný zájem návštěvníků, kteří přijeli koštovat a zároveň i hodnotit z různých míst republiky a především s nashromážděným počtem vzorků 173 byl utvořen nový český rekord zapsaný Agenturou Dobrý den z Pelhřimova, za největší počet sešlých vzorků kysaného „zelá“ na jednom místě. O devadesát čtyři vzorků byl překonán bývalý rekord, který drželi tři roky pořadatelé podobného koštu z Velké nad Veličkou.
Český „zelový“ rekord v Hluku padl
„Nic zlého proti mému bydlišti a regionu Horňácka, ale rozhodl jsem se zelový košt pořádat podstatně ve větším rozsahu než byl domácí půdě. Záměr vyšel a je jen škoda, že ve většině domácností na Slovácku už zejí škopky prázdnotou. Příčinou byl pozdní termín konání. Mohlo se zde koštovat podstatně více “zelá„. Očekával jsem kolem třístovky vzorků. Po dobré spolupráci s MAS Horňácko-Ostrožsko, Městem Hluk uspořádám opět košt O najlepší zelé na Slovácku II. na stejném místě, pouze změním termín na zimu,“ nechal se slyšet Vrba, který už připravuje na jihovýchodní Moravě další velkou gurmánskou událost. Bude to v sobotu 7. května v centru Horňácka ve Velké nad Veličkou košt O krála slováckéj klobásky.
„Jsem úplně překvapený, co jsem tady viděl. Nečekal jsem takový zájem lidí ani tolik vzorků. Byla tady fantastická atmosféra i účast, ani jednu vteřinu mě nemrzelo, že jsem sem vážil 350 kilometrů z Litoměřic. Hrozně rád jsem tady byl a pro organizátory mám jen slova uznání. Nedovedu si takovou akci představit v Čechách. Vy tady máte úplně jinou atmosféru, nálada lidí, muzika, to všechno bylo skvělý a jsem hrozně rád, že jsem se toho účastnil. Moc všem děkuji,“ prohlásil na odchodné domů po akci spokojený předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman.
A kdo se mohl nakonec pochlubit ve slováckém Hluku nejlepším výrobcem této vitamínové zeleninové bomby, která byla dodána k soutěži nejen z Moravy, ale i Slovenska a dokonce až z rumunské Bukurešti?
Na prvním místě skončil Jan Němeček z Blatnice pod Svatým Antonínkem, druhý byl profesionální výrobce kysaného zelí Jiří Kubíček z Bystročic na Olomoucku a třetí se umístila Jana Vašíčková z Blatničky. Jako ocenění obdrželi všichni originální cenu - zelák vytvořený keramikem Josefem Benedíkem z Hroznové Lhoty.
- Košt zelí - Hluk autor: Antonín Vrba, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2454/245337.jpg
- Košt zelí - Hluk autor: Antonín Vrba, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2454/245333.jpg
- Košt zelí - Hluk autor: Antonín Vrba, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2454/245339.jpg
- Košt zelí - Hluk autor: Antonín Vrba, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2454/245342.jpg
- Košt zelí - Hluk autor: Antonín Vrba, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2454/245341.jpg
- Košt zelí - Hluk autor: Antonín Vrba, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2454/245343.jpg
- Košt zelí - Hluk autor: Antonín Vrba, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2454/245344.jpg
- Košt zelí - Hluk autor: Antonín Vrba, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2454/245345.jpg
- Košt zelí - Hluk autor: Antonín Vrba, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2454/245346.jpg
- Košt zelí - Hluk autor: Antonín Vrba, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2454/245334.jpg
- Košt zelí - Hluk autor: Antonín Vrba, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2454/245335.jpg
- Košt zelí - Hluk autor: Antonín Vrba, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2454/245340.jpg