Lavina zavalila Galtür a pohřbila 31 lidí

Galtür - Ničivá lavina zavalila 23. února 1999 odpoledne rakouský Galtür a pohřbila 31 lidí. V Alpách se tak zapsala jako nejhorší pohroma svého druhu za poslední půlstoletí. Třista tisíc tun sněhu pohřbilo téměř polovinu celé obce. Před osudnou událostí zuřila sněhová bouře. Nový sníh tak za stálého sněžení přibýval na vrstvy těžkého a zledovatělého sněhu. Pomoc zvenčí nemohla dorazit. Přeživší lidé museli sami vyhrabat těla svých příbuzných. Vše trvalo nepředstavitelně dlouho dobu. Největší záchranná operace v poválečném Rakousku mohla totiž začít až další den.

Děsivé záběry obletěly svět a Galtür prožil několik těžkých let bez turistů. Mediální pozornost si ale vynutila také investice do protilavinových galerií a varovných systémů, které přinesly mnohem větší i když ne 100% jistotu.

Podle odborníků se neštěstí nedalo nijak zabránit. Zasáhlo totiž historicky bezpečnou zónu, kam lavina nepronikla nejméně 600 let. Obrovská masa sněhu začala svou dráhu v 16:01, kdy zmrzlá vrstva sněhu nevydržela ohromný nápor vrchního prachové vrstvy a začala se řítit směrem na městečko rychlostí dosahující téměř 300 km/h. Po cestě nabyla dvakrát na svém původním objemu, dosáhla 170 tisíc tun a 300 tisíc metrických tun a dosáhla neuvěřitelné výšky 100m. Při takových proporcích nebyl problém městěčko zavalit běhěm 50 vteřin.

Vydáno pod