Dosáhl polárník Peary jako první severního pólu, či nikoli?

Praha - Jednou z velkou záhad zůstává, kdo jako první člověk stanul na severním pólu. Prvenství bývalo nejčastěji spojováno se jménem amerického polárníka a badatele Roberta Edwina Pearyho, který měl podle svého měření stanout na severní točně 6. dubna 1909. O jeho prvenství se ale vedly a vedou stále spory, které spíše nasvědčují tomu, že Peary (tehdy ve svých necelých 53 letech a při svém šestém pokusu o dobytí) severní pól minul. Ve světle pozdějších výprav k pólu se Pearyho prvenství stalo pochybným. Čas, který údajně potřeboval k pěšímu přesunu, se nepodařilo dosáhnout ani novodobým sportovním expedicím podporovaným ze vzduchu a používajících nejmodernější prostředky.

Jako zajímavá perlička může znít, že New York Times, list který zprávu na základě Pearyho telegramu jako první otiskl, o osmdesát let později - v roce 1988 přinesl omluvu, ve které mj. píše: „V dobré vůli a vzhledem k Pearyho dobré pověsti naši redaktoři o dobytí severního pólu vůbec nepochybovali.“ Prvenství je tak dnes zpravidla připisováno právě posádce Norge, neboť přelet byl zdokumentován a nelze jej zpochybnit.

Zpochybňován je ale i výkon Pearyho krajana Fredericka Cooka, který tvrdil, že pólu dosáhl již 21. dubna 1908. Pochybnosti panují i nad údajným primátem Richarda Byrda, který prý severní pól přeletěl 9. května 1926.

Oficiálně byl první tým Nora Amundsena

Až posádka vzducholodi Norge, která ve složení z norského polárníka Roalda Amundsena, italského konstruktéra Alberta Nobileho a amerického dobrodruha Lincolna Ellswortha dosáhla pólu 12. května 1926, je někdy považována za první prokazatelné dobyvatele severní točny (místo v Severním ledovém oceánu s hloubkou přes 4000 metrů).

První výpravou, jež prokazatelně dobyla severní pól pozemní cestou, byla expedice čtyř polárníků v čele s Američanem Ralphem Plaistedem 19. dubna 1968.

Robert Edwin Peary se narodil v Pensylvánii dne 6. května 1856. Ve svých 21 letech nastoupil k americkému námořnictvu jako inženýr. Účastnil se měření území Nikaragui, první polární výpravu vykonal v roce 1886 do Grónska. Koncem 19. století se rozhodl, že se pokusí dobýt severní pól. Prvních pět pokusů mu ale nevyšlo, nejblíže vytouženému cíli byl v roce 1906, kdy překročil 87. stupeň severní šířky (severní pól se nachází na 90. stupni severní šířky) a k pólu mu chybělo 320 kilometrů.

Poslední kilometry zdolal Peary s Eskymáky

Peary se vydal na svou šestou expedici v červenci 1908. Na kanadském Ellsmerově ostrově vybudoval zimní stanici a 1. března se vydal s 19 plně naloženými sáněmi na pochod. Cíl byl 766 kilometrů daleko. Po odchodu poslední podpůrné výpravy zůstal Peary sám se čtyřmi Eskymáky a černošským sluhou Matthewem Hensonem. Posledních asi 18 kilometrů k údajnému pólu zdolal se dvěma Eskymáky na lehkých saních.

Když se Peary vrátil z výpravy, obdržel admirálskou penzi, získal řadu vyznamenání a napsal několik knih. Zemřel 20. února 1920 ve Washingtonu.

  • Robert Edwin Peary zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/782/78145.jpg
  • Roald Amundsen zdroj: Wikipedia.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/274/27388.jpg
  • Americký polárník a badatel Robert Edwin Peary se svou skupinou zdroj: photography.nationalgeographic.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/782/78150.jpg
Vydáno pod