Čtení knih a křížovky jsou nejlepší trénink, radí mistr ve slam poetry

Brno - Novým mistrem České republiky ve slam poetry se stal Metoděj Konstantine z Prahy. Ve včerejším finále v brněnském klubu Fléda těsně porazil domácího Robina Kvapila. O titul letos bojovalo dalších dvanáct soutěžících z deseti měst České republiky, kteří do finále postoupili z regionálních kol.

„Ufo přiletí a ukáže nám, že 21. století má víc pro naše děti než jen to smetí, který teď letí,“ rappoval vítěz soutěže, který si říká MC Metoděj Konstantine. Svým slamováním dokázal publikum a porotce nejvíc zaujmout díky mistrovské improvizaci.

„Ve slamu má improvizace svoji výhodu. Může to být samozřejmě i nevýhoda, protože to není jednoduchý,“ řekl Metoděj Konstantine. Jaký je jeho recept na úspěch? Poctivý trénink. „Improvizované verše trénuju už třináct let. Trénink je rozhodně důležitý, ať už jsou to křížovky, slovní kopaná nebo četba,“ prozradil.

„Musím říct, že oproti jiným rokům tam nebyl nikdo tak výrazný, že by uměl tak rychle reagovat na věci z publika,“ ocenila výkon letošního vítěze porotkyně Martina Kajparová.

Jen těsně na druhém místě skončil Robin Kvapil z Brna. „Jste báječní, vidím, že někteří z vás na mě upínají pohled lehce vaječný,“ křičel do mikrofonu ve finálovém klání.

Zatímco vítězové slaví, pořadatelé soutěže, která má své finále tradičně v brněnském klubu Fléda, už začali plánovat další ročník. „Doufám, že se bude vyvíjet podobně jako ten letošní a že tam ty lidi budou spíš zůstávat, že se budou slamu účastnit kontinuálně, nejen náhodou,“ uvedla Zuzana Fuchsová z Občanského sdružení Fléda.

Slam poetry stojí mezi poezií a divadlem. Nejde ale o recitační soutěž. Autor musí komunikovat s publikem a reagovat na něj vlastním textem po dobu tří minut.