Brněnský magistrát do senátních voleb registroval sedm lidí

V části Brna se bude na podzim o senátorský mandát ucházet sedm lidí. Je to o čtyři méně než v předchozích volbách v roce 2018. Žádnou přihlášku k registraci magistrát neodmítnul, jeden kandidát se však před registrací vzdal kandidatury. První kolo voleb do třetiny Senátu se uskuteční spolu s krajskými volbami 20. a 21. září, případné druhé kolo o týden později. Současný brněnský senátor a ministr školství Mikuláš Bek (STAN) znovu kandidovat nebude.

Do brněnského obvodu 59 patří městské části Brno-střed, Nový a Starý Lískovec, Bosonohy a Kohoutovice. Jedním z uchazečů o senátorský mandát bude režisér a dokumentarista Břetislav Rychlík, který je jako nezávislý nominantem ODS, TOP 09, Zelených a Pirátů. Za KDU-ČSL bude kandidovat poslankyně Marie Jílková. Za hnutí STAN bude v obvodu na podzim usilovat o senátorské křeslo podnikatel a zastupitel městské části Brno-střed Libor Zabloudil.

Hnutí ANO se spojilo se SOCDEM. Společnou kandidátkou bude náměstkyně brněnské primátorky pro bytovou problematiku a správu majetku Karin Podivinská (ANO). Svobodní vysílají realitního makléře Michala Jandu. Za SPD a Trikoloru bude kandidovat brněnský zastupitel Tomáš Skřička. Starosty a osobnosti pro Moravu bude reprezentovat bývalý ředitel brněnského Gymnázia Matyáše Lercha Petr Kovač.

Kandidáti do Senátu 2024
Zdroj: ČSÚ, ČT24