Virtuální realita umožní lépe kontrolovat stavby. Čeští vědci umí zobrazit i trubky pod povrchem

Události: Na ČVUT vyvíjí virtuální realitu (zdroj: ČT24)

Vědci z Českého vysokého učení technického vytváří virtuální realitu, ve které si investor i stavaři budou moci prohlédnout jednotlivé fáze stavby budovy, dálnice nebo třeba přehrady. Stavební práce se tak stanou levnější a půjde je lépe kontrolovat. Takový postup má být od roku 2022 povinný u nadlimitních veřejných zakázek na stavební práce.

V prázdné hale se díky virtuální realitě objevuje budoucnost. Vědci se speciálními brýlemi vidí, kudy povedou trubky a kde budou různé části konstrukce. „Vidíme objekty, které jsou normálně schované za konstrukcí nebo pod povrchem a vidíme případné kolize těchto objektů,“ řekl doktorand Jiří Procházka z Fakulty stavební ČVUT.

Systém nejdřív musí zjistit, kde je a co všechno kolem sebe má. Člověku v brýlích stačí dívat se kolem sebe a pak spojit realitu s virtuální realitou. „Kliknu na stěnu v reálu a kliknu na stěnu v modelu a systém už sám model naplácne na realitu,“ popsal Pollert.

Celý objekt si vědci můžou prohlížet zvenku i zevnitř. „Můžu projít skrz. Vidím jeřábovou dráhu, testovací žlaby. Tady ventily měření. Můžu se podívat i pod podlahu. Vidím potrubí, které je pro rozvod vody,“ popsal Pollert jednu svou virtuální procházku. „Mohu model otáčet, zvětšovat, zmenšovat, posouvat, cokoli,“ dodal.

Stačí několik pohybů ruky nebo několik slovních pokynů a před očima se objeví jen některé vrstvy stavby. „Pro investora je to výhodné v tom, že to zlevní stavbu, zpřesní jednotlivé úkony a hlavně zrychlí kontrolu,“ vysvětlil vědecký pracovník z Fakulty stavební ČVUT Jaroslav Pollert.

Lze se dívat, jak virtuálně teče voda

Přes brýle se dá podívat nejenom na beton a trubky, ale také na proudění vody. Čím teplejší barva, tím rychleji voda teče.

„Hlavní přidanou hodnotou matematického modelu je možnost dopředu vidět, jak voda bude proudit v dané konstrukci, ať už je to nějaký jednoduchý kanál, nebo například složitější přehrada nebo čistírna odpadních vod,“ sdělil doktorand Ondřej Švanda z Fakulty stavební ČVUT. Díky tomu se případné chyby v projektu opraví, ještě než se začne stavět.