Vědci se učí napravit poškozenou míchu. Testy na prasatech ukázaly, že není třeba tlumit imunitu

Události: Vědci testují na prasatech novou léčbu poškozené míchy (zdroj: ČT24)

Poraněnou míchu by v budoucnu mohli lékaři zacelit pomocí geneticky upravených nervových buněk. Díky českým vědcům by mohlo jít o slibnou metodu. Terapii, při které se neurony implantují přímo do místa zranění, zatím lékaři s úspěchem otestovali na prasatech. Tedy na zvířatech, která se stavbou těla velmi podobají člověku.

Čeští a američtí vědci otestovali metodu, jak funkci poškozené míchy zlepšit. Vloží do ní desítky milionů upravených nervových buněk. Léčbu zatím otestovali na prasatech, upravené buňky pak pocházely z jiného prasete.

„Aplikují se do místa poškození, které se nachází v bederní oblasti,“ říká Štefan Juhás z Ústavu živočišné fyziologie a genetiky Akademie věd ČR.

Postup buněčné léčby poškozené míchy
Zdroj: ČT24

Dárce poskytne vzorek kůže. Z něj se izolují buňky, které vědci geneticky upraví do podoby takzvaných prekurzorů. Tedy ne zcela vyvinutých nervových buněk schopných začlenit se do poškozené míchy a zacelit ji.

Ochrnutí se sice po zásahu zlepší jen drobně, práce ale ukazuje jinou zásadní věc: není nutné výrazně tlumit imunitu příjemce. To je pro případné využití u lidí hodně důležité.

Novou léčbu nyní vědci testují na liběchovských miniprasatech. Ta jsou pro podobné výzkumy ideální, protože stavba jejich těla i jejich genová výbava je relativně velmi podobná té lidské. Práce s nimi je tak dobrým předstupněm pro případné studie na lidech. Pro výzkum je používá řada domácích i zahraničních vědeckých týmů.