Velký korálový útes trpí: jeho nejkrásnější část byla letos z 67 procent zničená

Turistům, kteří se vydávají pozorovat Velký korálový útes u Austrálie, se letos nabízí smutný pohled: dvě třetiny té nejkrásnější části letos v podstatě zanikly. Australská vláda se snaží najít řešení problému.

Velký korálový útes je od roku 1981 součástí světového přírodního dědictví UNESCO. Táhne se podél celého severovýchodu Austrálie, měří přes 2000 kilometrů a je tvořen asi tisícovkami jednotlivých útesů. Nejde o neporušenou bariéru, ale po letošním výjimečně teplém počasí se v ní otevřou ještě větší díry.

Poškození korálů
Zdroj: Coral Reef Research
  • Poprvé bylo bělení zaznamenáno a popsáno na korálových útesech Bird Key u Florida Keys v roce 1911.

Nejnovější zpráva z konce listopadu 2016 tvrdí, že nejhůře zasažená část útesu zaznamenala vybělení až 67 procent všech korálů. Jde o severní oblast, která byla doposud nejlépe zachovanou a měla nejbohatší ekosystém. V centrální části útesu je situace mnohem lepší, tam zmizelo korálů jen 6 procent a jižní část nebyla letos postižena úbytkem vůbec. Koráli, kteří jsou bělením zasažené, se stávají navíc výrazně častěji cílem nejrůznějších predátorů.

Bělení korálů bylo pozorováno již u 93 procent z 3000 útesů, letos bylo takto zničeno až 22 procent jejich stávající rozlohy.

Příčiny problémů: největším ničitelem je člověk

Koráli blednou kvůli úhynu barevných řas, které fungují jako zdroj kyslíku a živin. Pokud dojde k poklesu teploty vody, mohou se ještě vzpamatovat, jinak definitivně umírají.

„Čelíme rostoucí teplotě oceánů a zvyšování kyselosti vody. To způsobuje korálům velké problémy, protože během růstu nebo jen přežívání čelí podvodním vlnám horka. A od osmdesátých let se to stále zhoršuje,“ uvedl hlavní výzkumník Ove Hoegh-Guldberg. 

Koráli jsou zdraví, tvrdí australská vláda

  • Hvězdice trnová koruna je velká dravá mořská hvězdice. Žije v teplejších mořích prakticky po celém světě, je velkým nebezpečím pro korálové útesy. Jeden jedinec může takto zkonzumovat až 5–6 m² korálů za rok. Po „nájezdu“ množství trnových korun jsou v korálovém útesu během několika týdnů zdecimováni živí koráli a zůstanou zde jen jejich mrtvé schránky.

Austrálie přesto tvrdí, že korálový útes neumírá. V pátek 2. prosince zaslala svoje oficiální vyjádření organizaci UNESCO. Vláda ve zprávě popisuje, že 32 ze 151 akcí proti úpadku tohoto jedinečného systému již bylo splněno, na 103 se pracuje, čtyři byly odložené a 12 se nezvládá naplnit.

„Udělali jsme vše možné, aby se plány splnily, abychom investovaly obrovské zdroje na zlepšení kvality vody, pracujeme se zemědělci, abychom omezili počet hvězdic trnová koruna, které útes ohrožují,“ uvedl v prohlášení pro Sky News ministr životního prostředí Josh Frydenberg. „Útes není mrtvý, neumírá, je odolný, je zdravý a udělali jsme v posledních letech obrovský pokrok.“

Ekologické organizace toto vyjádření kritizují, je podle nich nesmyslné. „Financovat programy na kvalitu vody a přitom nedělat nic proti změně klimatu je tak trošku jako opravovat okno, když vám hoří dům,“ napsal Tim Flannery z neziskové organizace Climate Council.

Naděje žije – koráli mohou regenerovat

Údaje z jiných částí planety ale naznačují, že bitva o záchranu korálů není ještě zcela prohraná. Pokud by se konalo rychle a aktivně, je teoreticky ještě možné korálový útes zachránit. Australská vláda má totiž pravdu v tom, že koráli mají silnou schopnost regenerovat. Typickým případem je velký korálový útes u Seychel. Během 90. let 20. století zasáhlo tamní korály ještě silnější bělení než v současné době Austrálii – během několika roků tam bylo zničeno až 90 procent všech korálů. V současné době se ale koráli dokázali asi na 60 procentech postiženého území zase vzpamatovat, uvádí v rozsáhlé práci tým oceánologů, který zveřejnil svou práci v časopise Nature