V české vědě pracuje 100 000 lidí. V Evropě jsme desátí nejlepší

Výdaje na výzkum a vývoj v České republice opět vzrostly, meziročně o 3,6 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu, který je dnes zveřejnil na tiskové konferenci. Loni dosáhly 88,7 miliardy korun, ve srovnání s rokem předchozím jde o nárůst 4,2 procenta. Zvýšil se i počet pracovníků ve výzkumu.

Česká republika vynakládá v posledních dvou letech v poměru k velikosti své ekonomiky na financování vědy více peněz než většina nových členských států EU, s výjimkou Slovinska – tak zní nejdůležitější informace o české vědě podle ČSÚ.

Za posledních pět let vzrostly výdaje na výzkum a vývoj o dvě třetiny a počty osob, které v něm pracují, o jednu čtvrtinu, uvedl Martin Mana z odboru statistik rozvoje ČSÚ. Loni v ČR působilo 2870 výzkumných pracovišť, v nichž pracovalo 100 000 lidí. Většina z nich má vysokoškolské vzdělání.

Výrazně se podle Many rozvíjí výzkum v Jihomoravském kraji. Jsou zde jak centra excelence, tak i vyšší počet pracovišť v podnikatelském sektoru, v nichž se výdaje na výzkum zvýšily až čtyřnásobně.

Více než polovinu z celkových výdajů zaplatily podniky v ČR ze svých vlastních zdrojů, necelá třetina šla ze státního rozpočtu a zbývající část z peněz Evropské unie. Zahraniční podniky přitom dávají na výzkum více peněz než domácí.