TÉMA

Povinná školní docházka

Při reformě školství je nutné zohlednit nejen zájmy zaměstnavatelů, míní Bek

Při plánování změn ve školství je podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) nutné zohledňovat nejen poptávku zaměstnavatelů a trhu práce, ale také zájmy školáků a jejich rodičů, jak řekl na konferenci Reforma vzdělávacího systému České republiky. Bek krátce po svém nástupu do funkce sdělil, že chce jednat o zrušení devátých tříd a prodloužení povinné školní docházky o dva středoškolské roky.
19. 6. 2023|

Soud potvrdil podmínku ženě, která za covidu neposílala dceru do školy

Krajský soud v Brně potvrdil podmíněný trest třiačtyřicetileté ženě z Prostějovska, která za pandemie koronaviru kvůli povinnému testování a nošení respirátorů záměrně neposílala dceru do školy. Dívka zameškala 450 vyučovacích hodin. Matka se k soudu bez omluvy nedostavila, veřejné zasedání se ale mohlo konat bez její přítomnosti.
5. 10. 2022|

Školy nevědí, kolik dětí uprchlíků mají přesně čekat, distanční výuka nestačí, říká Černý z ministerstva

Už přibližně za měsíc znovu začne výuka ve školách. Do tuzemských lavic přitom kvůli válce na Ukrajině nastoupí i řada dětí, které musely spolu s rodiči ze země uprchnout. Hosté pátečních Událostí, komentářů mimo jiné řekli, že zatím nikdo přesně neví, na kolik malých Ukrajinců se mají školy v Česku připravit. Zástupce ministerstva školství ovšem ujistil, že volných míst pro prchající je dostatek a že ukrajinské děti nebudou na školy přijímány na úkor těch českých.
30. 7. 2022|

Dětem s odkladem nezbývá než zůstat ve školce. Přípravky pro předškoláky jsou jen v každé dvanácté škole

Počet přípravných tříd pro předškolní děti v základních školách se za posledních pět let sice téměř zdvojnásobil, i tak do nich může chodit sotva pětina dětí s odkladem. Vyplývá to z dat ministerstva školství. V letošním školním roce má přípravnou třídu 362 škol z celkově více než čtyř tisíc základních škol v Česku, tedy přibližně každá dvanáctá. Podle Asociace ředitelů základních škol je hlavním důvodem nízkého počtu „přípravek“ nedostatek kvalifikovaných pedagogů, malá kapacita škol, ale i nezájem rodičů. Podle oslovených psychologů přitom může přípravná třída připravit děti na školu lépe než školka.
19. 2. 2022|

Během pandemie se mění vzdělávání, roste zájem o to individuální a odklady

V mateřských školách v minulém školním roce ubyla pětina dětí mladších tří let a na úrovni základních škol narostl zájem o individuální vzdělávání a o odklad povinné školní docházky. Důvodem může být i epidemie covidu-19, kvůli které se někteří rodiče rozhodli nechat děti doma. S daty přišel v úterý Český statistický úřad (ČSÚ).
31. 8. 2021|

Zápisy do prvních tříd se uskuteční opět kvůli pandemii na dálku

I letošní zápisy do prvních tříd se opět kvůli pandemii koronaviru uskuteční bez osobní přítomnosti dětí a rodičů. Konat se mohou celý duben. Podat žádost o přijetí dítěte k povinné školní docházce mohou rodiče několika způsoby.
4. 4. 2021|

Vláda chce distanční výuku jako součást povinné školní docházky. O formě mají rozhodovat školy

Vláda v pondělí schválila zavedení distanční výuky do školského zákona. Požádala sněmovnu, která se ve středu sejde kvůli zákonu o hlasování z karantény, o projednání návrhu v nouzovém stavu. Ministr školství Robert Plaga (ANO) novinářům řekl, že by tak zákon mohl vejít v platnost na počátku školního roku, což bude znamenat že ředitelé škol „se nebudou pohybovat v právním vakuu“. Vláda současně rozhodla o uvolnění miliardy korun na počítače a licence pro potřeby učitelů a žáků základních škol. Školy by je měly dostat zhruba v polovině října.
17. 8. 2020Aktualizováno17. 8. 2020, 20:29|
Interview ČT24

Negramotné děti nemají budoucnost, říká Maláčová. Na jejich rodiče chce tlačit přes dávky na bydlení

Za posledních deset  let stoupl počet vyloučených lokalit na trojnásobek a situace se stále zhoršuje, řekla v Interview ČT24 ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Dodala, že v těchto místech odcházejí tisíce dětí ze škol negramotné. Ministryně proto chystá sadu opatření, která by měla situaci zlepšit. K nim patří i kontroverzní návrh odebrat dávky na bydlení těm rodičům, kteří neposílají své děti do škol.
4. 2. 2020|

Prvňáků s odkladem přibývá, přesun zápisů na duben podle odborníků nepomáhá

Dětí s odkladem školní docházky přibývá. Zatímco před pěti lety bylo sedmiletých prvňáků necelých 20 procent, letos už je jich skoro čtvrtina. Ministerstvo školství přitom chtělo odložené nástupy do školy omezit přesunutím zápisů do prvních tříd z ledna na duben. Letošní zápisy začínají v pondělí.
31. 3. 2019|