Školy nevědí, kolik dětí uprchlíků mají přesně čekat, distanční výuka nestačí, říká Černý z ministerstva

Události, komentáře: Nástup ukrajinských dětí do českých škol (zdroj: ČT24)

Už přibližně za měsíc znovu začne výuka ve školách. Do tuzemských lavic přitom kvůli válce na Ukrajině nastoupí i řada dětí, které musely spolu s rodiči ze země uprchnout. Hosté pátečních Událostí, komentářů mimo jiné řekli, že zatím nikdo přesně neví, na kolik malých Ukrajinců se mají školy v Česku připravit. Zástupce ministerstva školství ovšem ujistil, že volných míst pro prchající je dostatek a že ukrajinské děti nebudou na školy přijímány na úkor těch českých.

Podle aktuálních odhadů pobývá v Česku až 60 tisíc ukrajinských dětí, do základních a mateřských škol se jich zapsalo méně. Přesná data bude mít resort školství k dispozici až za měsíc.

„(Ředitelé škol) tuší, co je čeká, ale není to jednoduché, protože zápisy ukrajinských dětí se týkaly jen prvních ročníků. Pokud jde o ty ostatní, tak děti se mohou přihlašovat celé léto nebo přijít až na začátku září,“ upozornil ředitel odboru základního vzdělávání a mládeže z ministerstva školství Michal Černý. Ředitelé škol tak podle něj neznají přesný počet ukrajinských žáků, kteří v září nastoupí.

Uznal, že v tuto chvíli je asi 30 tisíc dětí uprchlíků, o jejichž nástupu do škol české úřady nemají jasno. Černý předpokládá, že část z nich se vrací zpět do vlasti, další žáci do škol ještě nastoupí. „Pak je tu zřejmě skupina ukrajinských dětí, jejichž rodiče nepočítají s jejich nástupem do českých škol,“ podotkl. Poslední jmenované skupině je podle něj důležité dát vědět, že v Česku je školní docházka povinná a v případě jejího ignorování jde o porušení zákona.

Netolický: Nemůžeme nikoho nutit

Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD) upozornil, že na řadě ukrajinských škol probíhá on-line výuka a je to třeba brát v potaz. „Nelze nikoho nutit přihlásit dítě do české základní školy. Nemůžeme dělat závěry, že dítě, které se nepřihlásilo v České republice, neabsolvuje povinnou školní docházku,“ míní Netolický. Volných míst ve školách je podle něj dostatek, rozhodně neplatí, že by kvůli dětem z Ukrajiny nemohli do tříd nastoupit jejich čeští vrstevníci.

Jeho vyjádření podpořil i Černý, podle kterého je na základních školách v Česku aktuálně volných asi 150 tisíc míst. Přiznal ale, že v konkrétních obcích či například v Praze, která je specifická, mohou být problémy s kapacitou.

Zároveň ale Černý odmítl slova Netolického o distanční výuce. „Odporuje českým zákonům, pokud bychom uznali tuto výuku jako způsob, kterým dítě plní základní vzdělání,“ oponuje. Doplnil, že s tímto postojem je srozuměné i ukrajinské ministerstvo školství, které to akceptuje a kvituje.

Do debaty se vložila i náměstkyně ostravského primátora pro oblast školství Andrea Hoffmannová (Piráti), která připomněla, že chození do školy není jen o plnění povinné docházky. „(Děti) jsou v příjemném prostředí, mají tu nové kamarády, obohacují naše hodiny,“ vyjmenovala. Děti z Ukrajiny podle její zkušenosti vynikají například v angličtině či matematice.