168 hodin: Pětina ukrajinských dětí chodí v Česku do provizorních prostor. Školy se obávají, co přinese září

168 hodin: В школі (zdroj: ČT24)

Začaly zápisy ukrajinských dětí do českých škol. Kolik mladých uprchlíků ve skutečnosti v září usedne do lavic, bude záviset nejen na výsledku zápisů, ale také na tom, jak bude pokračovat válka, kterou proti Ukrajině vede Rusko. Do Česka přišlo z napadené země kolem 70 tisíc školou povinných dětí. Do škol začala zatím chodit asi třetina tohoto počtu. Mnoho z nich ale chodí do tříd vytvořených nouzově v provizorních prostorách. O ukrajinských žácích, kteří se vzdělávají v provizorních podmínkách v českých školách, natáčela pro 168 hodin Kateřina Stibalová.

Ukrajinští uprchlíci jsou v Česku rozmístěni poněkud nerovnoměrně, což se také projevuje ve školách. Někam začali chodit po ruské invazi na Ukrajinu jen jednotlivci, někam i desítky dětí válečných uprchlíků. Ke školám, kde přibylo velké množství ukrajinských dětí, patří ta ve středočeských Klecanech.

Poté, co Rusko rozpoutalo válku na Ukrajině, přibylo v Klecanech 71 žáků. V budově základní školy pro ně nebylo dost místa, město pro ně proto provizorně upravilo prostory v budově umělecké školy (ZUŠ). Podle starosty Daniela Dvořáka (ODS) bylo možné připravit je díky sbírce na transparentním účtu, kam obyvatelé města poslali téměř 700 tisíc korun, v kombinaci s dotací ministerstva školství.

Ředitelka klecanské umělecké školy Dana Snížková je přesvědčena, že se ukrajinské děti již vzpamatovaly z nejhoršího. „Mám ráda, když tady dělají hluk a jsou zlobiví, protože si říkám, že už mají klid. Ze začátku teda o válce hodně mluvili, když jsem je učila ve výtvarce, ale teď už jsou v pohodě. Jsou takoví spokojení a klidní,“ řekla.

Klecanským se podařilo sehnat k ukrajinským dětem i ukrajinské učitelky. Nejméně jedna z nich, která do Česka přicestovala z Užhorodu, ale počítá s tím, že zůstane jen do konce školního roku. O prázdninách se chce vrátit domů.

Vrátí se i některé rodiny s dětmi, jiné ale nejspíše v Česku zůstanou. Kolik bude kterých, zdaleka není jisté, a to přesto, že se právě konají zápisy ukrajinských dětí. Pro české školy je to problém, hlavně kvůli místu. Do školních skupin vytvořených v provizorních prostorách, jako je ta v klecanské ZUŠ, chodí ukrajinské děti v pětině případů. Zásadní otázka je, jak to bude dál.

„Školy, ve kterých jsme byli – bylo jich přes 700, byly to školy, které mají více než deset ukrajinských dětí – indikují jako jednu z velkých obav to, jak budou moci a zda budou schopny přijmout všechny děti, které se zúčastní zápisu,“ poznamenal ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal.