TÉMA

Dolní Sasko

Střelec v Německu zabil čtyři lidi včetně dítěte. Vzdal se úřadům

Střelec, kterým byl podle médií pravděpodobně voják Bundeswehru, zabil v obcích Scheessel a Bothel na severozápadě Německa čtyři lidi včetně jednoho dítěte. Podezřelý se vzdal úřadům, informovaly v pátek státní zastupitelství v dolnosaském Verdenu a místní policie ve společném prohlášení. Deník Bild napsal, že muž zabil svou bývalou partnerku a její blízké a možná plánoval ještě větší krveprolití. Vyšetřovatelé údajně v jeho automobilu našli zápalnou lahev, několik zásobníků do střelných zbraní a další munici.
1. 3. 2024|

Evropa zápasí se špatným počasím. Švédsko hlásí extrémní mráz, Francie a Německo záplavy

Zatímco v západní Evropě silný vítr a přívalové deště způsobily záplavy, v severských zemích narušily dopravu extrémní mrazy a sněhové bouře, informoval server The Guardian. Husté sněžení uvěznilo zhruba tisíc osobních i nákladních automobilů na více než 24 hodin na švédské dálnici. Povodně komplikují situaci ve Francii, ale také v Německu, kde v tamních spolkových zemích Sasko-Anhaltsko, Durynsko a Dolní Sasko zůstává povodňová situace kvůli vydatnému dešti dramatická.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 21:09|

Soud v Německu poslal na čtrnáct let do vězení bývalou členku Islámského státu

Německý soud poslal v úterý na čtrnáct let do vězení dnes někdejší členku teroristického hnutí Islámský stát (IS) Jennifer Wenischovou. Ta v minulosti v Iráku společně s tehdejším manželem držela jezídské dívky jako otrokyně. Wenischová zároveň přihlížela, jak její muž nechal zemřít žízní zotročenou pětiletou dívku. Verdikt vrchního zemského soudu v Mnichově je výsledkem nového procesu, který nařídil Spolkový soudní dvůr (BGH). V původním procesu dostala Wenischová deset let vězení, což státní zastupitelství kritizovalo jako příliš nízký trest.
29. 8. 2023|

Do německých měst a obcí přicházejí další uprchlíci, radnice je odmítnout nemohou

V Německu znovu přibývá zájemců o azyl. Za první čtvrtletí jich úřady napočítaly přes osmdesát tisíc – do konce roku očekávají celkem tři sta tisíc žádostí. Od začátku ruské agrese země přijala také přes milion ukrajinských uprchlíků. Města a obce musejí pro všechny hledat ubytování, odmítnout je nemohou.
29. 4. 2023|

Jaderná éra v Německu je u konce. Po více než šedesáti letech v sobotu odpojí poslední reaktory

Německo se blíží konci více než šedesátileté éry jaderných elektráren. V sobotu odpojí poslední tři reaktory, které projdou v příštích patnácti letech demolicí. O ukončení výroby elektrické energie z jádra rozhodla předchozí vláda konzervativní kancléřky Angely Merkelové po havárii v japonské Fukušimě v roce 2011. S následky jaderné kapitoly se budou Němci podle ministryně životního prostředí Steffi Lemkeové potýkat dalších třicet tisíc generací. Berlín stále hledá úložiště pro radioaktivní odpad.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 22:21|

Náhrada za utracení velkochovu na Tachovsku může stát vyjít až na 220 milionů korun

Ministerstvo zemědělství odhadlo, že náhrada škody za likvidaci velkochovu nosnic na Tachovsku kvůli ptačí chřipce se bude pohybovat mezi 175 a 220 miliony korun. Informoval o tom mluvčí resortu Vojtěch Bílý. Státní veterinární správa (SVS) kvůli nákaze nařídila likvidaci téměř 750 tisíc kusů drůbeže a několika milionů vajec. Nákaza v areálu společnosti Česká drůbež se potvrdila na konci loňského roku.
5. 1. 2023|

Německo při stavbě plovoucího LNG terminálu improvizovalo, už se blíží dokončení

Německo dokončuje svůj první plovoucí terminál na překládku zkapalněného plynu. Ve Wilhelmshavenu v Severním moři by tankery s LNG mohly kotvit už za měsíc. Terminál zbývá už jen napojit na distribuční síť. S jeho stavbou začalo Německo letos v květnu, aby zmírnilo svou závislost na ruském plynu. A během prací bylo třeba i improvizovat.
10. 12. 2022|

Německá vláda schválila provoz jaderných elektráren do jara 2023

Německá vláda kancléře Olafa Scholze vyslovila souhlas se změnou zákona tak, aby poslední tři německé jaderné elektrárny mohly fungovat až do 15. dubna příštího roku. Na Twitteru to oznámil spolkový ministr financí Christian Lindner. Německo původně plánovalo na konci letošního roku s výrobou elektřiny v nukleárních elektrárnách skončit, kvůli energetické krizi ale muselo rozhodnutí přehodnotit.
19. 10. 2022|

Zemské volby v Dolním Sasku vyhrála sociální demokracie, chce vládnout se Zelenými

Volby v německém Dolním Sasku jasně vyhrála sociální demokracie (SPD) tamního premiéra Stephana Weila, která po sečtení takřka všech okrsků v neděli pozdě večer získala 33,3 procenta hlasů. Volební úspěch slaví také Zelení, se kterými chce Weil sestavit vládu, a protiimigrační Alternativa pro Německo (AfD). K poraženým naopak patří konzervativní Křesťanskodemokratická unie (CDU), která míří do opozice, a liberální svobodní demokraté (FDP), kteří se do zemského sněmu podle všeho těsně nedostanou.
9. 10. 2022Aktualizováno9. 10. 2022, 23:23|

Na severu Německa nejezdily dálkové vlaky, železniční dopravu zastavila sabotáž na kabelech

Technickou závadu, která ráno zastavila vlaky na severu Německa, způsobila sabotáž na kabelech. Uvedla to státní železniční společnost Deutsche Bahn (DB). Zatím není jasné, kdo za incident může. Mluvčí dopravce agentuře DPA řekla, že vyšetřování se ujaly příslušné bezpečnostní orgány.
8. 10. 2022Aktualizováno8. 10. 2022, 15:26|

Německo si ponechá dvě jaderné elektrárny v rezervě. Ze sítě budou ale odpojeny všechny tři

Německo chce ponechat dvě ze tří stávajících jaderných elektráren do poloviny dubna 2023 v rezervě, třetí podle plánů ke konci roku odstaví. Německý ministr hospodářství Robert Habeck v pondělí večer řekl, že zátěžové testy prokázaly, že atomové elektrárny Neckarwestheim 2 v Bádensku-Württembersku a Isar 2 v Bavorsku mohou během zimy vzhledem k nejistým dodávkám plynu z Ruska přispět k energetické bezpečnosti Německa.
5. 9. 2022Aktualizováno5. 9. 2022, 19:36|

Nejméně tři lidé zemřeli v Německu při nehodách způsobených silnou bouří

Nejméně tři mrtvé si od pátku vyžádala v Německu silná bouře, která předtím způsobila značné škody i oběti v Británii, Irsku, Nizozemsku a Belgii. V Severním Porýní-Vestfálsku zemřel 56letý řidič automobilu, který na silnici narazil do spadlého stromu, a 17letý řidič, který sjel z cesty, když se pokoušel vyhnout větvi. V Dolním Sasku přišel o život 68letý muž, který se při bouři zřítil ze střechy, již se snažil opravit. V celé Evropě je obětí nejméně 12.
19. 2. 2022Aktualizováno19. 2. 2022, 16:20|

Do Česka se vrací méně lososů. Důvodem je porouchaný přechod u Hamburku

Sto tisíc malých lososů se každý rok vypouští do řek v národním parku České Švýcarsko. Zpátky rozmnožit se jich však ze Severního moře vrací jenom zlomek, momentálně i kvůli poničenému rybímu přechodu u Hamburku, který je největší na řece Labi. Ročně přes něj přeplulo na půl milionu ryb. Nefungují žlaby, které ryby navádějí. Migrovat sice mohou, ovšem cestu hledají mnohem obtížněji. Problém se nyní v Německu řeší i na vládní úrovni.
3. 2. 2022|