TÉMA

Automobilový průmyl

Reálné mzdy porostou, ale stále zaostáváme, řekl ekonom Stroukal. Podle Dolejše česká ekonomika potřebuje nové paradigma

Reálné mzdy zaměstnanců v Česku by měly pomalu růst, a to i díky nižší inflaci. V Otázkách Václava Moravce to řekl člen Národní ekonomické rady vlády (NERV) Dominik Stroukal. Míní však, že je to slabá útěcha, podle něj bude česká ekonomika stále dohánět Západ. Bývalý poslanec KSČM Jiří Dolejš si myslí, že tuzemská ekonomika by potřebovala nové paradigma. Pokud Česko nechce být jen montovnou, ale i mozkovnou Evropy, musí změnit myšlení.
17. 3. 2024|

Obce na Karvinsku chtějí po státu, aby prověřil podmínky pro vybudování průmyslové zóny v Dolní Lutyni

Bohumín, Dolní Lutyně a Dětmarovice budou požadovat od státu důkladné prověření všech podmínek pro případné vybudování strategické průmyslové zóny v Dolní Lutyni na Karvinsku. Chtějí také záruky, že se nezhorší kvalita života jejich obyvatel. Se stavbou zóny souvisí několik problémů, upozornili po pátečním jednání bohumínský starosta Petr Vícha (SOCDEM) a dolnolutyňský starosta Pavel Buzek (STAN). Proti stavbě zóny už vznikla i petice.
8. 3. 2024|

Německý Continental bude šetřit. Propouštění se má dotknout i českých poboček

V německé společnosti Continental, která je známá hlavně produkcí pneumatik, ale i dalšími komponenty v autoprůmyslu, se chystá hromadné propouštění. Snížení počtu pracovních míst bude mít dopad i na výrobní závody v Česku. Firma v tuzemsku zruší několik set míst, a to v továrnách ve Frenštátě pod Radhoštěm, v Brandýse nad Labem a v Jičíně.
27. 2. 2024|

V Las Vegas můžete potkat auta bez řidiče. Neovládá je počítač, ale na dálku člověk

Před několika lety byly slibnou dopravní technologií automobily bez řidiče, které řídí zabudovaný počítač. Už nějakou dobu o nich ale není moc slyšet, a když, tak se řeší problémy jejich algoritmů s rozhodováním v krizových situacích, aby byly bezpečné pro člověka. Německá společnost Vay se vydala jinou cestou a v Las Vegas spustila první komerční službu, která umožňuje objednat si dálkově řízené elektroauto, jež dojede až k nim.
20. 1. 2024|

Výroba aut v Česku dosáhla předcovidové úrovně. Evropané mají opět zájem o nové vozy

Výroba automobilů v Česku se dostala na úroveň před covidovou krizí. Souvisí to s oživením zájmu o nové vozy v Evropské unii, kde prodeje loni vzrostly o čtrnáct procent. Většina tuzemské produkce míří právě do zahraničí. V průměru patnáct procent prodejů tvořily v EU elektromobily. V oblíbenosti už překonaly vozy s naftovými motory. Česko je však s tříprocentním podílem bateriových aut skoro na konci tabulky.
19. 1. 2024|

Průmysl v dubnu rostl. Hlavně díky tomu, že se loni vyrobilo málo aut

O 1,2 procenta v dubnu meziročně vzrostla průmyslová výroba v Česku. Oproti březnu růst významně zpomalil. Že průmysl vůbec zesílil, byla zásluha hlavně automobilové výroby, většina dalších odvětví klesla, oznámil Český statistický úřad. Stavebnictví v dubnu dál klesalo, oproti předchozímu měsíci byl meziroční propad výraznější. Statistici zároveň zveřejnili dubnový výsledek zahraničního obchodu, který byl – na rozdíl od loňského hlubokého deficitu – v osmimiliardovém přebytku.
6. 6. 2023Aktualizováno6. 6. 2023, 11:36|

Meziroční růst českého průmyslu v srpnu zrychlil, táhne ho větší výroba automobilového sektoru

Český průmysl v srpnu zrychlil meziroční růst na 7,2 procenta z červencových revidovaných 0,9 procenta. Růst ovlivnilo hlavně snížení produkce v loňském srpnu, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Zahraniční obchod České republiky se zbožím skončil v srpnu schodkem 28,2 miliardy korun. Poprvé po více než roce měl ale v srpnu vývoz meziročně rychlejší tempo růstu než dovoz.
7. 10. 2022Aktualizováno7. 10. 2022, 20:22|