TÉMA

Těžba dřeva

Krušnohorské bučiny by mohly být zachráněny, kraj postupně zakazuje těžbu vzácných stromů

Podle ochránců přírody by se už brzy mohly v Krušných horách přestat těžit vzácné staré buky. Ústecký kraj zakázal jejich kácení v osmi nejstarších lokalitách. Bučiny, kterým se také často říká plíce severu, by se tak po letech ničení mohly dočkat přísnější ochrany. Zákaz těžby vítají ochránci přírody, například organizace Greenpeace.
10. 8. 2023|

Vrtulníky čistí lesy na Broumovsku. Pomáhají odvážet stromy napadené kůrovcem

Na Broumovsku pomáhají vrtulníky čistit lesy od stromů napadených kůrovcem. Je to jediný způsob, jak vykácené smrky z nepřístupného skalního terénu dostat. Lýkožrout se do severních pohraničních lesů dostal ve velkém až v letošním roce, kvůli náročné přepravě dřeva je tak nyní část přírodní rezervace Broumovské stěny veřejnosti zhruba na dva týdny nepřístupná.
13. 11. 2022|

Lesníci na Šumavě potřebují těžit kůrovcové dřevo, žádají o částečné uzavření oblíbených tras

Lesníci žádají o částečné uzavření turistických stezek k ledovcovým jezerům u Železné Rudy na Šumavě. Potřebují kolem nich bezpečně odtěžit stromy, které devastuje kůrovec. Omezení má platit do konce září. Úřady by ho měly povolit během pátku. K jezerům ročně míří kolem 100 tisíc lidí.
5. 8. 2022|

Šéf lánské lesní správy Balák u soudu odmítl vinu v kauze těžby kamene

Šéf Lesní správy Lány Miloš Balák u kladenského soudu odmítl vinu v kauze, která se týká těžby kamene v Lánské oboře. Podle obžaloby porušil povinnosti při správě cizího majetku. Soud se začal případem zabývat ve čtvrtek, Balák u něj vypovídal. Už v květnu ho kladenský soud v jiném případu nepravomocně odsoudil za ovlivnění veřejné zakázky.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 20:31|

Kongo chce uvolnit těžbu dřeva. Vědci apelují na zastavení pomoci, pokud tak učiní

Více než dvě desítky vědců požádaly dopisem dárce konžského lesního sektoru včetně EU či OSN o pozastavení peněz, pokud vláda povolí vydávat koncese pro těžbu dřeva. V Kongu se nachází šedesát procent druhého největšího deštného pralesa, takže je tato africká země klíčovým hráčem při snaze o brzdění klimatické změny i při úsilí o zachování druhové rozmanitosti, píše agentura Reuters.
29. 10. 2021Aktualizováno29. 10. 2021, 15:24|

Cena dřeva stoupá. S oslabením kůrovce a poklesem těžby předpokládají dřevaři další zdražení

Dramaticky a rychle roste cena dřeva, která v posledních letech vytrvale klesala. V Česku pocítí nejvíc zdražení právě stavebníci, za víc ale nakoupí i ti, kdo dřevem topí. Za nárůstem stojí hlad po stavebním materiálu v Americe, ale i snížení těžby v tuzemsku, za kterým je oslabení kůrovcové kalamity. Populace brouka je však tak velká, že bude českým lesům působit problémy i v dalších letech.
28. 8. 2021|

Kůrovec na Vysočině vytlačuje mravence. Přicházejí o zdroj potravy a nemají se kam přesunout

Kůrovcová kalamita podle odborníků z Vysočiny ohrožuje i populace lesních mravenců. Právě tento region vždy patřil k oblastem, ve kterých se tomuto lesnímu hmyzu dařilo. Jenže kvůli rozsáhlému kácení stromů se podmínky pro život mravenců výrazně zhoršily. Typických hnízd v podobě kupek jehličí rychle ubývá.
24. 8. 2021|

Kůrovcové dřevo tahá z broumovských roklí lanovka. Nebezpečnou práci komplikují turisté

Těžba kůrovcového dřeva pokračuje i na Broumovsku. Ohniska lýkožrouta se tam nacházejí i v těžko přístupných terénech pískovcových skal. Jedinou možností, jak napadené stromy odsud dostat, je nasazení nákladní lanovky. Manipulaci s těžkým nákladem ale lesníkům komplikují turisté.
24. 7. 2021|

Vysočina staví klíčové obchvaty, venkovský kraj se ale potýká s nedostatkem lékařů i služeb

Hejtman? Na Vysočině jím je už 12 let Jiří Běhounek. A kandiduje znovu z prvního místa. Nestraník v barvách ČSSD je nejdéle sloužícím ze všech tuzemských hejtmanů. V posledních čtyřech letech ale už sociální demokraté neobsadili celou krajskou radu. Vládli v široké koalici se třemi dalšími stranami.
4. 9. 2020|