TÉMA

Nadějné knižní vyhlídky

Nadějné knižní vyhlídky: Zakázaný erotický román necenzuruje současnou Čínu

Novelista a esejista Ťia Pching-wa je v Číně vnímán jako provokativní autor. V devadesátých letech totiž napsal román, který byl kvůli pornografičnosti stažen z prodeje, vyjít mohl později až v cenzurované verzi. Příběh s názvem Padlá metropol vydává v českém překladu Denise Molčanova nakladatelství dybbuk. Bez cenzury. Ukázku z novinky zveřejňujeme v článku.
8. 1. 2021|

Nadějné knižní vyhlídky: Purpurový ibišek má rodinné kořeny v Nigérii

Prozaička Chimamanda Ngozi Adichieová se ve svém psaní vrací opakovaně do rodné Nigérie. Výjimkou nebyla už její prvotina Purpurový ibišek, kterou 26. listopadu vydává nakladatelství Host v českém překladu. Slibuje silný román o emočních bouřích dospívání, pevných rodinných poutech a svobodě. Ukázku z knihy nabízíme v tomto článku.
26. 11. 2020|

Nadějné knižní vyhlídky: Nastal čas na věci Petry Soukupové

Život nelze naplánovat ani se na něj nedá dopředu připravit, upozorňuje anotace k nové knize Petry Soukupové. Spisovatelka, která dovede vystihnout drama v banalitách, tentokrát čtenářům předkládá Věci, na které nastal čas. Nakladatelství Host by je mělo vydat 25. listopadu, nahlédnout do nich lze v následující ukázce.
20. 11. 2020|

Nadějné knižní vyhlídky: Román Kokoro zapadá do propasti v japonské společnosti

Slovo „kokoro“ znamená v japonštině srdce, ale také mysl, duch nebo cítění. A je také názvem románu japonského autora Sóseki Nacumeho. Psychologický příběh o propasti mezi dvěma generacemi by měl pod hlavičkou nakladatelství Vyšehrad vyjít 23. listopadu. Nabízíme z něj ukázku.
23. 10. 2020|
Ukázka z knihy

Nadějné knižní vyhlídky: Pochovejte mě pod podlahu, přeje si ruský školák

Saša Saveljev chodí do druhé třídy. Bydlí u babičky, která se bojí, aby nespolknul rybí kost, a zároveň ho častuje oslovením „ty smrdutý hajzle“. A je také vypravěčem knihy Pochovejte mě pod podlahu, kterou napsal Pavel Sanajev. Bestseller ruského spisovatele vydává v českém překladu 7. září nakladatelství Host. Ukázku z novinky uveřejňujeme už nyní.
21. 8. 2020|
Ukázka z knihy

Nadějné knižní vyhlídky: Se šproty k Berounce. Polský autor se dostává pod povrch Oty Pavla

Zlatí úhoři se mrskají v Berounce, ale ujít nelze ani smutku ze Smrti krásných srnců. Knižní vzpomínky Oty Pavla jsou poetické a zároveň melancholické a do krajiny spisovatelova dětství dovedou čtenáře přenést i dnes. Podmanily si také polského prozaika a překladatele Aleksandera Kaczorowského, jak dokládá životopis Ota Pavel: pod povrchem. Českým čtenářům titul zprostředkuje od 18. srpna nakladatelství Host. Překlad vychází v roce, kdy by autor próz o dětství, ovšem také o sportu oslavil devadesáté narozeniny. Z chystané knihy nabízíme ukázku.
7. 8. 2020|

Nadějné knižní vyhlídky: Jaký idol? Autobiografie Ježíše Krista vykládá Bibli po svém

Cynický mudrc, zdatný manipulátor a hlavně člověk hledající smysl v chaotickém světě. Charakteristika, která v Autobiografii Ježíše Krista sedne na titulního hrdinu. Románová mystifikace ruského spisovatele Olega Zoberna vychází v těchto dnech pod hlavičkou Nakladatelství Zlín. Ukázku z knihy nabízíme v článku.
28. 7. 2020|
Ukázka z knihy

Nadějné knižní vyhlídky: Mazl tov! Belgická novinářka vstupuje do světa ortodoxních Židů

V českém překladu vychází kniha belgické spisovatelky a novinářky Margot Vanderstraetenové, v níž autorka zpracovala svoje zážitky z ortodoxní židovské komunity. Autobiografický román Mazl tov vydává nakladatelství Garamond 8. června, nahlédnout od něj lze už nyní v ukázce.
5. 6. 2020|
Ukázka z knihy

Nadějné knižní vyhlídky: Pavel Brycz útočí česnekem, upíři mu pořád pijou krev

Česnektarián a bijec upírů Emil pokračuje ve svém protiupírském tažení. Už ve čtvrtém pokračování „ságy“ Pavla Brycze. Příběh s názvem Česnek útočí, se vším zatočí! chystá nakladatelství na 29. května. Jak nové vyprávění začíná, napoví ukázka v tomto článku. Kniha je určená pro čtenáře od šesti let.
22. 5. 2020|
Ukázka z knihy

Nadějné knižní vyhlídky: Dcery vezou otce na eutanazii a sebe za poznáním

O ženách, které zaskočil střední věk. O loučení, jehož nezůstane nikdo ušetřen. A o otcích, kteří odcházejí až příliš brzy. O tom všem vypráví Dcery, jimiž se německá spisovatelka Lucy Frickeová poprvé představuje i českým čtenářům. Její román vyjde u nakladatelství Akropolis 18. května, zalistovat jím umožní už teď ukázka v tomto článku.
14. 5. 2020|
Ukázka z knihy

Nadějné knižní vyhlídky: Nečíst. Miroslav Krobot se stal spisovatelem

Divadelník a filmový režisér Miroslav Krobot se pouští na další umělecký led. Nakladatelství BizBooks vydává 14. května jeho literární prvotinu. Pod názvem Nečíst se skrývá koláž útržků, úvah, nonsensů, vzpomínek a povídek. Co vše se Miroslavu Krobotovi honí hlavou, napoví ukázka z knihy.
8. 5. 2020|
Ukázka z knihy

Nadějné knižní vyhlídky: Pavla Jazairiová píše Z Etiopie a odjinud

Dějiny a příběhy různých částí světa jsou propojeny více, než bychom mnohdy čekali. I proto mohla novinářka a spisovatelka Pavla Jazairiová do své nejnovější knihy zahrnout čtyři zdánlivě rozdílná místa: Etiopii, Sardinii, Moravu a Brusel. Nachází v nich odlišnosti, zároveň ale dochází ke zjištění, že lidé jsou v podstatě všude stejní. Za jejími příběhy Z Etiopie a odjinud by se čtenáři podle plánů nakladatelství Grada měli vydat od začátku května.
25. 4. 2020|
Ukázka z knihy

Nadějné knižní vyhlídky: Hájíček vypouští Plachetnice na vinětách

„Vzdálenost mezi lidmi může být bezbřehá.“ Spisovatel Jiří Hájíček v chystané novince neopouští jihočeský domovský přístav a vlnobití rodinných vztahů. Alespoň se zdá z náznaků ukázky, která předznamenává jeho další román. Plachetnice na vinětách by nakladatelství Host, pokud to situace na kulturní scéně umožní, chtělo vypustit 11. května.
16. 4. 2020|
Ukázka z knihy

Nadějné knižní vyhlídky: Komiksově ilustrovaný Komenský nemá být nudným velikánem

Jan Amos Komenský prosazoval školu hrou a s hravostí zprostředkovává informace o něm i nová knížka Tomáše Němečka doprovázená komiksovými ilustracemi. Prozradí třeba, že „Učitel národů“ ušel zamlada pět set kilometrů z Německa na Moravu a přál si vynalézt perpetuum mobile. Nakladatelství Mladá fronta chystá novinku k vydání na 15. dubna, ukázku z ní si ale můžete prolistovat s předstihem.
2. 4. 2020|
Ukázka z knihy

Nadějné knižní vyhlídky: Novomanželská pouť Od oltáře do Santiaga

Novomanželé Lukáš a Jana Hanušovi dali výpověď v práci a vydali se z Kuřimi až k Atlantiku, do jednoho z nejznámějších poutních míst. Přes 3300 kilometrů a 103 dní strávili pouze spolu a spolu také o své pouti napsali knihu. V nakladatelství Cosmopolis vyjde 3. dubna.
26. 3. 2020|
Ukázka z knihy

Nadějné knižní vyhlídky: Jakuba Katalpa hlídá Zuzanin dech

„Co všechno udrží člověka při životě?“ Třicátá léta minulého století v malém městečku jsou pro malou dceru cukrovarníka sladká. Ale nadcházející časy dívce z židovské rodiny žádný „sladký život“ nechystají…
21. 3. 2020|