Nadějné knižní vyhlídky: Mazl tov! Belgická novinářka vstupuje do světa ortodoxních Židů

V českém překladu vychází kniha belgické spisovatelky a novinářky Margot Vanderstraetenové, v níž autorka zpracovala svoje zážitky z ortodoxní židovské komunity. Autobiografický román Mazl tov vydává nakladatelství Garamond 8. června, nahlédnout od něj lze už nyní v ukázce.

Kniha Mazl tov popisuje uzavřený svět ortodoxních Židů v současných Antverpách. Dnes třiapadesátiletá Margot Vanderstraetenová do této komunity pronikla ještě jako studentka vysoké školy díky nabídce jedné z tamních rodin. Ta pro své děti, které navštěvují židovskou školu, hledala doučování laických předmětů.

Dívka v upnutých džínách a s ateistickými názory se nutně musela konfrontovat s upjatým a uzavřeným světem – stejně jako on s ní. Zároveň se ale komunitu, odtrženou od moderního života, učila chápat. 

„Laskavá kronika plná empatie a pochopení, vyprávěná se smyslem pro detail a s beletristickou bezprostředností,“ napsal o Mazl tov The Guardian. V Belgii vyšly postřehy Margot Vanderstraetenové v roce 2017. Belgická královna Mathilde je označila za jednu z nejdůležitějších knih, které jí otevřely oči. 

Ukázka z knihy

Procházely jsme kolem starých skladištních hangárů směrem na sever. Elzira ukázala na kabel visící ve vzduchu nedaleko bývalého domku výběrčího mýta.
„To je éruv,“ pronesla.
„Cože?“ přeptala jsem se.
„Vidíš to lano?“
„Vidím kabel.“
„Tak ten je napnutý ve výšce šesti metrů. Je to éruv.“
Přerušila jsem ji. „Mluvíš na mě čínsky,“ řekla jsem. Zasmála se. Zvedla Monsieura. Ze způsobu, jakým si pejska tiskla k hrudi, mi bylo jasné, jak bude později laskat vlastní děti.