Nadějné knižní vyhlídky: Pochovejte mě pod podlahu, přeje si ruský školák

Saša Saveljev chodí do druhé třídy. Bydlí u babičky, která se bojí, aby nespolknul rybí kost, a zároveň ho častuje oslovením „ty smrdutý hajzle“. A je také vypravěčem knihy Pochovejte mě pod podlahu, kterou napsal Pavel Sanajev. Bestseller ruského spisovatele vydává v českém překladu 7. září nakladatelství Host. Ukázku z novinky uveřejňujeme už nyní.

Knihu Pochovejte mě pod podlahu (Pochoronite menja za plintusom) si Rusové mohli přečíst už v roce 1996. Od té doby byla přeložena do dalších čtrnácti jazyků, pro české čtenáře je zároveň prvním setkáním s tvorbou Pavla Sanajeva. 

Kritici prý jeho text srovnávají s Forrestem Gumpem nebo Spolčením hlupců, v dramatických pasážích vidí odkaz na Dickense a Dostojevského.

Příběh je částečně autobiografický. Dnes jednapadesátiletý autor skutečně prožil část dětství u babičky, která ho – podle jeho slov – milovala s takovou tyranskou zběsilostí, až se její láska stávala zbraní hromadného ničení. Vzpomínky na svéráznou domácnost přetavil do beletrie se syrovým humorem.

Ukázka z knihy

Všechno začínalo docela poklidně. Ve vaně to bublalo, jak se plnila vodou, a na hladině plaval plastový teploměr. Po celou dobu koupání musel jeho červený sloupec ukazovat 37,5. Nevím přesně proč. Slyšel jsem, že je tato teplota nejvhodnější k rozmnožování jedné tropické vodní řasy, ale řase jsem se moc nepodobal a rozmnožovat jsem se taky nechystal. Do koupelny se dával přímotop, který musel dědeček přinést na babiččino tlesknutí, a dvě židle, které se zakrývaly ručníky. Jedna byla pro babičku a druhá… nebudeme předbíhat.