TÉMA

Napoleon Bonaparte

Napoleon vstupuje do kin. Diváky vábí na velkoryse ztvárněné bitvy, včetně té u Slavkova

Během tohoto týdne vstupuje do kin výpravný snímek Napoleon od oscarového režiséra Ridleyho Scotta. Kritici oceňují zejména filmové ztvárnění bitev, a to včetně té u Slavkova. Postavu francouzského vojevůdce ve filmu ztvárnil herec Joaquin Phoenix.
24. 11. 2023|

Chantal Poullainová převzala Řád čestné legie

Česko-francouzská herečka a šansoniérka Chantal Poullainová převzala nejvyšší francouzské státní vyznamenání, Řád čestné legie. Francie tak ocenila její dlouhodobé obohacování české a francouzské kultury navzájem a trvalé přispívání k šíření francouzské kultury v Čechách. Udělení řádu je rovněž oceněním činnosti Poullainové v humanitární oblasti. Ceremoniál se uskutečnil na francouzském velvyslanectví v Praze.
12. 9. 2023|

Scott natočí dalšího Gladiátora. Hlavní roli má mít Paul Mescal, symbol „nového mužství“

Pětaosmdesátiletý režisér Ridley Scott natočí pokračování svého filmu Gladiátor, hitu z roku 2000, jenž získal pět sošek Oscara. Hlavní roli získal šestadvacetiletý Paul Mescal, nejvíce známý ze seriálu Normální lidi. Scott ještě před začátkem natáčení dokončuje jiný historický snímek, Napoleon, kde si vojevůdce zahrál Joaquin Phoenix, představitel císaře Commoda právě z Gladiátora.
12. 1. 2023|

Po dvouleté pauze se u Slavkova odehrála rekonstrukce bitvy tří císařů

Na tisíc účastníků v historických uniformách si připomnělo 217. výročí bitvy tří císařů u Slavkova. Po dvou covidových letech program tentokrát nic neomezilo. Na rekonstrukci bitvy se přijelo podívat několik tisíc lidí.
3. 12. 2022|

Ukrajině pomohly s ofenzivou válečné hry. Stratégové s nimi promýšlejí války už dvě stě let

Válečné hry mohou pomáhat generálům, ale i nižším důstojníkům vymýšlet nejrůznější plány, odhadovat, jak se zachová nepřítel a promýšlet nejrůznější strategické a taktické možnosti. Vznikla z nich ale i zábava, která se stala fungujícím průmyslem.
19. 9. 2022|

Kreml vydal příručky k šíření propagandy. Vytvářejí paralely mezi historií a dnešní válkou

Administrativa Vladimira Putina v červenci rozeslala ruským provládním médiím a politikům dvě nové příručky. Dokumenty obsahují návod, jak v představách veřejnosti vytvářet paralely mezi současnou ruskou válkou na Ukrajině a historickými událostmi. První z příruček poukazuje na takzvané svěcení Rusi v roce 988. Druhá příručka připomíná bitvu na Něvě z roku 1240. Dokumenty viní z války na Ukrajině „kolektivní Západ“, který podle nich strávil téměř tisíciletí útoky na Rusko ve snaze zmocnit se jeho přírodních zdrojů a zničit pravoslavnou církev. Píše o tom ruský opoziční server Meduza, který získal kopie obou příruček.
4. 8. 2022|

V Rouenu se přou, kdo bude stát před radnicí. Starosta chce Napoleona vyměnit za sochu ženy

Francie mění přístup k historii a pokračuje v odstraňování soch kontroverzních osobností z minulosti. Už dříve demonstranti poškodili sochy filozofa Voltaira či generála Charlese de Gaulla, terčem útoku se kvůli údajné podpoře otroctví stala i socha Napoleona. Z prostoru před radnicí severofrancouzského města Rouen teď může Napoleon zmizet úplně.
23. 10. 2021|

Napoleonský generál Charles Gudin je zpět ve Francii. Letadlo přivezlo jeho ostatky ze Smolenska

Po více než dvou stech letech se do Francie vrátily ostatky Charlese Gudina. Jeden z nejvýznamnějších napoleonských generálů padl během francouzského tažení do Ruska v roce 1812. Před dvěma lety objevili jeho kostru pod tanečním parketem zábavního parku v centru Smolenska.
24. 7. 2021|

V Brestu se připravují na Tour de France. Věří, že jim to pomůže nastartovat ekonomiku

Za dva týdny startuje v bretaňském Brestu další ročník Tour de France – místo původně plánované Kodaně. Cyklistický závod má velký ekonomický dopad hlavně v místech, kde začínají a končí etapy. V Bretani věří, že jim celosvětově sledovaná událost pomůže nastartovat ekonomiku, která utrpěla kvůli pandemii koronaviru.
13. 6. 2021|

Francie si Napoleona připomíná, ale neoslavuje. Od císařovy smrti uplynulo dvě stě let

Francouzi si připomínají dvousté výročí úmrtí císaře Napoleona Bonaparta. Oficiální části připomínkových akcí se účastní i prezident Emmanuel Macron. Elysejský palác ale zdůrazňuje, že nejde o oslavy, nýbrž právě o připomenutí Napoleona. Císař je kontroverzní osobností, neboť Francii sice pozvedl a provedl řadu reforem včetně prosazení nového občanského zákoníku, zároveň ale byl tyranem, který znovu zavedl otroctví a jehož velmocenským ambicím padly za oběť statisíce lidí.
5. 5. 2021Aktualizováno5. 5. 2021, 22:13|

Napoleon založil francouzskou centrální banku, na válčení mu ale nepůjčila

Císař Napoleon založil francouzskou centrální banku a účetní dvůr, instituce, na kterých stojí moderní hospodářství Francie. Přesto se mu nepodařilo získat půjčku na financování války s Anglií, připomínají historici u příležitosti dvou set let od státníkova úmrtí, píše AFP.
5. 5. 2021|

Napoleon se prohnal Moravou. Staletí po bitvě žijí u Slavkova potomci francouzských vojáků

Jeden z nejslavnějších světových vojevůdců dosáhl jednoho ze svých největších bitevních úspěchů na Moravě. Na začátku prosince 1805 porazil Napoleon v bitvě tří císařů ruskou a rakouskou armádu. Svými rozměry přesáhl střet jakoukoliv jinou do té doby započatou bitvu, zkázu nerozsel ale jen na bojišti. Nejvíce trpěli obyvatelé okolních vesnic, které vojáci zplundrovali. Někteří Francouzi se ale na Moravě usadili a založili rodiny, bitva také přispěla k počátkům národního obrození. Její odkaz je stále živý, ať už v podobě legend o zakopaném pokladu či každoročních rekonstrukcí bojů historickými nadšenci. Od smrti francouzského císaře uplynulo 5. května dvě stě let.
5. 5. 2021|

Reportéři ČT: Spory kolem sochy maršála Radeckého pokračují. Pro jedny „masový vrah“, pro jiné unikátní dílo

Jen co se trochu utišily kulturní války kolem sochy maršála Koněva, Mariánského sloupu a nejnověji Marie Terezie, je zde další spor o novou instalaci sochy česko-rakouského vojevůdce Josefa Václava Radeckého. Rodák ze středočeské Třebnice je známý jako vítěz nad Napoleonem v bitvě u Lipska, ale také jako potlačovatel italské národně osvobozenecké revoluce po roce 1848. Na to, kdo byl vlastně maršál Radecký, se pokouší v pořadu Reportéři ČT najít odpovědi David Vondráček.
13. 4. 2021|

Napoleon dělí Francii. Macron chce připomenout výročí, mnohým ale vadí, že zavedl otroctví

Francie se chystá na květnové dvousté výročí úmrtí Napoleona Bonaparta. Prezident Emmanuel Macron už oznámil, že se vzpomínkových akcí – na rozdíl od předchozích prezidentů – zúčastní. Napoleon je ve Francii zdrojem kontroverzí, hlavně kvůli tomu, že na začátku devatenáctého století znovu zavedl otroctví. Úřady se obávají protestních akcí a ničení soch.
29. 3. 2021|
Interview ČT24

Víme, že Jan Žižka byl statečný a udatný, ale nikdo o něm neříká, že i moudrý, konstatuje historik Čornej

Životní sen – napsat knihu o Janu Žižkovi – si historik Petr Čornej splnil, navíc jeho rozsáhlé dílo o této postavě dějin se stalo v cenách Magnesia Litera Knihou roku. Podle něho se historická věda posunula o kus dál, než platilo v 19. a první polovině 20. století. Spolu s tím pokročila i naše znalost, především pokud jde o středověkou mentalitu a o způsob tehdejšího myšlení a uvažování. Když se pak husitství a Jan Žižka zasadí do širšího kontextu, objeví se v nových a překvapivých souvislostech, uvedl v Interview ČT24.
13. 9. 2020|

Vteřina dějepisu: Čím se Nicolas-Jacques Conté doslova zapsal do dějin?

Zlaté Contého ručičky, mohlo se říkat ve francouzské armádě o Nicolasi-Jacquesovi Contém, který se narodil 4. srpna 1755. Při Napoleonově tažení do Egypta vyráběl vlastní střelný prach (a jen tak mimochodem pořídil litografický otisk Rosettské desky, díky níž se později podařilo rozluštit hieroglyfy), jindy ho zas napadlo, že by se balony daly využít jako pozorovatelna nepřátelských manévrů.
4. 8. 2020|

Omluva kvůli napoleonské výstavě. Slavkov u Brna přetvořením expozice porušil autorská práva

Slavkov u Brna se musí omluvit autorům původní napoleonské expozice na zdejším zámku a zaplatit jim také jako zadostiučinění dohromady 100 tisíc korun. Rozhodl o tom Vrchní soud v Olomouci, který řešil odvolání ve sporu autorů expozice, kteří žalovali město kvůli porušení autorských práv.
8. 7. 2020|

Kráska z ruin. Před 200 lety svět znovu spatřil nejpůvabnější Venuši antiky

Působivá socha obnažené bohyně lásky s chybějícími pažemi celé dekády dráždí fantazii kunsthistoriků i umělců – a platí za příkladnou ukázku antického umění a i jednu z nejslavnějších soch světa. Venuše Mélská, cenný artefakt ze sbírek pařížského Louvru, spatřila  světlo světa (v novodobé historii) před rovnými dvěma sty lety: 8. dubna 1820.
8. 4. 2020|

BLOG: Koronavirus pohledem etnologie. „Fake news“ existovaly už v dobách cholery

Nebezpečné nemoci, epidemie i pandemie provázely obyvatelstvo střední Evropy po řadu století a nejednou se s neztenčenou silou opakovaně navracely do života našich předků. Svědectví o nich nám přinášejí archivní prameny oficiální povahy i paměti a osobní vzpomínky příslušníků různých společenských vrstev.
4. 4. 2020|

VIDEO: V kůži napoleonského vojáka. Jak vypadala bitva u Slavkova z pohledu pěchoty

O víkendu se konala na slavkovském bojišti ukázka střetu z doby napoleonských válek. Byla připomínkou výročí bitvy tří císařů, která se odehrála 2. prosince roku 1805. Jeden z účastníků představení byl vybavený miniaturní kamerou. Video, které zaznamenal, tak přibližuje tehdejší podobu války z pohledu pěšáka.
2. 12. 2019|

Obří kanál před 150 lety změnil svět. Suez je obchodní i válečnou tepnou, která živí Egypt

Jeden z historicky největších technických počinů se už půl druhého století táhne napříč egyptskou pouštní krajinou. Suezský průplav, který byl otevřen 17. listopadu 1869, představuje mimo jiné důležitou trasu pro dodávky ropy z Blízkého východu. V minulosti se několikrát ocitl v centru konfliktů a musel být uzavřen. Projekt rozšíření kanálu hraje ústřední roli v plánech prezidenta Abdala Fattáha Sísího na oživení egyptské ekonomiky.
17. 11. 2019|

Co myslíte, šlo by koupit Grónsko? ptal se údajně Trump poradců. Špatný žert, ozývá se z Dánska

Americký prezident Donald Trump uvažuje o nákupu Grónska. Píše to americký list The Wall Street Journal (WSJ). Šéf Bílého domu už pověřil své poradce, aby zjistili, jestli to je reálné. Podle dánských politiků jde o špatný vtip. Největší ostrov světa je autonomním územím Dánska. Pro USA má Grónsko strategický význam.
16. 8. 2019|

Geniální stratég a jeden z největších vojevůdců. Před 250 lety se narodil Napoleon Bonaparte

Francouzský generál a císař Napoleon I. Bonaparte svého času ovládal polovinu Evropy a jeho velmocenským ambicím padly za oběť statisíce lidí. Francii ale zanechal též občanský zákoník, vzor pro podobné kodexy v jiných zemích, jehož polovina paragrafů platí dodnes. Zavedl i systém prefektů či číslování ulic sudými čísly po jedné a lichými po druhé straně, které se rozšířilo do celé Evropy.
15. 8. 2019|

Boyacá znamenalo zlom v dějinách Latinské Ameriky. Bolívar tam porazil španělské kolonizátory

Přesně před dvěma sty lety, 7. srpna 1819, udělali latinskoameričtí povstalci rozhodující krok k nezávislosti na Španělsku. V bitvě u kolumbijského Boyacá tehdy jejich vojska pod vedením Simona Bolívara porazila koloniální armádu. Vítězství obrátilo vývoj ve prospěch povstalců a otevřelo cestu k osvobození jihoamerických zemí od španělské nadvlády.
7. 8. 2019|