Chantal Poullainová převzala Řád čestné legie

Česko-francouzská herečka a šansoniérka Chantal Poullainová převzala nejvyšší francouzské státní vyznamenání, Řád čestné legie. Francie tak ocenila její dlouhodobé obohacování české a francouzské kultury navzájem a trvalé přispívání k šíření francouzské kultury v Čechách. Udělení řádu je rovněž oceněním činnosti Poullainové v humanitární oblasti. Ceremoniál se uskutečnil na francouzském velvyslanectví v Praze.

Insignie rytířky Řádu čestné legie předal Poullainové za přítomnosti její rodiny a přátel francouzský velvyslanec Alexis Dutertre. 

Dutertre při předávání vyzdvihl tři hlavní rysy životní dráhy Poullainové, její rozhodnutí odejít za láskou do Československa za komunistické diktatury, její uměleckou dráhu a její osobní nasazení v Nadaci Archa Chantal, kterou založila na podporu nemocných dětí. Ocenil také její pozoruhodnou kariéru navzdory omezením totalitního režimu, do jehož doby podle něj přinesla lidskost a pravdivost.

Sedmašedesátiletá Chantal Poullainová je rodačkou z Marseille. Vystudovala divadelní akademii v Ženevě, věnovala se i baletu. Po seznámení s hercem Boleslavem Polívkou se přestěhovala začátkem osmdesátých let do tehdejšího Československa. Jejich syn Vladimír je také herec.

Jako herečka se Poullainová začala objevovat na scéně Divadla Na Provázku a později v Divadle Bolka Polívky. Legendární se stala především inscenace Šašek a královna, ze které vznikl i stejnojmenný film Věry Chytilové.

Poullainová hostovala rovněž na dalších českých jevištích, v novém miléniu se na šestnáct let stal její domovskou scénou pražský Ungelt, který se zaměřuje na komorní inscenace postavené na hereckých osobnostech. Obsazována je do celovečerních filmů i televizních seriálů. Vedle hraní se věnuje zpívání, zejména šansonům.

Z iniciativy herečky vznikla v roce 1993 nadace Archa Chantal, jejímž cílem je vylepšovat prostředí na dětských odděleních nemocnic.

Životní příběh Chantal Poullainové připomene 16. září v programu České televize premiéra dokumentu s podtitulem Moje životní odysea. Snímek natočil George Agathonikiadis.

  • Francouzské nejvyšší státní vyznamenání se uděluje na základě dekretu francouzského prezidenta.
  • V roce 1802 jej založil Napoleon Bonaparte, a to za vynikající civilní nebo vojenské zásluhy pro francouzský národ.
  • Mezi české nositele řádu patří například Tomáš Garrigue Masaryk, Václav Havel, režisér Miloš Forman, malíř František Kupka, letec František Fajtl, spisovatel Milan Kundera nebo zpěvačka Marta Kubišová.