TÉMA

Léčebné konopí

Roste zájem o léčebné konopí z lékáren. Pacientů i vydaných receptů loni přibylo o třetinu

Podle dat Státní agentury pro konopí pro léčebné použití (SAKL) se loni zvyšoval počet pacientů i množství receptů a gramů léčebného konopí vydaného skrze lékárny, a to více než o 30 procent. Přibylo i předepisujících lékařů s povolením od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL). Většinou indikovali konopí na chronickou neztišitelnou bolest. Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti (NMS) upozornilo, že konopí pro samoléčebné účely užívá násobně více lidí, opatřují si ho však i jinými způsoby než na lékařský předpis.
21. 2. 2023|

Izrael se stává velkoproducentem léčebného konopí. Máme se co učit, říká Bartoš

Izrael se stává globálním producentem léčebného konopí. Průmyslové firmy na jeho pěstování se obchodují na burze, ve správních radách zasedají podnikatelé a bývalí politici. Židovský stát očekává, že časem bude odvětví přinášet miliardy dolarů ročně. Během návštěvy v Izraeli se o zdejší zkušenosti zajímal i místopředseda české vlády Ivan Bartoš (Piráti).
4. 7. 2022|

Sněmovna v pátek nic neprojednala. Volný hovořil přes tři hodiny i přes výtky, že nemluví k tématu

Poslanci v pátek neprojednali vůbec nic. Většinu času hovořil nezařazený poslanec Lubomír Volný, který se přihlásil do rozpravy ve třetím čtení zákona proti invazním druhům rostlin a živočichů. Po třech hodinách jeho řeči došlo na pevně zařazený bod – změny notářského řádu. I v něm se do rozpravy přihlásil Volný, ale již po několika minutách jeho vystoupení jednání skončilo s odůvodněním, že v sále není žádný člen vlády.
28. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 14:08|

Přibývá lidí, kteří žádají pojišťovny o úhradu nejmodernější léčby. Novela má zlepšit její dostupnost

Podle pojišťoven a ministerstva zdravotnictví roste počet lidí, kteří se domáhají nejlepší možné léčby rakoviny a jiných vzácných onemocnění prostřednictvím výjimky stanovené zákonem. S přibýváním moderních, účinných medikamentů roste i šance na úspěšnou léčbu. Jenže bývá drahá a teprve čeká na schválení Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). Pojišťovny je mnohdy odmítají proplácet, někteří lidé se proto s nimi i soudí. Ministerstvo zdravotnictví chce, aby nové a účinné léky byly dostupnější a lidé se k nim dostali rychle a běžnou cestou, proto chystá novelu zákona.
13. 1. 2020|

Pacienty trápí nedostatek lékařů, kteří předepisují konopí. Problém je povolení i neznalost léčiva

Lékařů, kteří mohou předepisovat léčebné konopí, je nedostatek. Upozorňuje na to Pacientský spolek pro léčbu konopím. Podle něj doktoři nechtějí žádat o speciální povolení k jeho předpisu a obávají se také rizik léčby. Řada pacientů tak podle spolku musí dojíždět k lékařům, kteří jejich zdravotní stav pořádně neznají.
12. 10. 2019|

Poslanci nezvrátili nulovou toleranci alkoholu u vodáků a zachovali daň z nabytí nemovitosti

Daň z nabytí nemovitosti se bude platit dále, poslanci odmítli návrh Senátu ji zrušit. Zákonodárci dále neprosadili novelu, která by zrušila nulovou toleranci k alkoholu u vodáků. Naopak schválili vznik lékového záznamu a odhlasovali také to, aby se mzdy placených zastupitelů obcí a krajů, kteří jsou zároveň členy parlamentu nebo vlády, snížily na čtyřicet procent.
24. 9. 2019Aktualizováno24. 9. 2019, 20:55|

Sněmovna schválila přísnější pravidla pro soudní znalce. O EET nestihla rozhodnout

Na první schůzi sněmovny po letních prázdninách se poslanci zabývali předlohami, které dolní komoře vrátil Senát. Přehlasovali veto horní komory ohledně přísnějších pravidel pro soudní znalce. Nedostali se ale k hlasování o vládním návrhu změn v elektronické evidenci tržeb (EET), růstu důchodů v příštím roce či úhradě léčebného konopí z veřejného pojištění.
10. 9. 2019Aktualizováno10. 9. 2019, 20:52|

Vojtěch chce zlepšit dostupnost léčebného konopí, pacienti by ho mohli mít z většiny hrazené

Zatímco nyní si pacienti platí léčebné konopí sami, nově ministerstvo zdravotnictví navrhuje, aby jim bylo z 90 procent hrazeno, řekl šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). Limit bude 30 gramů měsíčně. Ministerstvo návrh připravuje do legislativního procesu, začít by měl platit od příštího roku. Léčebné konopí mělo loni předepsáno průměrně 67 pacientů měsíčně, s průměrnou spotřebou 6,3 gramu.
29. 1. 2019Aktualizováno29. 1. 2019, 13:02|