TÉMA

Izrael

V Gaze prý hrozí hladomor. Evropská unie a USA tlačí kvůli tempu a nedostatku humanitární pomoci na Izrael
V Pásmu Gazy probíhá rozsáhlá humanitární krize a podle představitelů Evropské unie v oblasti hrozí akutní hladomor. Hovoří o potřebě poskytovat místním civilistům pomoc. Izrael kvůli přístupu k obyvatelstvu Gazy čelí stupňující se kritice i od svého blízkého spojence, Spojených států amerických. Ministři zahraničí sedmadvacítky vůbec poprvé odsouhlasili sankce proti radikálním izraelským osadníkům ze Západního břehu. Další restrikce se dotknou i teroristického hnutí Hamás.
před 6 h hodinami|ČT24
Izraelská armáda převzala kontrolu nad nemocnicí al-Šífa
Izraelská armáda (IDF) zasáhla v nemocnici al-Šífa, která je největší v Pásmu Gazy. Akci provedla na základě informací, že se tam nacházejí vysoce postavení představitelé palestinské teroristické organizace Hamás. Později IDF oznámila, že při přestřelkách v areálu zdravotnického zařízení zabila dvacet členů Hamásu, zadržela desítky dalších a nad nemocnicí převzala kontrolu. Při akci také zemřel jeden izraelský voják. Podle palestinských úřadů, které ovládá Hamás, si operace vyžádala mnoho obětí a způsobila rozsáhlý požár v jedné z budov areálu.
včeraAktualizovánopřed 8 h hodinami|ČTK, Reuters
Izraelští vojáci dále operují ve středu Gazy, Palestinci hlásí civilní oběti
Izraelská armáda oznámila, že za poslední den zabila osmnáct bojovníků palestinského teroristického hnutí Hamás a pokračuje ve vojenských operacích ve středu Pásma Gazy i jižněji v Chán Júnisu. Palestinská média mezitím v neděli informovala o izraelském úderu na uprchlický tábor Dajr Balah ve středu Pásma Gazy, který zabil dvanáct lidí včetně dětí. Údaje znepřátelených stran nelze rychle nezávisle ověřit.
včera|ČTK
První humanitární pomoc z kyperské lodi dorazila na břeh Pásma Gazy
Posádka první lodi s humanitárními zásobami, která plula novým námořním koridorem z Kypru do Pásma Gazy, dokončila vykládání. V sobotu ráno o tom informovala agentura AFP. Podle charitativní organizace World Central Kitchen (WCK), která cestu zorganizovala, jde o dvě stě tun potravin. Vyplutí druhé lodi s pěti sty tunami zásob, především cukru, mouky, těstovin a mléka, se očekává ještě během soboty. Se shazováním zásob z letadel mezitím v sobotu začalo německé letectvo, informovala agentura DPA.
16. 3. 2024Aktualizováno16. 3. 2024, 12:51|ČTK
Loď s humanitární pomocí vykládá potraviny u města Gaza, další může vyplout ještě v pátek
První loď v rámci námořního humanitárního koridoru do Pásma Gazy v současné válce Izraele s teroristy z Hamásu už vykládá přes provizorní molo náklad potravinové pomoci u města Gaza, informovala v pátek charitativní organizace World Central Kitchen (WCK), která cestu organizuje.
15. 3. 2024Aktualizováno15. 3. 2024, 18:13|ČTK
Někdy je třeba válku dobojovat, říká ke konfliktu Izraele s Hamásem komentátor Fingerland
Když na začátku října zaútočilo palestinské teroristické hnutí Hamás na izraelské vojenské i civilní cíle, komentátora Jana Fingerlanda vyděsil rozměr útoku i jeho vlastní špatný odhad. „Nemyslel jsem si, že se to může stát,“ říká v podcastu Background ČT24. „V současné době jsou západní média ve vleku narativu, že je tady válka, kterou je potřeba za každou cenu zastavit. Ale z hlediska vývoje je někdy válku potřeba dobojovat,“ myslí si čerstvý držitel ceny Ferdinanda Peroutky.
14. 3. 2024|Simona Schröderová
Američané plánují do Pásma Gazy dodávat dva miliony dávek jídla denně
Izrael je pod stále větším tlakem spojenců kvůli situaci civilistů v pásmu Gazy. Ostrá slova znějí z EU i Spojených států. Naplno běží snaha řady států pomoc do Gazy dostat. Konkrétní obrysy získává americký plán na stavbu plovoucího doku u pobřeží Gazy. Podobný projekt si americká armáda vyzkoušela už dříve – třeba při humanitárních misích u pobřeží Somálska nebo Haiti.
13. 3. 2024|ČT24
Masakr sedmi izraelských dívek jordánským vojákem před lety šokoval. Vztahy zemí jsou v současnosti chladné
Před 27 lety zastřelil radikalizovaný jordánský voják v pohraniční zóně sedm izraelských školaček. Vztahy mezi oběma zeměmi zůstávají v dnešní době přinejlepším chladné. Současná válka v Pásmu Gazy a také opakované spory okolo Chrámové hory v Jeruzalémě je dále zhoršují.
13. 3. 2024|ČT24
Začal fungovat námořní koridor do Gazy. První loď veze stovky tun jídla, akci zkomplikoval chybějící přístav
Z kyperského přístavu Larnaka vyplula loď španělské nevládní organizace Open Arms se dvěma stovkami tun pomoci pro Pásmo Gazy v rámci nového humanitárního námořního koridoru. Plavidlo veze mouku, rýži a potraviny s vysokým obsahem bílkovin. Akce se o několik dnů zpozdila kvůli technickým potížím, jelikož v palestinské enklávě není přístav vhodný pro velké lodě. Provizorní molo v Gaze mají v příštích dvou měsících postavit Američané.
12. 3. 2024Aktualizováno12. 3. 2024, 10:20|ČTK, ČT24
Biden se vymezil proti Netanjahuovi. Jeho přístup ke Gaze Izraeli škodí, tvrdí americký prezident
Silně kriticky se o politice izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vyjádřil americký prezident Joe Biden v rozhovoru pro MSNBC. Řekl, že Netanjahuův přístup k situaci v Pásmu Gazy Izrael více poškozuje, než mu pomáhá. Za „velkou chybu“ považuje vysoký počet obětí. Podle agentury AP se rozpory mezi Bidenem a Netanjahuem prohlubují a jejich vztah je stále napjatější.
10. 3. 2024|ČTK
Návrat do poničeného kibucu bude těžký. Pomáhají i čeští dárci
Pět měsíců války ochromilo vojenské kapacity teroristického hnutí Hamás natolik, že izraelské úřady povolily lidem až na výjimky návrat do evakuovaných obcí. Zpravodaj ČT Václav Černohorský navštívil kibuc Be’eri, kam se lidé ještě nastálo vrátit nemohou. Pomáhají zde i dárci z Česka.
10. 3. 2024|ČT24
Kanada a Švédsko obnoví příspěvky agentuře OSN pro palestinské uprchlíky
Kanada oznámila, že obnoví financování úřadu OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), zatímco pokračuje vyšetřování zapojení několika jeho zaměstnanců do loňského útoku palestinského teroristického hnutí Hamás na Izrael. Několik hodin poté také švédská vláda informovala, že se chystá příspěvky této agentuře OSN obnovit.
9. 3. 2024|ČTK
Rok Petra Pavla na Hradě
Prezident Pavel má za sebou první rok v úřadu. V rozhovoru pro ČT nevyloučil další kandidaturu
Prezident Petr Pavel má za sebou první rok ve funkci. V exkluzivním rozhovoru pro ČT řekl, že se chce dál soustředit na priority, které si na začátku určil, tedy na funkční Ústavní soud, dobrou komunikaci s dalšími ústavními činiteli nebo na prozápadní zahraniční politiku. Zároveň také nevyloučil, že se za necelé čtyři roky pokusí mandát obhájit. Petr Pavel také prozradil, že po jednání s vládou a opozicí vidí možnost, že by se strany mohly shodnout na důchodové reformě. Prezident také opět podpořil zavedení eura v Česku. Rozhovor s prezidentem a první dámou vedl Michal Kubal.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 20:12|ČT24
Námořní humanitární koridor do Pásma Gazy začne fungovat o víkendu, oznámila von der Leyenová
Již tento víkend by měl začít fungovat námořní humanitární koridor do Pásma Gazy, oznámila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová při návštěvě Kypru. Humanitární situace v Pásmu Gazy je podle ní děsivá a k civilistům žijícím v oblasti se potřebná pomoc musí nutně dostat co nejdříve. Podle kyperského prezidenta Nikose Christodulidise první loď s pomocí vypluje z Larnaky v sobotu. Některé zdroje ovšem tvrdí, že by se na cestu mohla vydat už v pátek.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 14:42|ČTK
Biden se v projevu o stavu unie vymezoval vůči Trumpovi. Republikáni kritizují váhavost a omezenost prezidenta
Americký prezident Joe Biden pracuje na dojednání nejméně šestitýdenního příměří v Pásmu Gazy, které by zastavilo „srdcervoucí“ utrpení Palestinců. Oznámil to v projevu o stavu unie na půdě Kongresu. Znovu také apeloval na podporu Ukrajiny a věnoval se i stavu americké ekonomiky. Během posledního projevu o stavu unie v tomto volebním období se vymezil také vůči exprezidentovi Donaldu Trumpovi, se kterým se zřejmě na podzim znovu utká ve volbách.
8. 3. 2024Aktualizováno8. 3. 2024, 13:18|ČTK, ČT24
Palestinci ze Západního břehu si stěžují na izraelskou blokádu. Jeruzalém tvrdí, že jde o bezpečnost
Izrael viní OSN z problémů při dodávkách humanitární pomoci do Pásma Gazy. Zboží je ale těžké dostat také na Západní břeh Jordánu. Přístupové cesty, které zásobují Nábulus, jedno z největších měst palestinské samosprávy, v posledních měsících ucpávají izraelská bezpečnostní opatření.
6. 3. 2024|ČT24
Netanjahu a další jsou osobně odpovědní za tragédii na poutním místě, uzavřela vyšetřování komise
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je spolu s dalšími veřejnými činiteli osobně zodpovědný za neštěstí z dubna 2021, kdy v tlačenici při židovském svátku na poutním místě na severu země zemřelo 45 lidí. Vyplývá to ze závěrečné zprávy státní vyšetřovací komise.
6. 3. 2024|ČTK
Superúterý podtrhlo favority. Biden i Trump ale od straníků dostali varovné vzkazy
Americký prezident Joe Biden i jeho předchůdce ve funkci Donald Trump si podle všeho zopakují čtyři roky starý volební souboj. Oba suverénně míří za stranickými nominacemi, což potvrdilo i volební superúterý. Ukázalo ale zároveň na jejich slabiny. Bidenovi poslali vzkaz voliči třeba v Minnesotě, Trump zase může mít problém přesvědčit příznivce své vyzyvatelky Nikki Haleyové.
6. 3. 2024|Adam Musil
Jsme o krok blíž vojenskému zásahu v Libanonu, řekl izraelský ministr. Hizballáh dál terorizuje pohraničí
Židovský stát kvůli neutichajícím přeshraničním útokům teroristů z Hizballáhu čím dál víc zvažuje, že rozhodne o zahájení vojenské akce v Libanonu. Izraelský ministr obrany Joav Galant to sdělil zvláštnímu vyslanci Spojených států, který je na návštěvě židovského státu, napsala agentura Reuters. Izraelská média v úterý informovala o dalších nejméně pěti přeshraničních útocích na severu země. Šíitský Hizballáh podporovaný Íránem útočí na Izrael od loňského října v odplatě za izraelskou vojenskou ofenzivu v Pásmu Gazy.
5. 3. 2024Aktualizováno5. 3. 2024, 19:16|ČTK
V Káhiře se jedná o příměří v Gaze. Zástupci Izraele nedorazili
O šestitýdenním příměří v Pásmu Gazy se v neděli jedná v Káhiře. Na místo dorazila delegace teroristického hnutí Hamás, naopak zástupci židovského státu podle listu The Times of Israel (ToI) do egyptské metropole nedorazili. Podle médií totiž teroristé nezaslali do Jeruzaléma seznam žijících rukojmích a požadavky na výměnu. Na místě jsou podle agentury AFP také prostředníci – zástupci Spojených států, Kataru a hostitelského Egypta.
3. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 23:24|ČTK
Izrael zintenzivnil operace v Chán Júnisu na jihu Gazy, armáda zasáhla desítky cílů
Izrael zintenzivnil operace ve městě Chán Júnis na jihu Pásma Gazy. Při úderech byly zničeny desítky objektů palestinského teroristického hnutí Hamás, informovala v neděli podle agentury Reuters izraelská armáda. Chán Júnis je v posledních týdnech centrem izraelské ofenzivy. Izraelská armáda zároveň podle Reuters zveřejnila závěry předběžného vyšetřování, podle nějž většina civilistů při čtvrtečním incidentu u humanitárního konvoje u města Gaza zemřela v tlačenici, ne kvůli střelbě do davu.
3. 3. 2024Aktualizováno3. 3. 2024, 14:26|ČTK
Rámec dohody o příměří v Gaze je hotový, řekl Reuters zdroj z americké vlády. Izrael údajně souhlasí
V Káhiře se v neděli obnoví jednání o příměří v Pásmu Gazy, informovala agentura Reuters s odvoláním na dva bezpečnostní zdroje. Izrael a palestinské teroristické hnutí Hamás jednají o možném příměří s pomocí prostředníků, včetně Egypta či Kataru. Rámec dohody je prý hotový, řekl tiskovým agenturám zdroj z americké administrativy. Izrael s ním souhlasí, teď prý záleží na Hamásu. Americký prezident Joe Biden doufá, že se podaří uzavřít příměří do muslimského postního měsíce ramadánu, který letos začíná 10. března.
2. 3. 2024Aktualizováno2. 3. 2024, 22:46|ČTK
Nákladní loď Rubymar, na kterou v Rudém moři zaútočili hútíjští povstalci, se potopila
Nákladní loď Rubymar, na kterou 18. února zaútočili v Rudém moři jemenští povstalci, se potopila. S odvoláním na mezinárodně uznávanou jemenskou vládu o tom v sobotu informovala agentura Reuters. Loď byla registrovaná ve Velké Británii, ale měla libanonského provozovatele. Jde o první plavidlo, které povstalečtí hútíové zničili při své kampani na podporu Palestinců v Pásmu Gazy.
2. 3. 2024|ČTK
Moskva zesílila loňskou paniku kolem štěnic ve Francii, uvedla Paříž
Strach ze štěnic, který se loni na podzim rozšířil ve Francii, byl uměle zesílen Ruskem. Podle agentury AFP to prohlásil státní tajemník pro evropské záležitosti Francie Jean-Noël Barrot. V zemi se loni prudce zvýšil počet případů pokousání tímto hmyzem. Entomologové a zdravotničtí odborníci však varovali, že epidemie vedla také k nárůstu falešných pozorování a neopodstatněné hysterii.
1. 3. 2024|ČTK