Amerického kongresmana, jenž lhal o původu či studiu, obvinili z podvodu. Tvrdí, že je nevinný

Republikánského člena americké Sněmovny reprezentantů George Santose ve středu federální prokurátoři obvinili z podvodu, praní špinavých peněz a krádeže veřejných prostředků. Santos byl zatčen a ocitl se ve vazbě federálního soudu na Long Islandu. Před soudem politik následně uvedl, že se cítí být nevinný, napsala agentura AP. Asi pět hodin poté, co se vzdal úřadům, byl pak Santos propuštěn na svobodu na kauci 500 tisíc dolarů (10,7 milionu korun).

Čtyřiatřicetiletý Santos v posledních měsících čelí několika vyšetřováním kvůli vymyšlenému životopisu a podezřelým finančním praktikám. Federální soud v New Yorku ho nyní viní ze třinácti bodů obžaloby. V případě odsouzení mu hrozí až dvacet let vězení.

Santos před soudem pronesl jen pár slov, slyšení trvalo asi patnáct minut. Jeho advokát Joseph Murray uvedl, že klient má v plánu pokračovat ve své kampani za znovuzvolení, a požádal soudkyni o povolení volně cestovat, i když cestovní pas musel odevzdat.

„Konečně se můžeme vypořádat se všemi těmito obviněními,“ řekl Murray novinářům, když vstupoval do soudní síně.

Spousta otázek

Santos byl zvolen do sněmovny loni v listopadu v obvodu zahrnujícím části Long Islandu a Queensu v New Yorku. Ještě než se stihl v lednu ujmout funkce, začal ovšem vycházet najevo „ohromující vzorec lží a výmyslů“ kolem jeho osoby, jak uvádí CNN. Santos přesto zůstává ve funkci a hodlá ji obhajovat.

Kongresman přiznal, že v kampani lhal o svém židovském původu, o tom, že vystudoval vysokou školu, nebo o tom, že pracoval jako investor na Wall Street. Otazníky se vznáší i nad dalšími částmi jeho životopisu od bydlení až po jméno či někdejší manželství kongresmana, který se označuje za homosexuála.

Potenciálně závažnější jsou pro Santose nejasnosti kolem jeho podnikatelských aktivit a financování kampaně. Podle ministerstva spravedlnosti mimo jiné zneužil peníze z kampaně na osobní účely – například na nákup oblečení od módních návrhářů či umoření osobních dluhů.