Z Oděsy vyplula první loď s ukrajinským obilím. Zřejmě směřuje do Libanonu

Události: První loď s obilím vyplula z oděského přístavu (zdroj: ČT24)

Z Oděsy v pondělí ráno vyplula první loď s ukrajinským obilím v rámci dohody, kterou 22. července uzavřely Ukrajina, Rusko, Turecko a OSN. Uvedla to turecká mutace stanice CNN. Zprávu později potvrdilo i turecké ministerstvo obrany. Podle předchozích informací je cílem nákladního plavidla Libanon.

Vyplutí první lodi s obilím v rámci istanbulské dohody potvrdil také ukrajinský ministr dopravy Oleksandr Kubrakov. „První loď s obilím od ruské agrese vyplula z přístavu. Díky podpoře všech našich partnerských zemí a OSN jsme byli schopni plně implementovat dohodu podepsanou v Istanbulu,“ napsal na Twitteru.

Vývoz obilí, dosud zablokovaného v přístavech, přinese ukrajinské ekonomice přinejmenším miliardu dolarů a umožní zemědělcům naplánovat setí na příští rok, uvedl Kubrakov. Na vyplutí podle něj čeká dalších 16 lodí, které v ukrajinských přístavech uvízly po ruském útoku z 24. února. Tato plavidla by podle Reuters mohla přepravit na 580 tisíc tun ukrajinského obilí.

Kvůli ruské agresi je v ukrajinských přístavech podle Kyjeva zablokováno na 20 až 25 milionů tun obilí. Některé přístavy zaminovaly ukrajinské jednotky kvůli obavám z vylodění ruských jednotek, přepravní trasu ohrožují i operace ruského námořnictva.

Podle tureckého ministerstva obrany nákladní loď Razoni směřuje do přístavu Tripolis v Libanonu, který patří mezi země nejvíce závislé na dodávkách obilí z východní Evropy a postižené potravinovou krizí. Turecký ministr obrany Hulusi Akar uvedl, že loď připluje v úterý odpoledne do tureckých vod. Následovat bude inspekce plavidla v Istanbulu. Pokud bude vše v pořádku a loď dodrží všechny podmínky, bude smět pokračovat přes Bospor do Středozemního moře.

Konec blokády ukrajinských přístavů (zdroj: ČT24)

Kuleba mluví o dni úlevy

Loď Razoni, plující pod vlajkou Sierry Leone, podle Kubrakova pluje koridorem označeným OSN a Tureckem za bezpečný, s nákladem 26 tisíc tun kukuřice.

Plavidlo pluje pod dohledem ukrajinského námořnictva. Bez něj by kolos o délce téměř sto devadesát metrů mohl narazit na miny. „Doufáme, že se nic nestane a neuděláme žádnou chybu,“ říká člen posádky Abdullah Jendi, který v Oděse kvůli ruské válce uvázl pět měsíců.

„Je to den úlevy pro svět, zejména pro naše přátele na Blízkém východě, v Asii a Africe, protože po měsících ruské blokády opouští Oděsu první ukrajinské obilí,“ komentoval událost ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Vyplutí lodě přivítal generální tajemník OSN António Guterres, který doufá, že obnova přepravy přes Černé moře posílí zajištění dodávek potravin ve světě, a to hlavně chudším zemím. Moskva označila vyplutí za pozitivní krok, který prověří dohody podepsané v Istanbulu. Za roli zprostředkovatele poděkoval Turecku generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

Na konci července se strany dohodly na podmínkách obnovy přepravní trasy přes Černé moře. V Istanbulu bylo vytvořeno monitorovací centrum, které má dohlížet na plnění těchto podmínek. Ukrajina patří mezi hlavní světové exportéry obilí, na dodávkách jsou závislé některé chudší země v Africe a na Blízkém východě.

Dosud nákladní lodě blokovalo ruské námořnictvo. Tomu slíbil ruský vůdce Putin nové hypersonické střely, které mají Moskvě zajistit nadvládu nejen v Černém a sousedním Azovském moři, ale ve všech oblastech kolem ruského pobřeží.

Miliony tun obilí čekají v ukrajinských přístavech už několik měsíců. Nyní je šance na jejich export. Jenže přístavní města i dál zůstávají cílem ruského ostřelování. V neděli a v noci na pondělí dopadalo na Oděsu i Mykolajiv.

„Ruský úder připravil o život Oleksije Vadaturského a jeho manželku Raisu, zakladatele jedné z největších ukrajinských zemědělských společností Nibulon a hrdinu Ukrajiny. Upřímnou soustrast příbuzným a přátelům. Lidé jako oni, společnosti, a jih naší země zaručovaly světovou potravinovou bezpečnost,“ řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.