Kentucky zasáhly „nejhorší a nejničivější povodně“ v dějinách. O život přišlo nejméně šestnáct lidí

Záplavy v americkém státě Kentucky si vyžádaly nejméně šestnáct mrtvých. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na guvernéra, podle kterého počet obětí patrně dále poroste. Intenzivní déšť se v regionu navíc očekává i v dalších hodinách.

Jedná se o druhé smrtící povodně plynoucí ze stejného bouřkového systému. Ten přinesl v úterý rekordně intenzivní déšť ve městě St. Louis a jeho okolí, kde si velká voda vyžádala dva životy. Fronta se pak přesunula dál na východ nad Apalačské pohoří, kde místy spadlo za den kolem 20 centimetrů srážek. Za pokračujícího deště v Kentucky i v pátek platí výstrahy před záplavami.

Na východě státu se řeky po bouřkách rychle vylévaly z břehů a zanechávaly za sebou škody, jejichž odstranění může trvat roky, uvedl guvernér Andy Beshear.

„V současné době zažíváme jednu z nejhorších a nejničivějších povodní v dějinách Kentucky,“ uvedl Beshear, který v šesti okresech vyhlásil stav nouze. „Stovky lidí přijdou o své domovy,“ řekl. Bez elektřiny podle něj bylo přes 25 tisíc domácností.

Meteorologové očekávají další déšť

Ve čtvrtek guvernér oznámil smrt osmi lidí, v pátek bilanci zvýšil o dalších osm obětí. „Ale očekávám, že to číslo se více než zdvojnásobí, pravděpodobně i během dneška,“ dodal. Za jakých okolností oběti zahynuly, nebylo jasné. Podle Besheara nicméně mohly záplavy zastihnout některé lidi ve spánku.

Stát povolal národní gardu, aby pomocí vrtulníků a člunů zachránila uvázlé obyvatele, dodal guvernér s tím, že „řada lidí“ je nezvěstná. „Stále máme před sebou hodně pátrání,“ řekl Jerry Stacy, který dohlíží na krizové operace v tvrdě zasaženém okrese Perry.

V obci Hazard, která je jeho součástí, zaznamenali v noci na čtvrtek za 12 hodin přibližně 21,5 centimetru srážek. Rekordní 24hodinový úhrn v Kentucky dosud činil asi 26,5 centimetru vody.

Biden vyhlásil stav katastrofy

Silné srážky se v posledních hodinách a dnech objevily i dále na východ. Guvernér Západní Virginie Jim Justice vyhlásil kvůli prudkým bouřkám stav nouze v šesti okresech. Hrozba intenzivních srážek přitom podle meteorologů nepominula, a proto prodloužili platnost výstrah ohledně záplav do pátečního večera.

Pracovník americké Národní meteorologické služby Brandon Bonds uvedl, že jistá úleva by mohla přijít v sobotu, „než to zase zesílí v neděli a příští týden“.

Do pátracích akcí se zapojila i Federální agentura pro řešení krizových situací (FEMA), která vyslala dodatečné záchranářské týmy. Americký prezident Joe Biden mezitím vyhlásil stav katastrofy pro některé okresy Kentucky, aby jim zpřístupnil finanční prostředky.