Na britský trh přichází cibule, se kterou se vaří bez pláče

Horizont ČT24: Cibule, nad kterou se neslzí (zdroj: ČT24)

Farmaceutická firma Bayer vyvinula speciální druh cibule, který nedráždí oči. Zabralo jí to téměř čtvrt století. Nová „bezslzá“ plodina vznikla křížením méně štiplavých odrůd a bez genetických modifikací. Vedle Spojených států se bude tento druh cibule nově prodávat i ve Velké Británii – jako luxusní zboží.

Sluneční cibule neboli „Sunions“ jsou na první pohled nerozeznatelné od obyčejných odrůd. Liší se jenom chutí a tím, že při jejich krájení člověk nepláče. Jejich vývoj zabral společnosti Bayer čtyřiadvacet let a stál v přepočtu přes sto milionů korun.

Vědci pečlivě vybírali méně štiplavé odrůdy plodiny a křížili je. Zrodila se tak zbrusu nová cibule. Vše se navíc obešlo bez genetických modifikací. Sunions mají mnohem nižší hladinu kyseliny pyrohroznové než standardní cibule. Jsou tedy mnohem méně štiplavé a také obsahují podstatně méně přírodních sloučenin, které způsobují slzení oka.

Omezené množství na pultech jediného řetězce

Už čtyři roky jsou dostupné na americkém trhu a teď míří i do Spojeného království. Výrobce chce, aby si cibule bez slz udržela punc exkluzivity. I proto jí do obchodů dodá pouze omezené množství. Ke koupi tak bude jenom ve stovce supermarketů britského řetězce Waitrose.

Omezená nabídka vyhnala ceny prudce nahoru. Jedno balení vyjde na v přepočtu skoro pětačtyřicet korun. To je třikrát víc, než kolik Britové zaplatí za běžnou cibuli. Luxusní značka se do Spojeného království dováží ze Španělska.