Pandemie ve světě: Německo či Itálie už zjistily případy koronavirové varianty omikron

Pandemie ve světě: Státy omezují vstup kvůli variantě omikron (zdroj: ČT24)

Výskyt nové varianty koronaviru nazvané omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek označila za znepokojivou, se v sobotu potvrdil v Německu, Itálii, Británii i Česku. Řada evropských zemí znovu kvůli prudkému rozmachu koronavirové nákazy zavedla protiepidemické restrikce. Izrael zakáže na dva týdny vstup do země všem cizincům, aby omezil šíření nové varianty koronaviru. Je první zemí, která zavírá hranice.

On-line přenos

Koronavirus - listopad

  • 9:32
    Česko

    V Moravskoslezském kraji za pondělí přibylo 1708 nově nakažených koronavirem. Přírůstek je o více než čtvrtinu nižší, než tomu bylo před týdnem.

  • 23:18

    Kanada kvůli variantě omikron nařídila, aby všichni cizinci s výjimkou Američanů při příletu do země podstoupili test na koronavirus. Ottawa také rozšířila seznam zemí, jejichž občané do Kanady vůbec nesmějí cestovat - nově se zákaz týká i lidí z Nigérie, Egypta a Malawi a cizinců, kteří v těchto zemích v posledních dvou týdnech pobývali, napsala agentura Reuters.

  • 19:54

    Francie za uplynulý den zaznamenala 47 177 nově nakažených koronavirem. Jde o nejvyšší přírůstek od 8. dubna, kdy vrcholila třetí vlna epidemie.

Německu byly potvrzeny první dva případy nákazy koronavirovou variantou omikron. Nakažení přiletěli 24. listopadu do Mnichova z jihu Afriky. Jsou nyní v izolaci, informovalo podle agentury DPA ministerstvo zdravotnictví spolkové země Bavorsko.

Prověřuje se také další podezření na nákazu omikronem v západoněmeckém Hesensku. U člověka, který se vrátil z Jihoafrické republiky, bylo detekováno několik mutací typických pro omikron, napsal na Twitteru hesenský ministr sociálních věcí Kai Klose.

V Německu za uplynulých 24 hodin přibylo 67 125 nově potvrzených případů nákazy koronavirem, o 3201 více než před týdnem. Dalších 303 lidí po onemocnění covidem zemřelo, uvedly agentury s odvoláním na Institut Roberta Kocha. Před týdnem bylo nově nakažených 63 924 a úmrtí 248, připomněla agentura DPA. 

Nová koronavirová varianta omikron byla odhalena rovněž v Itálii. Podle agentury Reuters o tom informoval Italský zdravotnický ústav. „Pozitivní vzorek byl odebrán pacientovi z Mosambiku,“ uvedl v prohlášení ústav. „Pacient a členové jeho rodiny jsou v dobrém zdravotním stavu,“ dodal.

Nebezpečnější varianta koronaviru byla poprvé zachycena v Jihoafrické republice a WHO ji označila za znepokojivou – vykazuje mnoho mutací, které podle vědců možná vedou ke snadnějšímu přenosu. Podle organizace však potrvá ještě týdny, než bude jasné, jaké konkrétní důsledky mutace mají.

Předběžné poznatky ukazují na zvýšené riziko reinfekce ve srovnání s jinými znepokojivými variantami. Přívlastek „znepokojivá“ si dříve vysloužila rovněž nyní převládající varianta delta.

Austrálie nyní zavede zákaz vstupu na své území pro cizince, kteří cestují ze zemí jižní Afriky, kde se omikron objevil, případně z okolních států. Týká se to Jihoafrické republiky (JAR), Namibie, Zimbabwe, Botswany, Lesotha, Svazijska, Seychel, Malawi a Mozambiku. Australští občané pak budou muset po příjezdu z těchto zemí na dva týdny do karantény. Na čtrnáct dní se musí izolovat také všichni ti, kdo už do země z těchto regionů přijeli v uplynulých dvou týdnech, uvedla televizní stanice ABC na svém webu.

Své hranice uzavírá pro příchozí z některých jihoafrických zemí také Thajsko, k obdobnému kroku přistoupil v sobotu i Omán. Během dne se přidalo i Slovensko a Maďarsko. Bratislava tak zastavuje lety ze sedmi států na jihu afrického kontinentu a zákaz, který má předběžně platit do 13. prosince, se podle tamního ministerstva dopravy a výstavby vztahuje i na lety ze Slovenska do těchto destinací. Budapešť pak zavede pro cestovatele ze stejných zemí omezení pro vstup, uvedla agentura Reuters, která zatím nespecifikovala, jak budou restrikce vypadat. 

„Slovenská republika přistoupila k vyhlášení zákazu na základě doporučení Evropské komise i navzdory tomu, že nemá přímá pravidelná letecká spojení s těmito zeměmi. Zákaz se tak bude týkat nepravidelných letů, jako jsou obchodní nebo soukromé lety,“ upřesnil resort a dodal, že naopak nákladní dopravy, letů za humanitárními účely nebo technických mezipřistání se omezení netýká. 

Británie a roušky

Británie zpřísnila opatření týkající se nošení roušek a příjezdů do země poté, co byly v zemi potvrzeny dva případy varianty omikron. Případy jsou spolu propojené a mají souvislost s cestováním na jih afrického kontinentu, uvedl ministr zdravotnictví Sajid Javid. Oba infikovaní lidé jsou v izolaci společně se členy svých domácností. Úřady nyní provádějí další testy a také trasování případných kontaktů. 

Britský premiér Boris Johnson oznámil, že všichni cestující při vstupu do Británie budou muset podstoupit PCR test a zůstat v karanténě, dokud nedostanou výsledek. Lidé, kteří přijdou do kontaktu s osobami, u nichž je podezření na nákazu variantou omikron, budou mít nařízenou desetidenní karanténu bez ohledu na to, zda jsou očkovaní, nebo ne.

Vláda podle něj také zpřísní pravidla týkající se nošení roušek, která budou nově vyžadována v obchodech a ve veřejné dopravě. Zrychlen by měl být rovněž program přeočkování, prohlásil bez dalších podrobností britský ministerský předseda.

Zmíněné země následují řadu dalších států, které už dříve reagovaly na výskyt omikronu zpřísněním podmínek vstupu na svá území, případně zrušením letů z těch regionů, kde se nová varianta už objevila. Příjezdy do svých zemí v různé míře omezily například Nizozemsko, Itálie, Francie, Chorvatsko, Dánsko, Řecko, Německo, Švýcarsko, USA, Kanada, Rusko, ale i Česko, zde je od soboty omezen vstup z osmi afrických zemí.

Americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a ministerstvo zahraničí vydaly v sobotu doporučení pro občany USA, aby necestovali do osmi zemí v jižní Africe. CDC zvýšila své cestovní doporučení na čtvrtý, tedy nejvyšší stupeň rizika pro Jihoafrickou republiku, Zimbabwe, Namibii, Mosambik, Malawi, Lesotho, Svazijsko a Botswanu. V této skupině s nejvyšším rizikem je nyní už více než osm desítek zemí, včetně České republiky.

Mluvčí WHO Christian Lindmeier v reakci na uzavírání hranic kvůli omikronu jménem organizace doporučil přijímat vědecky fundovaná opatření. Zdůraznil, že vůči omezení cestování existují výhrady. Jihoafrický ministr zdravotnictví Joe Phaahla označil omezení cest za neopodstatněná.

Zatím podle něj není jasné, zda je varianta nakažlivější než jiné. JAR podle ministra jedná transparentně a zákaz cestování je v rozporu s normami a standardy WHO.

Kvůli variantě omikron končí v nemocnicích i mladí

Odborníci v Jihoafrické republice však již upozornili, že nová varinta koronaviru postihuje často mladé lidi. Někteří z nich přitom končí i na jednotkách intenzivní péče, upozornila agentura AP. „Vidíme nyní výraznou změnu v demografickém profilu pacientů s covidem-19,“ řekla na konferenci ke koronaviru Rudo Mathivhaová, vedoucí jednotky intenzivní péče nemocnice v johannesburské čtvrti Soweto.

„Dostávají se k nám mladí lidé, třicátníci i lidé mezi dvaceti a třiceti. Někteří mají mírný průběh, jiní ale závažnou formu a někdy končí na jednotce intenzivní péče,“ podtrhla lékařka. Podle ní není asi pětašedesát procent z pacientů očkováno a většina ze zbylých dostala jen první dávku vakcíny.

V Jihoafrické republice je nyní celkově očkováno asi jen čtyřicet procent dospělé populace. Ve věkové skupině od 20 do 40 let je to ale ještě výrazně méně.

Hlášené denní přírůstky nákaz jsou v Jihoafrické republice zatím relativně nízké. V pátek bylo zaznamenáno 2828 nových případů. Jde však o výrazný nárůst za poslední týdny, podotkla AP. Podle jihoafrických odborníků je až za devadesát procent nových případů zodpovědná právě varianta omikron a podle prvních závěrů probíhajících studií zřejmě přenese každý nakažený člověk virus v průměru na další dva lidi.

„Je to obrovský problém. Máme z (této varianty) viru všichni velké obavy,“ řekl AP ředitel Afrického výzkumného zdravotnického ústavu (AHRI) Willem Hanekom. Podle něj je nyní varianta rozšířená především v provincii okolo města, ale zdá se, že se dostala již do všech částí země. 

Přes šest desítek cestujících, kteří v pátek přiletěli z JAR do Nizozemska, má koronavirus

Přes šedesát cestujících, kteří v pátek přiletěli ve dvou letadlech z Jihoafrické republiky do Amsterdamu, má koronavirus, zjistily podle agentur Reuters a AFP nizozemské zdravotnické úřady. Mezi těmito osobami jsou pravděpodobně i případy varianty omikron, uvedly úřady.

Zhruba šest set cestujících v pátek dorazilo na amsterdamské letiště Schiphol dvěma lety společnosti KLM. Poté se museli několik hodin podrobovat testování.

Původní informace hovořily o tom, že mezi cestujícími z Kapského města a Johannesburgu by mohlo být až pětaosmdesát pozitivních na koronavirus. V sobotu ráno úřady tento počet upřesnily a potvrdily, že testy prokázaly virus u jednašedesáti osob. Podle serveru DutchNews.nl se pasažéři museli údajně prokázat negativním testem, který nebyl starší 24 hodin, před nástupem do letadel. „Cestující s pozitivním výsledkem testu budou umístěni do izolace v hotelu na Schipholu nebo poblíž něj,“ uvedly zdravotnické úřady.

Cestující si podle agentury Reuters stěžovali, že museli hodiny čekat na letištní ploše, než pro ně přijely autobusy. „Když byl můj let z Johannesburgu někde nad Čadem, Evropa propadla panice; když jsme přistáli, nesměli jsme vystoupit z letadla. Nenechají ani cateringový vůz přivézt nám vodu,“ popsala na Twitteru novinářka New York Times Stephanie Nolenová, která byla na palubě jednoho z letounů.

Nizozemská vláda v pátek ráno zakázala veškerou leteckou dopravu z jižní Afriky. Ministr zdravotnictví Hugo de Jonge uvedl, že cestující, kteří jsou již na cestě do země, budou muset po příletu projít testem a karanténou.

Nizozemská vláda v pátek zároveň nařídila, že od neděle bude v zemi od 17:00 do 05:00 povinně uzavřená většina obchodů a také bary a restaurace. Vláda se tak snaží ulevit přetíženým nemocnicím. Nařízení bude platit nejméně tři týdny, oznámil v pátek premiér Mark Rutte.