Heger: Visegrádská čtyřka může sehrát důležitou pozitivní roli v Evropské unii

Interview ČT24: Slovenský premiér Eduard Heger o vztahu Čechů a Slováků (zdroj: ČT24)

Se Slovenskem Česko pojí i nové výzvy jako boj s covidem nebo rostoucími cenami energií. A od letošního roku i společný státní svátek. Slovenský premiér Eduard Heger mluvil v Interview ČT24 o tom, co Čechy a Slováky spojuje i jaký podle něj mají vztah s Evropskou unií. Řeč přišla i na neklid v bezpečnostních složkách na Slovensku.

Možnému budoucímu premiérovi Česka Petru Fialovi (ODS) již psal Heger o volební noci gratulační SMS. Nyní čeká na oficiální převzetí úřadu, aby spolu politici mohli vstoupit do oficiální komunikace. Dobré vztahy má podle svých slov Heger i se současným premiérem Andrejem Babišem (ANO), vychází spolu prý dobře.

České volby Heger sledoval velmi pozorně, nepřál si však určitého vítěze. „Vždy když nehrajeme proti sobě, tak si velmi fandíme. Přál jsem Česku co nejlepší výsledek, který bude odrážet vůli občanů,“ sdělil. Budoucí vládě by doporučil dohodnout velmi jasný plán, co chce zrealizovat. Uvedl, že „ďábel se skrývá v detailech“.

Do visegrádské čtyřiky (V4) podle Hegera nový premiér přinese svoji esenci, důležité je podle něj udržet silné pouto mezi Českem a Slovenskem, což je prý velká přidaná hodnota jak v evropském prostoru, tak ve V4. Vztah mezi Čechy a Slováky podle něj není idealizovaný, jde o rovnocenné partnerství. „Nevím o jiných dvou národech, které by si byly blízké a tak sžité, jako jsme my,“ prohlásil.

Potřeba konstruktivního dialogu

Střední Evropa má podle Hegera specifika, mentalita Česka a Slovenska není identická, ale velmi podobná. Polsko a Maďarsko mají podle něj trochu jinou mentalitu velkých národů. Je podle něj potřeba přinášet témata zmíněného regionu k „evropskému stolu“.

V4 podle něj může sehrát velmi důležitou pozitivní roli v Evropské unii. Spor Česka a Polska ohledně dolu Turów by Heger nenazýval krizí. „Když se do toho vnáší konstruktivní dialog v zájmu společného dobra, tak tyto problémy jsou řešitelné,“ míní.

Tři úkoly pro slovenskou vládu

Heger se stal předsedou slovenské vlády na začátku dubna. Ve funkci nahradil premiéra Igora Matoviče, který podal po téměř měsíc trvající vládní krizi demisi. U moci zůstala koalice čtyř stran, která vznikla po loňských parlamentních volbách. Heger je členem předsednictva Matovičova protikorupčního hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO).

Heger prý udělá vše pro to, aby čtyřkoalice vydržela. „Politika je umění možného,“ sdělil s tím, že je třeba dodržet sliby dané voličům. Hnutí OLaNO si nicméně nevede dobře v průzkumech, je až pod deseti procenty. „V první řadě si nikdo nepředstavoval, že dostane do vínku covid, který zasáhl celý svět,“ uvedl Heger s tím, že na Slovensku se ale děje očista a realizují se reformy. „Toto jsou tak velké oblasti, že když bychom jen jednu z nich měli na volební období, tak bychom měli co dělat. My máme paralelně tři,“ dodal.

Neklid v bezpečnostních složkách

Podle některých médií na Slovensku válčí bezpečnostní složky státu. Národní kriminální agentura (NAKA) a inspekce Ministerstva vnitra si například vzájemně zatýkaly své příslušníky, vyplouvají také další korupční skandály v řadách policie. Heger již v reakci avizoval, že vláda chystá změny v práci policie a justice. V Interview ČT24 doplnil, že nejde o znak rozkladu státu, ale o znak boje s korupcí. Je podle něj přirozené, že v rámci struktur státu toto vyvolává napětí.

„My jsme lidem před volbami jasně řekli, že první věc, kterou uděláme, je, že rozvážeme orgánům činným v trestním řízení ruce,“ uvedl s tím, že to se na Slovensku roky nedělo.